Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen en internasjonal by

Norskkursene i Longyearbyen er fulltegnet og fungerer ikke ideelt. Norskopplæringen er ett av temane politkerne skal diskutere når internasjonalisering tas opp som tema. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Longyearbyen en internasjonal by

Det blir stadig flere utlendinger i Longyearbyen. Nå vil politikerne ta tak i problemene og mulighetene utviklingen gir.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2011 kl 10:00

I dag bor det 2.077 personer i byen. Av dem er 20 prosent utenlandske statsborgere, fordelt på 44 land.

– Økningen i tallet på utlendinger er en realitet, og det forholder vi oss til. Jeg har presentert internasjonalisering som et tema for lokalsamfunnsplanen for Longyearbyen som nå skal revideres, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Flere problemstillinger

Dagens lokalsamfunnsplan ble vedtatt i 2004 og er et politisk dokument for langsiktig styring av Longyearbyen. Planen varer til 2012 og skal derfor revideres av det nyvalgte lokalstyret. Politikerne der skal undersøke hvilke problemstillinger og muligheter utviklingen i tallet på utlendinger reiser og lage en handlingsplan for tiden framover.

– Det er flere emner som er viktige å ta opp. Blant dem er arbeidstakersituasjonen, næringslivsfokus, integrering og juridiske problemstillinger, sier Kristoffersen.

Spennende samfunn.

Det økende tallet på utlendinger har ikke vært diskutert i Justisdepartementet, ifølge ekspedisjonssjef Kjerstin Askholt.

– Det er klart at vi følger med på befolkningsstatistikkene, inkludert tallet på utlendinger, men det har ikke vært noen spesiell oppmerksomhet rundt det, sier hun.

– Er økningen en utfordring?

– På den ene siden har vi et mål om å ha en robust norsk bosetting på Svalbard. Samtidig er Svalbardtraktaten klar på at innbyggere fra traktatland kan bosette seg på Svalbard. Det har skapt et svært spennende samfunn med mange ulike kulturer. Vi har sett om det har oppstått problemer som følge av det, men fra de lokale har vi fått mer positive signaler, sier Askholt.

Svalbardtraktaten slår fast at borgere fra alle traktatland har lik rett til adgang og opphold på Svalbard. I praksis skiller imidlertid ikke myndighetene traktatland fra andre land.

Jobber videre

Ekspedisjonssjefen sier at det nå skal jobbes videre med å sikre et robust norsk familiesamfunn.

– Det ene utelukker ikke det andre, sier hun.

– Hvor mange utlendinger kan det bo i Longyearbyen før man ikke lenger kan kalle det en robust norsk bosetting?

– Det har vi ikke diskutert, og det har jeg ikke lyst til å tallfeste. Folk er velkomne til å bosette seg innenfor de rammene og betingelsene som gjelder der oppe, svarer Askholt.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten.

 

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!