Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lot seg ikke skremme

Denne isbjørnen ble lørdag bedøvet og fløyet til Kinnvika på Nordaustlandet etter at den over flere timer hadde nektet å la seg skremme vekk fra fangsthytta ved Austfjordnes. FOTO: Irene Sætermoen / Sysselmannen

Lot seg ikke skremme

Isbjørn nektet å forlate fangshytta på Austfjordnes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.08.2016 kl 11:50

Lørdag formiddag måtte Sysselmannen rykke ut til fangsthytta på Austfjordnes for å hjelpe til med å fjerne en pågående isbjørn. Det skal ha vært en hannbjørn på rundt 2-3 år, som stadig kom tilbake til tross for at fangstfolkene hadde gjort flere forsøk på å skremme den bort.

– Det ble brukt alt fra grytelokk til skudd med signalpistol. Den ble forsøkt skremt bort flere ganger, men kom stadig tilbake, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

Et lag bestående av folk fra miljøavdelinga hos Sysselmannen, politiet og Norsk Polarinstitutt dro derfor ut for å assistere fangstmennene. Det ble deretter tatt en avgjørelse om å bedøve isbjørnen og fly den til Kinnvika.

I følge Sætermoen ble det blant annet vurdert om man skulle hente inn fangstfolkene, og det ble også vurdert om man skulle prøve å legge ut åte for å lede isbjørnen i en annen retning.

– Men ut ifra hvordan isbjørnen hadde respondert over ganske mange timer, ble det tatt en faglig vurdering på at det mest hensiktsmessige var å flytte bjørnen, sier Sætermoen.

Den 13. juni i år ble en isbjørnbinne skutt da fangstfolkene skulle skremme henne bort med gummikule.

Se bildet større

Isbjørnen ble bedøvet og flydd fra Austfjordnes til Kinnvika. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!