Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

LNSS forlater Svea

 

LNSS forlater Svea

1. september er det slutt for LNS Spitsbergen i Svea. Da pakker selskapet sammen og drar – med folk og utstyr.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.06.2011 kl 09:00

– Vi synes det som skjer er trasig og skulle gjerne sett at ting ikke hadde blitt sånn, sier administrerende direktør Ann Pedersen i Leonhard Nilsen & Sønner Spitsbergen (LNSS), datterselskapet til Leonhard Nilsen & Sønner (LNS).

I forrige uke gikk det ut et brev til samtlige ansatte i LNSS. Der står det at selskapet forbereder seg på å forlate Svea 1. september.

– Når Store Norske velger å kjøre så hardt med andre alternativer, ser vi ikke noen andre muligheter enn å dra. Vi kan ikke true oss til å være der, sier Pedersen.

Ikke noe valg

I slutten av mars ble det kjent at Store Norske bryter kontrakten med LNSS om transport og vedlikehold i Svea fra 1. september. Bakgrunnen er korrupsjonssiktelsen mot den tidligere ledelsen i LNS-konsernet og LNS-ledelsens avvisning av tilbudet fra Store Norske om å overta LNSS. Ledelsen i LNS-konsernet har hele tiden ment at Store Norske ikke hadde grunnlag for å bryte kontrakten.

– Det mener vi fortsatt. Ingenting er endret i vår mening om saken, sier Ann Pedersen.

Saken skal opp i voldgiftsretten, der Pedersen tror de vil få medhold i at Store Norske ikke hadde rett til å si opp samarbeidet. Det er ikke satt noen dato for når saken kommer opp. Men siden det trolig ikke blir før 1. september, har ikke LNSS noe annet valg enn å forlate Svea, ifølge Pedersen.

– Vi er plent nødt til det når Store Norske jager oss. Vi begynner å pakke 1. september og belager oss på å ta med utstyr og personer, sier Pedersen.

– Er det noe alternativ å selge eller leie maskiner til Store Norske?

– Det kan jeg ikke kommentere nå. Utgangspunktet er at vi tar med oss ting og drar, svarer Pedersen.

Garanterer jobb

Da det ble kjent at Store Norske ville si opp kontrakten, var LNSS raskt ute og garanterte jobb til alle ansatte, uansett hva som skjer. Det gjør de fortsatt.

«Som oppfølging av den garanti om alternativt arbeid for de som berøres av avtaletermineringen, har ledelsen i LNS og LNSS startet arbeidet med å se på hvor dere ansatte kan bli tilbudt jobb i andre deler av LNS-konsernet. Vi har behov for folk på følgende arbeidssteder: Tana, Rana, Volda, Sjøskogen, samt Hong Kong, Antarktis og Grønland. Også Longyearbyen vil ha et visst behov utover høsten», står det i brevet som ble sendt ut i forrige uke.

– Vi er i gang med den prosessen og lager en oversikt over hvordan vi kan plassere folk i ledige stillinger. Det er en ryddig prosess som vi gjør sammen med de tillitsvalgte, sier Pedersen.

Jobbtilbud

Også Store Norske har kommet med jobbtilbud til LNSS-ansatte i Svea, og bedt dem svare innen 5. juni på om de vil bytte arbeidsgiver for å få bli i Svea.

Pedersen vet ikke hvor mange som har takket ja, men regner med at det kan gjelde flere.

Når LNSS ikke lenger skal være i Svea, vil det trolig bli behov for å slanke også administrasjonen i Longyearbyen. Hvis det i det hele tatt blir behov for noen egen administrasjon her. Det vil ikke Ann Pedersen kommentere foreløpig.

– Vi må ha en gjennomgang av hva vi gjør. Alle i LNSS skal ha tilbud om jobb, men foreløpig har vi ikke sett på detaljene. Vi har så vidt akseptert at vi skal være ute av Svea 1. september og har prioritert å finne arbeid til de som jobber der nå. Så får vi ta resten bit for bit, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!