Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Luftig åpning i Longyearbyen

 

Luftig åpning i Longyearbyen

Lørdag om en uke åpnes det første museet som samler historien om luftskipsferdene mot Nordpolen på starten av 1900-tallet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Til åpningen kommer et av barnebarna til Umberto Nobile, et oldebarn av Gustav Amundsen, broren til den mer kjente Roald, og nevøen til en av mennene som forsvant med luftskipet «Italia».
Da Svalbardposten besøkte lokalene tirsdag var det fremdeles ganske tomt inne i det nye museet, men lørdag om en uke åpner Spitsbergen Airship Museum dørene for publikum.

Tidsriktig innredning
– Vi tar i bruk tidsriktige elementer i flere deler av utstillingen. Her kan du se vi bruker grove tau, som en del av elementene i utstillingen, sier møbelsnekker Gerd Schwalenstøcker.
Han leder arbeidet med innredningen av museet. I de gamle lokalene til Svalbard Museum skal ti store moduler i aluminium gi besøkende illusjonen av å være utendørs i isødet. De skal også romme deler av utstillingen, som forteller historien om luftskipsekspedisjonene mot Nordpolen i 1926 og 28 og hendelsene som førte fram til disse. Avisutklipp, modeller, bilder og videoklipp skal lede de besøkende gjennom historien.

Internasjonalt
En internasjonal komité jobber med å kvalitetssikre materialet som skal gå inn i museet. Blant medlemmene i komiteen er Pete Capelotti, professor ved amerikanske Penn State University og ekspert på Wellmanekspedisjonene.
– Medlemmene av komiteen er alle eksperter på sin del av luftskipshistorien, og de har vært med på å skrive tekster til museet, forklarer Poli.
Luftskipsekspedisjonene var også svært internasjonale, men så langt har aldri all kunnskapen vært samlet i en utstilling.
– Det har vært skrevet mye både på norsk og italiensk, men det har vært mye uenighet og lite utveksling mellom landene i denne historien, sier Løyning.
Ingunn Løyning og Stefano Poli startet arbeidet med museet på eget initiativ, og har jobbet med samlingen siden 2006. Hovedvekten av prosjektet har de finansiert selv.

Levedyktig
– Det har gått med rundt fire årslønner, men så langt har det absolutt vært verdt det, sier Poli.
Han bedyrer likevel at dette ikke skal være en veldedighet, men drives som et levedyktig museum. For å gå rundt må Spitsbergen Airship Museum ha 10.000 besøkende i året.
Fredag neste uke starter åpningshelga for museet med foredrag av Urban Wråkberg og Pete Capelotti på Unis. Lørdag blir det foredrag av Susan Barr og Steinar Aas, før den offisielle åpningen klokken 16, hvor lokalstyreleder Kjell Mork har fått oppgaven med å klippe snoren. Også Italias ambassadør til Norge vil være til stede.

Les mer på museets egne nettsider!

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!