Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Luftig åpning i Longyearbyen

 

Luftig åpning i Longyearbyen

Lørdag om en uke åpnes det første museet som samler historien om luftskipsferdene mot Nordpolen på starten av 1900-tallet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Til åpningen kommer et av barnebarna til Umberto Nobile, et oldebarn av Gustav Amundsen, broren til den mer kjente Roald, og nevøen til en av mennene som forsvant med luftskipet «Italia».
Da Svalbardposten besøkte lokalene tirsdag var det fremdeles ganske tomt inne i det nye museet, men lørdag om en uke åpner Spitsbergen Airship Museum dørene for publikum.

Tidsriktig innredning
– Vi tar i bruk tidsriktige elementer i flere deler av utstillingen. Her kan du se vi bruker grove tau, som en del av elementene i utstillingen, sier møbelsnekker Gerd Schwalenstøcker.
Han leder arbeidet med innredningen av museet. I de gamle lokalene til Svalbard Museum skal ti store moduler i aluminium gi besøkende illusjonen av å være utendørs i isødet. De skal også romme deler av utstillingen, som forteller historien om luftskipsekspedisjonene mot Nordpolen i 1926 og 28 og hendelsene som førte fram til disse. Avisutklipp, modeller, bilder og videoklipp skal lede de besøkende gjennom historien.

Internasjonalt
En internasjonal komité jobber med å kvalitetssikre materialet som skal gå inn i museet. Blant medlemmene i komiteen er Pete Capelotti, professor ved amerikanske Penn State University og ekspert på Wellmanekspedisjonene.
– Medlemmene av komiteen er alle eksperter på sin del av luftskipshistorien, og de har vært med på å skrive tekster til museet, forklarer Poli.
Luftskipsekspedisjonene var også svært internasjonale, men så langt har aldri all kunnskapen vært samlet i en utstilling.
– Det har vært skrevet mye både på norsk og italiensk, men det har vært mye uenighet og lite utveksling mellom landene i denne historien, sier Løyning.
Ingunn Løyning og Stefano Poli startet arbeidet med museet på eget initiativ, og har jobbet med samlingen siden 2006. Hovedvekten av prosjektet har de finansiert selv.

Levedyktig
– Det har gått med rundt fire årslønner, men så langt har det absolutt vært verdt det, sier Poli.
Han bedyrer likevel at dette ikke skal være en veldedighet, men drives som et levedyktig museum. For å gå rundt må Spitsbergen Airship Museum ha 10.000 besøkende i året.
Fredag neste uke starter åpningshelga for museet med foredrag av Urban Wråkberg og Pete Capelotti på Unis. Lørdag blir det foredrag av Susan Barr og Steinar Aas, før den offisielle åpningen klokken 16, hvor lokalstyreleder Kjell Mork har fått oppgaven med å klippe snoren. Også Italias ambassadør til Norge vil være til stede.

Les mer på museets egne nettsider!

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!