Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen i pengeknipe

Politikerne i Administrasjonsutvalget må prioritere hardt for å få budsjettene til å gå opp. Det endelige budsjettet for neste år skal vedtas i lokalstyret 13. desember. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Longyearbyen i pengeknipe

Longyearbyen lokalstyre ber Justisdepartementet om ekstra tilskudd fra 2013 for å dekke etterslep og utgifter til skole og barnehage.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2011 kl 08:26

– Dette er første gang lokalstyret sitter med store minustall. Det er en av de mest krevende budsjettrundene lokalstyret har hatt. Det er ikke mulig å dekke inn underskuddet uten at det merkes, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Nå har Longyearbyen lokalstyre (LL) sendt en søknad til Justisdepartementet om 43,7 millioner kroner i økte bevilgninger for 2013. For 2014 søker de om 48,7 millioner kroner og året etter om 64,7 millioner kroner.

– Det overordnede ansvaret for oss blir å videreføre velferdstilbudet befolkningen har, og jobbe ut fra erkjennelsen av at det ikke er mulig for 2.000 innbyggere å klare kostnadene av dette alene, sier Kristoffersen.

Flere barn

Pengene skal gå til skole og barnehage, og til oppgradering og vedlikehold av bygninger og teknisk infrastruktur.

Oppvekstforetaket trenger 9 millioner kroner ekstra årlig for å videreføre skole- og barnehagetilbudet. Årsaken er at det blir stadig flere barn i Longyearbyen, og at flere av dem har behov for spesialundervisning. Mange utenlandske barn krever også ekstra ressurser fra skolen, og LL trenger mer penger til norskopplæring for voksne. Neste år vil LL dekke merutgiftene ved bruk av oppsparte fondsmidler, det kan de ikke fra 2013, for da er pengene brukt opp.

– Vi kan ikke drive Longyearbyen ved å bruke opp alle sparepengene våre, sier Kristoffersen.

Dyrere vedlikehold

Det er likevel Bydrift som har behov for mest penger, for å dekke utgiftene til bygninger og teknisk infrastruktur. I tillegg til at kostnadene ved vedlikehold av infrastruktur i Arktis har økt, har Bydrift avdekket et stort etterslep.

Denne høsten har Bydrift varslet at offentlige gebyrer vil bli betydelig dyrere fra neste år.

– Vil gebyrene bli lavere, dersom dere får støtten?

– Det er litt av meningen med å søke støtte. Hvor mye billigere, kommer an på hvor mye vi eventuelt får i støtte. Det er det for tidlig å si noe om nå, sier daglig leder Marianne Aasen i Bydrift.

Må ta ansvar

Selv om LL søker om tilskudd, er Kristoffersen klar på at Longyearbyen må ta sin del av ansvaret.

– Hvis ikke vil vi miste troverdighet sentralt. Vi skal vise selvstendighet, sier hun.

Hun mener lokalstyret må jobbe langs to akser, lokalt med fokus på egen organisasjon og økonomi, og sentralt ved å styrke kunnskapen om Longyearbyens situasjon og behovet for økt tilskudd.

– Ved å ta ansvar både lokalt og sentralt er målet å gi oss armslag til å utvikle de beste løsningene for lokalsamfunnet, sier Kristoffersen.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten!

 
 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!