Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lokomotiv for gruvehistorien

Lokomotivet er blant tusenvis av gjenstander som skal registreres for ettertiden i en database. FOTO: Christiopher Engås

Lokomotiv for gruvehistorien

– Det blir mye jobb, og jeg kunne nok holdt på i flere år. Men et sted må jeg bare sette ned foten, sier konservator Inga Vea.

Tekst:

Publisert:

Konservator Inga Vea står i daganlegget til nedlagte Gruve 3 og ser på omgivelsene. Hun ser på blant annet bolter, skinnebiter, verktøy, kabelbunker, vogner og lokomotiv. Snur hun seg i en annen retning kan hun se skiftplaner og kunngjøringer på ei tavle. Ved siden av henger arbeidstøyet som ble brukt den siste arbeidsdagen gruva var i drift for 17 år siden.

– Det er som å gå inn i et tversnitt av historien, rett fra 1996, sier informasjonssjef Terje Carlsen i Store Norske.

– Og det er viktig å ta vare på det, legger Vea til og demonstrerer med det holdningen en ekte konservator skal ha i forhold til gamle ting.


Enorm jobb

Inga Vea har en enorm jobb foran seg. Hun skal gå gjennom alt som ligger i daganlegget i Gruve 3, få bragt på det rene hva det er for noe og hva det ble brukt til, og deretter registrere det i en database. I første omgang skal hun jobbe med oppgaven fram til 1. november. Men jobben kommer til å ta lenger tid. Mye lenger.

– Registreringen er ment å være et timånedersprosjekt, men jeg kunne sikkert holdt på med å registrere her inne i flere år. Det er jo en million forskjellige ting her inne. Men et sted må jeg bare sette ned foten, sier Vea.


Viktig historisk materiale

Prosjektet med å rydde opp på skikkelig vis i Gruve 3 er et samarbeidsprosjekt mellom Store Norske og Svalbard museum. Med økonomisk støtte fra Svalbards miljøvernfond skal gjenstandene registreres og det skal gjøres en vurdering på hva som er verd å ta vare på for ettertiden og hva som kan kastes. Registreringsarbeidet er kommet i gang etter råd fra både Svalbard museum og Teknisk museum.

– Før vi gjør noe annet i bygningene må ting gås gjennom på en skikkelig måte, sier Carlsen.


Får assistent

Inga Vea sier uoppfordret at hun ikke har spesielt god greie på gruvedrift fra perioden 1971-1996. Det har Store Norske tatt høyde for, og sørget for eksperthjelp. Store Norske-veteran Atle Brekken skal bistå Vea med å gå gjennom det som finnes av utstyr, inventar og bygninger.

– Mange av de som jobbet i Gruve 3 er fortsatt ansatt i Store Norske, og det finnes masse kompetanse om hva ting ble brukt til hos en del pensjonister som fortsatt vanker i byen, sier Carlsen og går gjennom en skiftplan som henger på veggen.

– Han jobber fortsatt hos oss, han har dratt tilbake til fastlandet. Denne karen er pensjonist, men det er ikke lenge siden jeg så ham i byen, sier han humrende mens fingrene glir nedover sidene.


Museum bør realiseres

Det er i mange sammenhenger diskutert et skikkelig gruvemuseum på Svalbard, og planene om å bruke Gruve 3 til nettopp dette ligger der urealiserte. Inga Vea tror ikke arbeidet hun har startet vil få alt til å komme på plass, men det er en begynnelse.

– Det er langt fram til det punktet der man har utviklet et eget museum. Men potensialet ligger så absolutt her, og det er ingen tvil om at dette samfunnet, som er tuftet på gruvedrift, burde hatt et slikt tilbud til besøkende. Det viktigste nå er likevel å få registrert de gjenstandene som ligger her, slik at de ikke går tapt, sier hun.

Se bildet større

Konservator Inga Vea gjør jobben, men får hjelp fra flere underveis, blant andre informasjonssjef Terje Carlsen i Store Norske. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Daganlegget til Gruve 3 er som et tverrsnitt av tiden fra 1996. Skiftplaner er blant de tingene som fortsatt henger på veggene. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Terje Carlsen løfter på en modell av Gruve 3 som viser flere kilometer med ganger inne i fjellet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!