Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Loppene kommer

Tangloppene dominerer for tiden i utstillingssalen på Svalbard Museum. FOTO: Eirik Palm

Loppene kommer

Visste du at det finnes 10.000 ulike arter tanglopper i verden og 280 på Svalbard? Slikt blir det doktorgrad av. Bare spør Anne Helene Tandberg.

Tekst:

Publisert:

Tiril Adele Varpe (7) følger storøyd med mens Tandberg viser fram glass med tanglopper på sprit og peker og forteller. Så er hun også i de beste hender, for det finnes knapt noen i Norge som kan så mye om tanglopper som Anne Helene Tandberg.

Når flere
– Litt smalt kanskje?
– Veldig mye forskning er smal, sier Anne Helene Tandberg som i 2011 disputerte i emnet ved UiT, Norges arktiske universtiet.

Loppene er spesialiserte, og i dag er det beskrevet rundt 10.000 ulike arter rundt i verden. Årlig beskrives 100 nye, og på Svalbard er det hittil funnet 280 arter.

Øygruppa har vært viktig i arbeidet hennes, og Tandberg var i perioder ofte å se med spade og spann mens hun tok prøver på stranda innerst i Adventfjorden.
Søndag åpnet utstillingen Metopa på Svalbard Museum.

– Målet er å få formidle til litt flere enn de tre som leste doktorgraden. Skattebetalerne må få se hva de har betalt for. I tillegg håper jeg å inspirere barn og unge til å bli mer interessert i naturen, sier forskeren som hadde lyst til å kartlegge hvordan evousjonen kan ha skjedd. Siden tangloppene har delt seg i så mange arter, var det en grei dyregruppe å se på.

– Viktig ledd
Mange av oss snakker om maråte når vi tenker på de små rekeliknende små skapningene i fjæra. Tangloppa er en fjern slektning av reka, men er nærmere krabbe og hummer i slektskap. Hunnen bærer barna i en fold på magen til de er store nok til å klare seg selv. Mange kan være knøttsmå og til forveksling like, så når artene skilles er det systematikken som gjelder.

– Først ser vi på fasong og forskjeller. Så kan vi begynne å se systematisk på genetiske forskjeller, forteller Tandberg, som jobber i Havforskningsinstituttet.

I tillegg har hun hentet prøver helt nede på 3.000 meters dyp.

Høsten 2012 ble utstillingen laget. il nå har den vært i Tromsø, Stavanger og Balsfjord. Kanskje blir det flere etter Longyearbyen.

– Jo mer jeg har studert tangloppene, jo mer fascinerende synes jeg de er. Havet er en av de viktigste ressursene vi har, og til sammen utgjør de et viktig ledd i økosystemet og i næringskjeden

Se bildet større

Anne Helene Tandberg viser fram tanglopper til en fascinert Tiril Adele Varpe (7). FOTO: Eirik Palm

Tanglopper

Tanglopper eller amfipoder er en tallrik gruppe på nivå storkreps. De fleste lever i saltvann (marine), men de er også vanlige i ferskvann og på land.

Vanlig størrelse er fra 2 til 60 mm, men det fins dypvannsarter som kan bli 30 cm store.

Navnet «amfipoda» kommer av greske amfi (flere) og pedes (bein).

Beina er inndelt i svømmebein og gangbein, som hos reker, og enkelte arter har også bein med klør.

Til nå er det oppdaget 10.000 arter i verden.

På Svalbard er det beskrevet 280 arter.

Kilde: Wikipedia/Metopa

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!