Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen får egen psykolog

Under et møte i Administrasjonsutvalget 13. mars diskuterte blant andre sysselmannsoverbetjent Olav Tombre (t.v.), prest Leif Magne Helgesen og avdelingsoverlege Søren Nissen om Longyearbyen har behov for en egen psykolog. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Longyearbyen får egen psykolog

I løpet av høsten vil Longyearbyen få eget psykiatritilbud for voksne. I første omgang er tilbudet en prøveordning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi skal ha et oppstartsmøte i september, der vi skal diskutere selve utformingen. Målet er å få satt i gang en prøveordning i løpet av høsten, sier lokalstyreleder Kjell Mork (Ap).
Etter at Svalbardposten i februar satte fokus på det manglende psykiatritilbudet for voksne i Longyearbyen, ble problemstillingen tatt opp på et møte i Administrasjonsutvalget. Der deltok Longyearbyen sykehus, Sysselmannen, Svalbard kirke, Lokalstyret og privatpraktiserende lege Jon Sandmo. Det ble bestemt at sykehuset skulle undersøke mulighetene for å få psykologer opp fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, som kan ha pasienttimer i Longyearbyen.

På plass i oktober
Resultatet er at det nå innføres en prøveordning fra høsten.
– Vi har hatt en god dialog med UNN og regner med å ha en klinisk psykolog på plass i oktober. Han vil være her et par dager i måneden, sier avdelingsoverlege ved Longyearbyen sykehus, Søren Nissen.
Det blir ifølge Nissen bare én psykolog i første omgang, og prøveordningen vil vare i rundt et år.
– Da får vi avdekket hvor stort behovet er og om det er store mørketall. Ordningen vil foregå på den måten at pasienten henvender seg til sin vanlige lege på sykehuset, og der vil det bli foretatt en vurdering på om vedkommende bør henvises til Tromsø på vanlig vis. Det blir opp til psykologen som har med Svalbard å gjøre å vurdere om personen blir kalt inn til samtale her i Longyearbyen, forklarer Nissen.

Veldig positivt
Kjell Mork er veldig fornøyd med at de har fått på plass en slik ordning.
– Vi ønsker å få et bedre psykisk helsetilbud i Longyearbyen. Lokalstyret vil være behjelpelig med lokaler til samtalene, og vil prøve å finne noe som kan egne seg i Næringsbygget. Vi vil komme tilbake til detaljene, men vil strekke oss så langt vi kan, sier Mork.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!