Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen får egen psykolog

Under et møte i Administrasjonsutvalget 13. mars diskuterte blant andre sysselmannsoverbetjent Olav Tombre (t.v.), prest Leif Magne Helgesen og avdelingsoverlege Søren Nissen om Longyearbyen har behov for en egen psykolog. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Longyearbyen får egen psykolog

I løpet av høsten vil Longyearbyen få eget psykiatritilbud for voksne. I første omgang er tilbudet en prøveordning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi skal ha et oppstartsmøte i september, der vi skal diskutere selve utformingen. Målet er å få satt i gang en prøveordning i løpet av høsten, sier lokalstyreleder Kjell Mork (Ap).
Etter at Svalbardposten i februar satte fokus på det manglende psykiatritilbudet for voksne i Longyearbyen, ble problemstillingen tatt opp på et møte i Administrasjonsutvalget. Der deltok Longyearbyen sykehus, Sysselmannen, Svalbard kirke, Lokalstyret og privatpraktiserende lege Jon Sandmo. Det ble bestemt at sykehuset skulle undersøke mulighetene for å få psykologer opp fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, som kan ha pasienttimer i Longyearbyen.

På plass i oktober
Resultatet er at det nå innføres en prøveordning fra høsten.
– Vi har hatt en god dialog med UNN og regner med å ha en klinisk psykolog på plass i oktober. Han vil være her et par dager i måneden, sier avdelingsoverlege ved Longyearbyen sykehus, Søren Nissen.
Det blir ifølge Nissen bare én psykolog i første omgang, og prøveordningen vil vare i rundt et år.
– Da får vi avdekket hvor stort behovet er og om det er store mørketall. Ordningen vil foregå på den måten at pasienten henvender seg til sin vanlige lege på sykehuset, og der vil det bli foretatt en vurdering på om vedkommende bør henvises til Tromsø på vanlig vis. Det blir opp til psykologen som har med Svalbard å gjøre å vurdere om personen blir kalt inn til samtale her i Longyearbyen, forklarer Nissen.

Veldig positivt
Kjell Mork er veldig fornøyd med at de har fått på plass en slik ordning.
– Vi ønsker å få et bedre psykisk helsetilbud i Longyearbyen. Lokalstyret vil være behjelpelig med lokaler til samtalene, og vil prøve å finne noe som kan egne seg i Næringsbygget. Vi vil komme tilbake til detaljene, men vil strekke oss så langt vi kan, sier Mork.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!