Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Luftige studier

Ekstraordinær opptur: Denne luftballongen på 800.000 kubikkmeter ble sluppet fra Svalbard Lufthavn i 2009. Om mindre enn en måned slippes en i samme størrelse. FOTO: Frank Jakobsen

Luftige studier

Internasjonale forskere slipper heliumballong på 800.000 kubikkmeter for å studere kanten av det kjente universet.

Longyearbyen er som kjent vert for flere forskere som utnytter byens unike posisjon og værforhold. To av disse er Silvia Masi og Steven Peterzén, som leder og organiserer prosjektet Olympo. Denne uken håper de å sende opp en ballong på 100.000 kubikkmeter, og innen en måned vil de sende opp en som er åtte ganger så stor.

Ballongene kommer til å bruke vinden rundt nordpolen til å seile over Grønland, Canada, Russland og Skandinavia i rundt 38-39 kilometers høyde. Etter dette passerer de over Svalbard igjen, og ferden avsluttes nord i Canada. Denne reisen kommer til å ta rundt 10 - 14 dager, og får strøm fra solcellepanel.

Større enn noensinne

De to forskerne blir hjulpet av opp til 20 kolleger fra minst fire ulike land, som vil bruke ballongenes reise til å samle inn data fra atmosfæren.

Blant de vitenskapelige instrumentene som skal være med i ballongen, som vil være ubemannet og fjernstyrt, er et teleskop som blant annet består av et 2,6 meter langt speil. Dette er det største teleskopspeilet som har vært med på en slik ballongreise tidligere. Nyttelasten vil totalt veie over 2 tonn.

– Årets ballong, og den som ble sluppet i 2009, er de største ballongene som er sluppet i Norge! I den største kunne vi fått plass til hele Colosseum! utbryter Peterzén, flykoordinator for prosjektet.
– Eller en fotballbane! legger hans kollega til.

Svalbard best for ballonger

Dr Peterzén, som har arbeidet med vitenskapelige prosjekter i ballonger i mer enn 20 år, forteller at Longyearbyen er det beste stedet for slike slipp fordi vi allerede har mye av infrastrukturen og fasilitetene som er nødvendige.

– Slippet vil være synlig fra Longyearbyen, men vi er for avhengige av vind og andre forhold til å gi en eksakt tid - eller dato - for slippet, forklarer han. Masi, fra La Sapienza Universitetet i Roma, er en av de andre forskerne som arbeider med prosjektet. Hun er koordinator for forskningsarbeidet som skal foregå i forbindelse med flyturen.

– Vi bruker ballongturen til å se på kanten av det kjente universet. Vi vil se på det som skjedde for 10 milliarder år siden.
– Det kjente universet er rundt 14 milliarder år gammelt. Ved å se på hva som har skjedd mellom da og nå kan vi lære mer om universets opprinnelse, forteller hun.

Hentes i Canada

Noe av informasjonen nyttelasten til ballongen samler opp sendes direkte til forskerne, men det meste blir lagret om bord. Forskerne må derfor etter hvert hente nyttelasten, som skal sendes ned over de nordlige delene av Canada. De er utstyrt med instrumenter som viser hvor de befinner seg, slik at forskerne vet hvor de skal lete.

– Det blir nok en telttur på meg for å finne nyttelasten, ler Peterzén.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!