Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lot seg ikke skremme

Denne isbjørnen ble lørdag bedøvet og fløyet til Kinnvika på Nordaustlandet etter at den over flere timer hadde nektet å la seg skremme vekk fra fangsthytta ved Austfjordnes. FOTO: Irene Sætermoen / Sysselmannen

Lot seg ikke skremme

Isbjørn nektet å forlate fangshytta på Austfjordnes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.08.2016 kl 11:50

Lørdag formiddag måtte Sysselmannen rykke ut til fangsthytta på Austfjordnes for å hjelpe til med å fjerne en pågående isbjørn. Det skal ha vært en hannbjørn på rundt 2-3 år, som stadig kom tilbake til tross for at fangstfolkene hadde gjort flere forsøk på å skremme den bort.

– Det ble brukt alt fra grytelokk til skudd med signalpistol. Den ble forsøkt skremt bort flere ganger, men kom stadig tilbake, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

Et lag bestående av folk fra miljøavdelinga hos Sysselmannen, politiet og Norsk Polarinstitutt dro derfor ut for å assistere fangstmennene. Det ble deretter tatt en avgjørelse om å bedøve isbjørnen og fly den til Kinnvika.

I følge Sætermoen ble det blant annet vurdert om man skulle hente inn fangstfolkene, og det ble også vurdert om man skulle prøve å legge ut åte for å lede isbjørnen i en annen retning.

– Men ut ifra hvordan isbjørnen hadde respondert over ganske mange timer, ble det tatt en faglig vurdering på at det mest hensiktsmessige var å flytte bjørnen, sier Sætermoen.

Den 13. juni i år ble en isbjørnbinne skutt da fangstfolkene skulle skremme henne bort med gummikule.

Se bildet større

Isbjørnen ble bedøvet og flydd fra Austfjordnes til Kinnvika. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!