Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Longyearbyen blir større

Nå er også Adventfjorden innlemmet i Longyearbyens planområde. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Longyearbyen blir større

Endringer i svalbard­miljøloven fører til at hele Adventfjorden er innlemmet i Longyearbyen planområde. Dessuten blir det lettere for 14-åringer å dra på jakt.

Tekst:

Publisert:

Regjeringen har gjort en rekke endringer i svalbardmiljøloven, som er middelet Stortinget har fastsatt for å ta vare på naturen på Svalbard. En av endringene, som trådte i kraft 1. januar 2014, gjør at Adventfjorden innlemmes i planområdet til Longyearbyen.

– Det er viktig at Longyearbyen lokalstyre gis tilstrekkelig mulighet til å forvalte sjøområdene i Adventfjorden, og dette mener vi kan gjøres enklest ved at planområdet utvides til å omfatte hele fjorden, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft i en pressemelding.

– Naturlig
Lokalstyreleder Christin Kristoffersen sier at Longyearbyen lokalstyre (LL) støtter endringen.

– Spørsmålet har vært diskutert lenge, og det som skjer nå er helt naturlig. I og med at vi er i ferd med å utvikle havneområdet og at LL har tatt over tilbringertjenesten for losene, er det bare naturlig at Adventfjorden blir en del av området vårt, sier Kristoffersen.

Tidligere jaktdebut
En annen endring kan åpne for tidligere jaktdebut for ungdommer. Tidligere måtte man ha fylt 14 for å være med på opplæring i jakt på fjellrev og fuglevilt, og fylt 16 år for å jakte på svalbardrein eller sjøpattedyr.

Nå er loven endret slik at man kan delta hvis man fyller henholdsvis 14 år eller 16 år i løpet av kalenderåret. Dermed kan de som er født sent på året delta på lik linje med sine kamerater som er født tidlig på året.

Jegerprøve også
Det betyr også at jegerprøveeksamen kan avlegges fra og med kalenderåret man fyller 14 år.

– Dette er bra for de unge. Allerede fra barnehagen av er jakt en viktig del av identiteten på Svalbard, og det er en kjempefordel av vi får lov til å inkludere de unge – både i et historisk og et dagsaktuelt lys, sier Kristoffersen.

Hvem er fastboende?
Samtidig strammer loven inn hvem som er fastboende, og dermed kan søke om å jakte. Tidligere har en fastboende vært en «person som fyller vilkårene for å være gyldig innført i befolkningsregisteret for Svalbard». Dette slår ikke tydelig fast om man faktisk må være innført i registeret, og om det er på søketidspunktet eller utøvelsen man i så fall må oppfylle vilkårene.

Nå er loven endret til at en fastboende er en «person som på tidspunkt for søknad om tillatelse og under utøvelse av høsting er gyldig innført i befolkningsregisteret for Svalbard».

Tre Kroner
En av de mindre endringene i svalbardmiljøloven går ut på at tilreisende kan få se en større del av området rundt Ny-Ålesund – hvis de er i følge med fastboende.

Området som de tilreisende i dag kan ta seg rundt i på egen hånd er utvidet østover til også å omfatte Isachsenfonna, deler av Holtedahlfonna og det kjente landemerket Tre Kroner. Sør for Ny-Ålesund er området utvidet til også å gjelde Sarsøyra og store deler av Kaffiøyra.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!