Lot seg ikke skremme

Isbjørn nektet å forlate fangshytta på Austfjordnes.

Publisert
Isbjørnen ble bedøvet og flydd fra Austfjordnes til Kinnvika.

Lørdag formiddag måtte Sysselmannen rykke ut til fangsthytta på Austfjordnes for å hjelpe til med å fjerne en pågående isbjørn. Det skal ha vært en hannbjørn på rundt 2-3 år, som stadig kom tilbake til tross for at fangstfolkene hadde gjort flere forsøk på å skremme den bort.

– Det ble brukt alt fra grytelokk til skudd med signalpistol. Den ble forsøkt skremt bort flere ganger, men kom stadig tilbake, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

Et lag bestående av folk fra miljøavdelinga hos Sysselmannen, politiet og Norsk Polarinstitutt dro derfor ut for å assistere fangstmennene. Det ble deretter tatt en avgjørelse om å bedøve isbjørnen og fly den til Kinnvika.

I følge Sætermoen ble det blant annet vurdert om man skulle hente inn fangstfolkene, og det ble også vurdert om man skulle prøve å legge ut åte for å lede isbjørnen i en annen retning.

– Men ut ifra hvordan isbjørnen hadde respondert over ganske mange timer, ble det tatt en faglig vurdering på at det mest hensiktsmessige var å flytte bjørnen, sier Sætermoen.

Den 13. juni i år ble en isbjørnbinne skutt da fangstfolkene skulle skremme henne bort med gummikule.

Powered by Labrador CMS