Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Løftet taket med dødsmesse

Finalen: Sara Esturillo takterer harpen, som ble hentet opp for anledningen. FOTO: Eirik Palm

Løftet taket med dødsmesse

Longyearbyen Blandakor tilegnet Faurés «Requiem» til de som mistet livet under skredet 19. desember i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2016 kl 17:30

Se bildet større

Longyearbyens egen Liv Mari Schei var en av to solister. FOTO: Eirik Palm

Det er jubel i kinosalen. Medlemmene i koret smiler og orkesteret bukker, og dirigenten må inn flere ganger for å ta imot all applausen. Solistene, ikke minst Liv Mari Schei, hylles og det deles ut blomsterbuketter og gaver på vegne av Longyearbyen lokalstyre etter at Longyearbyen Blandakor har fremført sin tredje storsatsing på Huset lørdag kveld.

– I Longyearbyen er det synonymt med en tradisjon, sier lokalstyreleder Arild Olsen og foreslår enda en applaus.

I halvannen time har salen vært fylt av vakre toner. Det begynte med Wagner med Jon Hartug som solist og Guro Rotevatn Buder på klaver. Deretter folketonen «Eg veit i himmelrik ei borg» fremført av Liv Mari Schei, Grieg med Hartug igjen, og Cellokonsert i D-dur i tre satser med Bård Henrik Bosrup som solist.

Så, etter en liten pause, er det Fauré, og det er et fornøyd publikum som til sist går hjem.

Se bildet større

Jon Hartug med Guro Rotevatn Buder på klaver. FOTO: Eirik Palm

Stand in

Vi skrur klokka noen timer tilbake. Generalprøven er gjennomført tidligere på ettermiddagen, og alt er klart. Så blir dirigenten syk.

Få timer før premieren måtte dirigent Espen Klungseth Rotevatn kaste inn håndkleet på grunn av omgangssyke, og en time før publikum ankom lå han på sykehuset med intravenøst.

Gjennom drøyt et år har koret jobbet med Gabriel Faurés «Requiem». Under Rotevatns ledelse har medlemmene øvd, pusset og polert på verket så det sitter, og nå var gode råd dyre.

Løsningen ble Geir Tore Larsen fra Norges musikkhøgskole, som likevel skulle dirigere verkene i første del av konsertkvelden på Huset, forteller korleder Anne Lise K. Sandvik i pausen før koret skal på scenen sammen med lokale utøvere og medlemmer fra Oslofjord Kammerfilharmoni.

– For en time siden ble det klart at vi måtte ha en vikar. Men det jo verst for ham, sier korlederen som er spent foran premieren.

– Det er jo klart at når vi har proffe musikere, så hadde det vært for galt å ikke bruke dem i mer enn 40 minutter, framholder hun om konsertens første del.

Inn i paradiset

Svalbardposten skrev i november i fjor om øvingene til konserten. Siden da har det vært ukentlige øvinger i tillegg til øvingshelger. Koret har støtte fra Norges korforbund, og satser i tillegg på tilskudd gjennom korkpengene.

Dessuten har koristene fått hjelp fra fastlandet, og tilsammen 18 musikere har kommet for å delta i orkesteret, sammen med fem musikere fra Longyearbyen storband: Hans Gunnar Skreslett, Robert Bjerke, Marie Bjerke, Svenja Rudolph og Marianne Aasen.

Den siste tiden har vært travel.

(Saken fortsette under bildet)

Se bildet større

Høytidelig: Kor og orkester i sving i kinosalen på Huset lørdag 23. januar. FOTO: Eirik Palm

Men så går koret på scenen. Orkesteret kommer inn, og Anne Lise K. Sandvik tilegner konserten de som mistet livet under det fatale snøskredet 19. desember i fjor.

Så smyger tonene fram i Faurés hymne «Cantique de Jean Rachine». Deretter er det «Requiem» i d-moll med Jon Hartug kraftfulle tenor/baryton og Liv Mari Scheis klare spopran. I løpet av de sju satsene følger vi stadiene, og til tider er det så taket løftes av kor og orkester. Gabriel Faurés dødsmesse, «Requiem», ble skrevet i perioden 1887 til 1890. Requiem betyr hvile, og med harpen i finalen kommer roen In Paradisium – inn i paradiset.

Så er det slutt og publikum er begeistret. Koristene har vist hva de har øvd på med den ufrivillig fraværende dirigenten, og stand in Geir Tore Larsen må inn flere ganger for å ta imot applaus, mens det deles ut blomster og gaver.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!