Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Løse hunder jager sel

En løs polarhund løper mot en sel på Tempelfjorden 1. påskedag. FOTO: Helga Bårdsdatter Kristiansen

Løse hunder jager sel

De er søte, men også svært sårbare, selungene på fjordisen på Svalbard. Og det er ikke bare rovdyr og måker som truer de små selene.

Tekst:

Publisert:

Samtidig med påskeutfarten kaster, eller føder, ringselen unger. På flere islagte fjorder, som Tempelfjorden, har besøkende latt seg sjarmere av de søte, små selungene. Men enkelte kommer for nær, også hunder.


Hunder løp fritt

Da masterstudentene i biologi, Helga Bårdsdatter Kristiansen og Aubrey Roberts, besøkte Tempelfjorden og båten i isen 1. påskedag, ble de overrasket.

Ved båten gikk flere av polarhundene løse. Det gjorde de også da Svalbardpostens journalist stoppet ved båten langfredag.

Kristiansen tok bilde av en løs hund som sprang mot en sel på fjordisen. Hun tok deretter kontakt de ansvarlige ved båten, men møtte ifølge henne liten forståelse.

Det er turselskapet Basecamp Spitsbergen som arrangerer hunde­turer til «Noorderlicht». Daglig leder, Steinar Rorgemoen, kjente ikke til de løse hundene da Svalbardposten kontaktet ham onsdag.

Etter å ha sett bildene av hundene, beklager selskapet saken.

– På vegne av Basecamp kan jeg bare si: Vi beklager. Vi kommer til å følge opp dette, sier Rorgemoen, som ikke ønsket å kommentere ytterligere på daværende tidspunkt.

Det er båndtvang for polarhunder året rundt på Svalbard.


Ikke rør selene

Samme dag et annet sted på Tempelfjorden, kom Roberts og Kristiansen over et privat turfølge som klappet en selunge.

– Mens de gjorde det, kunne vi se mora dukke opp og ned av hullet sitt, tydelig stresset, sier Kristiansen.

De to studentene tok kontakt med gruppa og fortalte at de ikke måtte ta på selungen. Da følget trakk seg unna, kom ungen seg tilbake til mora.

– Slike tilfeller skyldes nok som regel uvitenhet. Det er viktig at det er så lite kontakt som mulig mellom dyr og mennesker, og de fleste vet dette, sier Roberts.

Samme kveld la Kristiansen ut en melding på Kjøp/salg/bytte-siden for Longyearbyen på Facebook. Der oppfordrer hun folk om å holde seg unna selungene, og dermed var debatten i gang. De to studentene sier de har fått mange positive tilbakemeldinger for å ha tatt opp saken.


Vil informere

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, sier de har fått flere selunge-henvendelser den siste uka.

– Det kan virke som om ikke alle er klar over at det ikke er lov å forstyrre dyrene, derfor vil vi drive litt informasjonsvirksomhet og ta opp problemstillingen, sier Alfheim.

Selv ikke når selungen har forvillet seg bort fra mora, og trues av rovdyr og måker, skal mennesker gripe inn.

– Nei, selv om det høres fælt ut. Poenget med lovverket er at naturen skal gå sin gang. Vi ønsker at folk holder god avstand, sier han.

Alfheim bekrefter at de har fått melding om løse hunder på Tempelfjorden.

– Dette skal vi se nærmere på, og det vil bli etterforsket, sier Alfheim og understreker at han ikke kan kommentere ytterligere så tidlig i saken.


Kan stenge fjorden

Dersom mennesker og hunder fortsetter å påvirke dyrelivet i Tempelfjorden, kan konsekvensen bli at all ferdsel forbys i området. Tempelfjorden og Sassendalen er nemlig del av Sassen-Bünslow Land nasjonalpark, og er derfor underlagt strenge restriksjoner. Ifølge forskriften for nasjonalparken, kan Direktoratet for naturforvaltning forby eller regulere ferdsel i området for å unngå at dyrelivet forstyrres.

Sysselmannen tror ikke det blir aktuelt.

– Vi håper at vi skal unngå flere tilfeller ved å gi ut mer informasjon. I år valgte vi å legge mest vekt på isbjørn, men ser nå at det har blitt mer oppmerksomhet omkring sel. Vi prøver å bøte på dette ved å gi ut mer informasjon. Tidligere har det vist seg at folk følger denne informasjonen, sier Alfheim.

Se bildet større

Masterstudentene i biologi Aubrey Roberts (t.v.) og Helga Bårdsdatter Kristiansen reagerer på polarhunder gikk løse, og at folk klappet selunger på fjordisen i påsken. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Flere valper gikk løse ved «Noorderlicht» langfredag. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

Dette sier svalbardmiljøloven
• All flora og fauna med egg, reir og bo er som hovedregel fredet (§26).
• Ingen må jage, fange, skade eller avlive fauna (§30). Unntaket er lovlig jakt, fangsting og sanking (§31)
• I områder åpne for alminnelig ferdsel må hunder følges på forsvarlig måte når de løper løs (§ 35). Det er imidlertid båndtvang hele året for polarhunder (Forskrift om båndtvang for hund på Svalbard).

Dette sier Forskrift om fredning av Sassen-Bünsow Land nasjonalpark på Svalbard
• § 4.1 All ferdsel skal foregå på en måte som ikke skader eller på annen måte forringer naturmiljøet eller kulturminner eller fører til unødig forstyrrelse av mennesker eller dyreliv.
• § 4.6 Direktoratet for naturforvaltning kan ved forskrift forby/regulere enhver ferdsel i hele eller deler av nasjonalparken, dersom det anses nødvendig for å unngå forstyrrelse av dyrelivet eller slitasje på vegetasjon eller kulturminner.

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 
Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!