Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

LNS skal på rubinjakt

Rubinforekomsten på Grønland er den største kjente i fast fjell, og ligger helt i dagen enkelte steder. Anslagene nå ligger på om lag 400 milliioner karat, som foreløpig er nok til ni års drift. FOTO: TNG/LNS

LNS skal på rubinjakt

– Så lenge forfengeligheten består kan dette prosjektet være lønnsomt for oss, sier LNS Spitsbergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.03.2014 kl 16:24

LNS Spitsbergen-sjef Frank Jakobsen kan ikke en gang anslå den langsiktige verdien av et oppdrag moderselskapet skal i gang med på sørvestkysten av Grønland, 160 kilometer sør for hovedstaden Nuuk, i løpet av kort tid.

På Fiskenæsset ligger rubinene i dagen. Derfor blir gruva et dagbrudd. Snart skal LNS i gang med å bygge infrastruktur som kai, veier, ulike bygg og sorteringsanlegg, for å nevne noe.

Enorme verdier

Rubinforekomstene på Fiskernæsset er anslått til å være på rundt 400 millioner karat, og skal være den største, kjente forekomsten av rubiner i fast fjell. En karat er 200 milligram, og verdien av det ferdige produkt kommer an på ferdigstillelsen.

Et anslag kan ligge i hva som kom av de første beskjedne 60 tonnene med malm som ble utvunnet fra stedet.

– Edelstenene ble omgjort til i alt 14 smykkesett, og hvert sett er verd 40.000 dollar, sier Frode Nilsen i LNS til nettstedet at.no.

Med dagens kurs vil settene være verd nesten 240.000 kroner.

Sammen med det canadiske selskapet TNG (True North Gems) har LNS opprettet et såkalt joint venture-selskap, TNG Greenland, som nå sitter på rettighetene. LNS sin aksjepost i dette selskapet er på 20 prosent.

Leonhard Nilsen & Sønner AS besitter unik erfaring fra arktiske strøk, blant annet gjennom sin «avdeling» i Longyearbyen.

Arktisk kompetanse

Men det blir sannsynligvis ikke mange lokalt ansatte herfra som skal ha direkte befatning med den daglige drifta på Grønland.

– Vi ønsker så langt det er mulig å benytte lokal arbeidskraft, noe som er gjennomgående for prosjektene våre. Grønland har slitt med høy arbeidsledighet, og trenger utviklingen dette prosjektet vil gi, sier Frank Jakobsen.

Han legger til at eierselskapene naturligvis sitter i styre og stell, og at prosjektet sannsynligvis vil få en norsk gruvesjef.

Nøkkelord

Se bildet større

Det kreves spesiell kompetanse for å utvinne rubinforekomsten for å unngå at edelstene blir ødelagt. FOTO: TNG/LNS

Se bildet større

Det ferdige produktet kan koste mange, mange tusen kroner. Som disse rubinene på Gullgruva i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

LNS Spitsbergen-sjef Frank Jakobsen har god tro på rubinprosjektet på Grønland. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!