Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lot seg ikke skremme

Denne isbjørnen ble lørdag bedøvet og fløyet til Kinnvika på Nordaustlandet etter at den over flere timer hadde nektet å la seg skremme vekk fra fangsthytta ved Austfjordnes. FOTO: Irene Sætermoen / Sysselmannen

Lot seg ikke skremme

Isbjørn nektet å forlate fangshytta på Austfjordnes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.08.2016 kl 11:50

Lørdag formiddag måtte Sysselmannen rykke ut til fangsthytta på Austfjordnes for å hjelpe til med å fjerne en pågående isbjørn. Det skal ha vært en hannbjørn på rundt 2-3 år, som stadig kom tilbake til tross for at fangstfolkene hadde gjort flere forsøk på å skremme den bort.

– Det ble brukt alt fra grytelokk til skudd med signalpistol. Den ble forsøkt skremt bort flere ganger, men kom stadig tilbake, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

Et lag bestående av folk fra miljøavdelinga hos Sysselmannen, politiet og Norsk Polarinstitutt dro derfor ut for å assistere fangstmennene. Det ble deretter tatt en avgjørelse om å bedøve isbjørnen og fly den til Kinnvika.

I følge Sætermoen ble det blant annet vurdert om man skulle hente inn fangstfolkene, og det ble også vurdert om man skulle prøve å legge ut åte for å lede isbjørnen i en annen retning.

– Men ut ifra hvordan isbjørnen hadde respondert over ganske mange timer, ble det tatt en faglig vurdering på at det mest hensiktsmessige var å flytte bjørnen, sier Sætermoen.

Den 13. juni i år ble en isbjørnbinne skutt da fangstfolkene skulle skremme henne bort med gummikule.

Se bildet større

Isbjørnen ble bedøvet og flydd fra Austfjordnes til Kinnvika. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!