Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lot seg ikke skremme

Denne isbjørnen ble lørdag bedøvet og fløyet til Kinnvika på Nordaustlandet etter at den over flere timer hadde nektet å la seg skremme vekk fra fangsthytta ved Austfjordnes. FOTO: Irene Sætermoen / Sysselmannen

Lot seg ikke skremme

Isbjørn nektet å forlate fangshytta på Austfjordnes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.08.2016 kl 11:50

Lørdag formiddag måtte Sysselmannen rykke ut til fangsthytta på Austfjordnes for å hjelpe til med å fjerne en pågående isbjørn. Det skal ha vært en hannbjørn på rundt 2-3 år, som stadig kom tilbake til tross for at fangstfolkene hadde gjort flere forsøk på å skremme den bort.

– Det ble brukt alt fra grytelokk til skudd med signalpistol. Den ble forsøkt skremt bort flere ganger, men kom stadig tilbake, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

Et lag bestående av folk fra miljøavdelinga hos Sysselmannen, politiet og Norsk Polarinstitutt dro derfor ut for å assistere fangstmennene. Det ble deretter tatt en avgjørelse om å bedøve isbjørnen og fly den til Kinnvika.

I følge Sætermoen ble det blant annet vurdert om man skulle hente inn fangstfolkene, og det ble også vurdert om man skulle prøve å legge ut åte for å lede isbjørnen i en annen retning.

– Men ut ifra hvordan isbjørnen hadde respondert over ganske mange timer, ble det tatt en faglig vurdering på at det mest hensiktsmessige var å flytte bjørnen, sier Sætermoen.

Den 13. juni i år ble en isbjørnbinne skutt da fangstfolkene skulle skremme henne bort med gummikule.

Se bildet større

Isbjørnen ble bedøvet og flydd fra Austfjordnes til Kinnvika. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!