Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lot seg ikke blende av klagesang

Varmere enn i glohaugen: Justisminister Anders Anundsen fikk en grundig gjennomgang av energiverket av energisjef Roar Blomstrand. Her ser de inn i det området der kullet blir brent. Blomstrand passet nøye på at justisministeren ikke kom for nære den glovarme ovnen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Lot seg ikke blende av klagesang

Energiverket har stoppet ti ganger hittil i år. Likevel har ikke justisministeren hastverk med å bygge et nytt.

Tekst:

Publisert:

Fargerike gardiner og et litt slitent møtelokale på energiverket var første stopp for justisminister Anders Anundsen på Svalbard. Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes avslørte tidlig at det ikke var tilfeldig:

– Mine forgjengere hadde bufret opp 40 millioner kroner på bok i løpet av flere år. Den siste tiden har dette forsvunnet rett inn i reparasjoner på dette bygget. Det er derfor vi dro deg ned hit, sa Saugnes.

Hittil i år har energiverket stoppet opp ti ganger, og de ansatte ved energiverket må stadig bøte på nye feil og mangler som dukker opp.

Ikke lenger ung
I rommet var de fleste av toppaktørene fra næringsliv og politikken i Longyearbyen. Anundsen skulle få en innføring i næringsutvikling og havneplaner, men det ble raskt klart at det var energiverket som mange hadde noe å si om.

– Jeg føler ofte at folk som er født i 1982 er ganske unge, men jeg har ikke den samme følelsen når det gjelder energiverket, sa lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

Geir Hekne minnet om at Nikolai Astrup fra Anundsens medregjeringsparti Høyre hadde et mål om et helt nytt energiverk innen 2019, og lurte på om Anundsen kunne følge opp dette.

Svea-sveising
Sektorsjef Marianne Aasen i Longyearbyen lokalstyre (LL) tok deretter Anundsen med på en omvisning i energiverket sammen med energisjef Roar Blomstrand.

– Energiverket er så gammelt at det finnes nesten ingen å sammenligne oss med i verden, sa Aasen, og understrekte at det ikke lenger finnes reservedeler som er hyllevare.

Det fikk Longyearbyen sist merke i påsken, da en aksling til en drivtrommel knakk. Trommelen måtte sendes til Svea for sveising, og reservekraftløsningen gikk fra mandag til onsdag.

Utsatt frist
Den opprinnelige planen var at Anundsen skulle legge ned grunnsteinen for det nye renseanlegget som LL etter mye tautrekking har fått midler til.

Men spaden går i jorda først i begynnelsen av juni, og etter planenanlegget skal være operativt fra 1. desember.

Veien fram mot renseanlegget har vært lang og komplisert. LL er pålagt av Miljødirektoratet, som tidligere het Klima- og forurensingsdirektoratet, å rense utslippene fra energiverket for sot og svovel. I 2011 ble LL tildelt 73 millioner kroner for å bygge et rensenanlegg. Men ved senere prisanalyse viste det seg at renseanlegget ville koste rundt 115 millioner kroner. I fjor høst vedtok staten å fullfinansiere anlegget, og LL har fått utsatt fristen for renseanlegget til ut 2015 av Miljødirektoratet.

Går for levetidsforlengelse
Justisministeren hørte velvillig på alle innspillene, men var klar på at en byggestart ikke er nært forestående.

– Jeg ønsker et nytt energiverk for Longyearbyen, men jeg mener at den beste løsningen nå er levetidsforlengelse. Det gir oss tid til å se på en fremtidsrettet løsning, sier Anundsen til Svalbardposten.

– Så du vil ikke se et nytt energiverk i løpet av din periode som justisminister?

– Det er nok få justisministere som har sittet å så lenge i stolen at de har hatt tid til å bevilge, bygge og ferdigstille et energiverk i sin periode, sier Anundsen.

Justisministeren åpnet også for at de fremmøtte kunne komme med innspill som han burde ta med seg videre. Flere ønsket å benytte seg av denne direktelinja, men førstemann som tok ordet var Store Norske-direktør Per Andersson:

– Kunne du gjort noe med kullprisen?

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!