Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Loppene kommer

Tangloppene dominerer for tiden i utstillingssalen på Svalbard Museum. FOTO: Eirik Palm

Loppene kommer

Visste du at det finnes 10.000 ulike arter tanglopper i verden og 280 på Svalbard? Slikt blir det doktorgrad av. Bare spør Anne Helene Tandberg.

Tekst:

Publisert:

Tiril Adele Varpe (7) følger storøyd med mens Tandberg viser fram glass med tanglopper på sprit og peker og forteller. Så er hun også i de beste hender, for det finnes knapt noen i Norge som kan så mye om tanglopper som Anne Helene Tandberg.

Når flere
– Litt smalt kanskje?
– Veldig mye forskning er smal, sier Anne Helene Tandberg som i 2011 disputerte i emnet ved UiT, Norges arktiske universtiet.

Loppene er spesialiserte, og i dag er det beskrevet rundt 10.000 ulike arter rundt i verden. Årlig beskrives 100 nye, og på Svalbard er det hittil funnet 280 arter.

Øygruppa har vært viktig i arbeidet hennes, og Tandberg var i perioder ofte å se med spade og spann mens hun tok prøver på stranda innerst i Adventfjorden.
Søndag åpnet utstillingen Metopa på Svalbard Museum.

– Målet er å få formidle til litt flere enn de tre som leste doktorgraden. Skattebetalerne må få se hva de har betalt for. I tillegg håper jeg å inspirere barn og unge til å bli mer interessert i naturen, sier forskeren som hadde lyst til å kartlegge hvordan evousjonen kan ha skjedd. Siden tangloppene har delt seg i så mange arter, var det en grei dyregruppe å se på.

– Viktig ledd
Mange av oss snakker om maråte når vi tenker på de små rekeliknende små skapningene i fjæra. Tangloppa er en fjern slektning av reka, men er nærmere krabbe og hummer i slektskap. Hunnen bærer barna i en fold på magen til de er store nok til å klare seg selv. Mange kan være knøttsmå og til forveksling like, så når artene skilles er det systematikken som gjelder.

– Først ser vi på fasong og forskjeller. Så kan vi begynne å se systematisk på genetiske forskjeller, forteller Tandberg, som jobber i Havforskningsinstituttet.

I tillegg har hun hentet prøver helt nede på 3.000 meters dyp.

Høsten 2012 ble utstillingen laget. il nå har den vært i Tromsø, Stavanger og Balsfjord. Kanskje blir det flere etter Longyearbyen.

– Jo mer jeg har studert tangloppene, jo mer fascinerende synes jeg de er. Havet er en av de viktigste ressursene vi har, og til sammen utgjør de et viktig ledd i økosystemet og i næringskjeden

Se bildet større

Anne Helene Tandberg viser fram tanglopper til en fascinert Tiril Adele Varpe (7). FOTO: Eirik Palm

Tanglopper

Tanglopper eller amfipoder er en tallrik gruppe på nivå storkreps. De fleste lever i saltvann (marine), men de er også vanlige i ferskvann og på land.

Vanlig størrelse er fra 2 til 60 mm, men det fins dypvannsarter som kan bli 30 cm store.

Navnet «amfipoda» kommer av greske amfi (flere) og pedes (bein).

Beina er inndelt i svømmebein og gangbein, som hos reker, og enkelte arter har også bein med klør.

Til nå er det oppdaget 10.000 arter i verden.

På Svalbard er det beskrevet 280 arter.

Kilde: Wikipedia/Metopa

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!