Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lokalstyrets rebeller fikk gjennomslag

Høyre er svært aktive i opposisjon i det nye lokalstyret Tirsdag fikk de gehør for en del forslag, og fikk Venstre med seg på å stoppe innføring av hytterenovasjon i planområdet. Torgeir Prytz (f.v.), Kjetil Figenschou, Stein-Ove Johannessen, Khanittha Sinpru og Geir Hekne. FOTO: Christopher Engås

Lokalstyrets rebeller fikk gjennomslag

Høyre vant en viktig seier da de fikk Venstre med seg på å si nei til hytterenovasjon. Og Venstre viser at de akter å utøve makt på vippen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.12.2015 kl 22:32

Sjelden har det vært så opphetet debatt i Longyearbyens høyeste politiske organ som på tirsdag. Engasjerte politikere leverte mange saksinnlegg, og det ble tatt replikk på replikk i ordskiftet.

Det manglet heller ikke på overraskelser.

Søppeldebatt

Høyre har lenge signalisert at de er imot innføring av hytterenovasjonsavgift i planområdet til Longyearbyen lokalstyre (LL). Argumentasjonen går på at hytteeiere produserer like mye søppel, enten de er på hytta eller hjemme. Og avfallet går i samme konteiner når folk kommer hjem, slik at dette i praksis blir et ekstragebyr for de som eier hytter. Frontene i saken var tirsdag steile.

– Jeg tror folk produserer mer søppel på hytta enn de gjør hjemme. For da har de to husholdninger. Hytter genererer også bygningsavfall. Jeg synes det er merkelig at alle vi andre må betale for all den ekstra søpla fra hyttene, sa Øyvind Snibsøer (Ap).

Han påpekte at det er vanlig å knytte renovasjonsavgift til eiendom, og at det er irrelevant om folk bruker hyttene sine eller ikke for at de skal plikte å betale avgift.

Også Helga Bårdsdatter Kristiansen (MDG) argumenterte hardt for å innføre et system med hytterenovasjon i planområdet.

Villboerdebatt

Longyearbyen har et problem med såkalt «villboing». Det vil si at folk bor i fritidsboliger hele året, og dermed slipper renovasjonsavgift. Denne problemstillingen ble blandet inn i debatten om hytterenovasjonsavgift.

– Det vi gjør ved å vedta dette er å gi villboerne ei lavere renovasjonsavgift enn alle andre. Og hva med de som har hytter utenfor planområdet? Ei slik avgift gir oss ingen ting. Med ekstra konteinere på utfartsårene til hyttene blir det bare ekstra arbeid, og avfallet går til samme plass, tordnet Geir Hekne (H) fra talerstolen.

Venstre om

Da saken ble behandlet i Administrasjonsutvalget (AU) tidligere på dagen, ble resultatet 4-1 for å innføre hytterenovasjon. Men under debatten i LL snudde saken totalt. Og Venstre fikk synliggjort hvilken makt de har i vippeposisjon.

– Etter å ha hørt argumentasjonen i denne saken, har jeg skiftet mening. Jeg tror ikke det vil løse noen problemer å innføre denne avgiften, sa Kristin Furu Grøtting (V).

– Jeg ser at dette er en sak vi kan være enige med Høyre om. Jeg tror vi må bli enige om hva problemet egentlig er, før vi legger på et gebyr, sa Oddmund Rønning (V).

Dermed ble forslaget om hytterenovasjon nedstemt av et flertall bestående av Høyre og Venstre.

Nestlederlønn

Det ble også en opphetet debatt om godgjørelsesreglementet, der posisjonen har foreslått at nestleder i LL Eirik Berger skal lønnes i halv stilling for å jobbe med næringsutvikling. Høyre angrep dette med stor iver.

– I forrige periode kjørte vi SNU-prosessene, der hver stein ble snudd for å effektivisere drifta. Etter valget ble Venstre og MDG enige om å ha ei lønnet nestlederstilling i LL, og det mener Høyre blir feil. Vi er ikke i en posisjon der vi kan bruke 1,4 millioner kroner over fire år på dette. Det er bortkastede penger. Vi trenger bærekraftige arbeidsplasser, ikke flere politikere med lønn, sa Geir Hekne.

Øyvind Snibsøer (Ap) parerte med at Høyre selv etterlyser næringspolitisk arbeid, og at stillingen er finansiert innenfor rammene av det eksisterende budsjettet.

Endringene i godtgjørelsene ble vedtatt mot Høyres stemmer.

Blir TV-stjerner

Under budsjett og økonomiplansakene kom det opp en del forslag som fikk tverrpolitisk enighet. Elise Strømseng (Ap) fikk gjennomslag for å forberede en sak der det blir utredet å gi kulturkortet til skoleelever fra og med neste skoleår.

Og Høyre fikk gehør for å gjøre lokalpolitikerne tilgjengelige på nett.

– Vi foreslår å øke rammene til informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) slik at politiske møter kan overføres på internett, sa Kjetil Figenschou (H).

Forslaget ble tatt godt imot, og vedtatt. Prisen for å få direktesendte lokalstyremøter blir på 50.000-100.000 kroner, og arbeidet med å få det på plass starter umiddelbart.

Økonomiplanen og budsjett ble vedtatt som framlagt, med en bekymring fra Høyre om gjeldsgraden som stiger dramatisk i planperioden som går fram til 2019. Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes er ikke bekymret for gjelden siden 80 prosent av den tas opp innenfor selvkostområdene.

– Men hvis vi mister 500 innbyggere, kan den bli et problem, la han til.

Intet nytt utvalg

Under posten «eventuelt» foreslo Høyre å opprette et nytt utvalg i LL. Partiet foreslo å opprette et eget næringsutvalg for å styrke det næringspolitiske arbeidet. Dette ble ikke applaudert av de andre partiene.

– Vi har hatt ei omorganisering av LL i forrige periode, og blitt enige om at næringssaker skal behandles av AU. I tillegg har vi en nestleder som skal jobbe med næringssaker. Jeg føler at området er godt nok ivaretatt med dagens struktur, og støtter ikke forslaget, sa Elise Strømseng (Ap) fra talerstolen.

Dermed falt forslaget, mot Høyres egne stemmer.

Les også:

Se bildet større

Arbeiderpartiet og lokalstyreleder Arild Olsen (i midten) har pålitelig støtte fra MDG sine to representanter i lokalstyret, Helga Bårdsdatter Kristiansen og Espen Klungseth Rotevatn. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Venstre stemte med Høyre i saken om hyttrenovasjon, og fikk stoppet den. Oddmund Rønning, Robert Nilsen og Kristin Furu Grøtting. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!