Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Luftputefartøy blir forbudt

Den største skepsisen til luftputefartøy er knyttet til støy. Miljøverndepartementet er redd båten skal forstyrre dyrelivet. FOTO: Yngve Kristoffersen

Luftputefartøy blir forbudt

Miljøverndepartementet (MD) går inn for å forby bruken av luftputefartøy på Svalbard, og har gitt Direktoratet for naturforvaltning i oppdrag å utarbeide forskrift.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i fjor høst at Unis varslet at de ville ta i bruk et luftputefartøy i forbindelse med forskning. Fartøyet til 6,5 millioner kroner er spesialinnredet for bruk som forskningsfartøy, og finansiert av den amerikanske maringeofysiker John Hall. Kontaktperson i Norge er geologiprofessor Yngve Kristoffersen ved Universitetet i Bergen.

I drivisen nord for Svalbard
Fartøyet skal hovedsakelig brukes i polhavet nord for Svalbard, i et område utenfor Svalbards territorialfarvann, og omfattes derfor ikke av et fremtidig forbud.
Planen er at fartøyet skal ha sin hjemmehavn i Longyearbyen, og brukes av Unis når det ikke er i bruk i drivisen nord for Svalbard.

Til alle årstider
I oppdragsbrevet skriver MD: «Utfordringane knytt til denne typen båtar er støy, sjølv om eksakte støyverdiar manglar. Ein slik type båt vil kunne operere i periodar der det er vanskelege forhold for vanlege båtar eller snøscootarar, og han vil kunne operere til alle årstider. Luftputebåtar vil kunne nyttast i område som normalt ville vore heilt uforstyrra av menneskeleg aktivitet på den årstida. Ein slik båttype vil også kunne vere av interesse for reiselivet til bruk i overgangsperioden mellom scootersesong og båtsesong.»
Departementet peker på støy som et viktig argument for forbud, at den vil forstyrre dyrelivet og ha negativ innvirkning på selve villmarksopplevelsen.
«Villmark fri for støy og anna uro er også noko som blir nytta i marknadsføringa ovafor turistar.»

Åpent sinn
Unisdirektør Gunnar Sand understreker at båten i utgangspunktet ikke er Unis sitt prosjekt, men at han håper reaksjonen mot bruken ikke kommer som en ryggmargreaksjon som redsel for alt som er nytt.
– Er Unis for offensiv, og på den måten med på å tvinge fram nye forbud?
– Det er mulig at Unis oppleves offensiv, men i dette tilfellet vil bruken av et luftputefartøy være mer miljøvennlig enn bruk av helikopter, som er alternativet, svarer Sand. Han mener at det hele tiden kommer nye fartøy og kjøretøy og at man må ha et åpent sinn i forhold til det.
– Hva med forstyrrelsen av dyrelivet?
– Det må legges inn begrensninger på hvor og når båten kan brukes. Det har man på alle andre områder, så det er ikke noe nytt, fastslår Sand.
MD viser til føre-var-prinsippet i svalbardmiljøloven, som inneholder en hjemmel om å gi en forskrift om forbud mot bruk av bestemte typer farkoster, «slik at ein kan stanse ei uønska utvikling i motorferdsel til sjøs».
MD ber i brevet til DN om at forslaget til forskrift blir utarbeidet så snart som mulig og sendt på høring på vanlig måte.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!