Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

LNSS-ansatte permitteres

Flere ansatte i LNS Spitsbergen blir permittert på grunn av tapt kullboringskontrakt. Selskapets hovedkontor i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

LNSS-ansatte permitteres

Ansatte i LNS Spitsbergen vil bli permittert i inntil tre måneder i vår. Årsaken er at Arctic Drilling har overtatt kullboringen for Store Norske.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.02.2011 kl 12:00

– Vi har gått ut med permisjons­varsel til 16 ansatte tidligere i uken. Noen vil bli permittert i tre måneder, andre i kortere tid, sier administrerende direktør Ann Pedersen i LNS Spitsbergen (LNSS).

LNSS har i alle år hatt kontrakt med Store Norske om undersøkelsesboring etter kull i området rundt Svea og Longyearbyen. I fjor endret administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske praksisen og la ut kontrakten på kullboring på anbud.

– Arctic Drilling kom best ut. Det var ren konkurranseutsetting, og det er slik det skal være, uttalte Arnestad til Svalbardposten i desember i fjor.

Tapte kontrakten

LNSS-direktør Ann Pedersen ser ingen sammenheng med tapet av kullboringskontrakten og korrupsjonssiktelsen mot den tidligere toppledelsen i LNS-konsernet.

– Arnestad startet med å kjøre kontrakter ut på anbud før det skjedde, og vi må bare forholde oss til at vi tapte kontrakten, sier hun.

Tapet av kullboringskontrakten faller sammen med strosseflytt i Svea Nord-gruva. Det fører til at det ikke blir produsert kull i gruva fra mars og tre måneder framover. Dermed faller arbeidet med å transportere kullet ut til utskipningsanlegget på Kapp Amsterdam bort for LNSS i perioden.

Arctic Drilling

Kautokeino-bedriften Arctic Drilling første befatning med Svalbard var i fjor vår da selskapet boret etter gull i St. Jonsfjorden for Store Norske Gull. Nå forbereder de seg på å bore etter kull.

– Kullboring er nytt for oss. Etter at vi vant anbudsrunden, har vi investert for nærmere seks millioner kroner i nytt utstyr, sier Roy Anders Karlsen, daglig leder og hovedaksjonær i boreselskapet.

Verdifull

De treårige kontrakten med Store Norske har en verdi på minimum 42 millioner kroner. Ifølge Altaposten har selskapet brukt 1,3 millioner kroner av egenkapitalen og tatt opp lån på 4,7 millioner kroner til innkjøp av utstyr. Blant annet en tråkkemaskin, borerigg, beltehjullastere og snøskutere.

Kautokeino kommune har støttet selskapet med 200.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!