Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen lokalstyre  betaler tilbake gebyr

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes mener det etisk riktige å gjøre er å betale tilbake gebyret. FOTO: Christopher Engås

Longyearbyen lokalstyre betaler tilbake gebyr

Longyearbyen Lokalstyre (LL) har besluttet å betale tilbake hele tilknytningsgebyret til Bykaia Lagerutleie AS.

– Vi betaler tilbake hele gebyret som Bykaia Lagerutleie AS har betalt fordi gebyret er regnet ut på feil grunnlag. Det dreier seg om i underkant av en million kroner, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Ulovlig metode

For drøyt to år siden klaget selskapet til Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) over gebyrsatsene som ble brukt av LL. Etter å ha bygget to lagerhaller ved vei 612 i Sjøområdet, krevde LL totalt 953.000 kroner i gebyr for «tilknytning til vei».

Gebyret var regnet ut fra kvadratinnholdet i byggene, noe selskapet reagerte sterkt på siden gebyret skal regnes ut fra selvkostprinsippet, og at arealet til byggene ikke har invirkning på veikostnadene. Bykaia Lagerutleie fikk medhold i klagen til KRD, og nå har LL besluttet å tilbakebetale 953.000 kroner.

Ville egentlig ikke

Da Svalbardposten omtalte saken i midten av oktober, uttalte Saugnes at det ikke var aktuelt å betale selskapet tilbake gebyret før et nytt gebyrregime var vedtatt.

– Det selskapet måtte ha av tilgodehavende hos LL får sitt oppgjør når en ny utregningsmetode er utarbeidet, med riktig rentefot, sa Saugnes da.

Nå har Bykaia lagerutleie krevd pengene tilbake, og LL har vurdert saken annerledes.

– Rent forretningsmessig er det beste for LL å holde igjen pengene, for så å tilbakebetale det som måtte være for mye inbetalt når en ny utregningsmetode er vedtatt. Men det er en etisk side ved dette også. Vi er jo en offentlig instans, og KRD har slått fast at vi har gjort feil i utregning av gebyrsatser, og derfor har vi funnet det riktig å betale tilbake gebyret for så å kreve inn riktig gebyr senere, sier han.

Verken Saugnes eller økonomisjef Elin Dolmseth vil karakterisere saken slik at LL legger seg flat for kravene fra Bykaia Lagerutleie.

Ikke nederlag

– Dette må ses på i et perspektiv som går over flere år. Det vi ser er at pengene som er innkrevd i tilknytningsgebyr blir brukt på vei, sier Dolmseth.

– Hvis vi hadde gått med overskudd, skulle jeg lagt meg flat – for da hadde vi krevd inn for høye gebyrer. Det skal være selvkost, og sett under ett har vi operert på selvkost på dette området. Men utregningsmetoden har sannsynligvis slått ut galt i begge retninger. Noen har betalt for mye, andre for lite, legger Saugnes til.

Vanskelig arbeid

LL får ekstern juridisk assistanse for å få gebyrregimet riktig. Andre kommuner på fastlandet konsulteres, og KRD er også inne i bildet. Målet er å få til en politisk sak til behandling i løpet av våren. Men det blir svært vanskelig å få en metode som regner ut helt korrekt selvkost.

– Vi må få inn i det nye regelverket ei skjønnsmessig betraktning når det gjelder utregning, for å unngå at det oppstår åpenbare urimeligheter i hver retning når riktig gebyr for tilknytning til vei skal regnes ut, sier Saugnes og Dolmseth.

Nøkkelord

Se bildet større

Dette er den ene av de to lagerbyggene som Bykaia Lagerutleie AS måtte betale til sammen 953.000 kroner i tilknytningsavgift til vei for. Klagen førte fram, og denne uken ble det bestemt at selskapet får tilbake pengene mens en ny metode for å regne ut avgiftene utarbeides. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!