Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

LNS satser på rubiner

Rubinen er en av de mest verdifulle edelsteinene og er meget sjelden. Her en ferdigslipt rubin oppå råmateriale. FOTO: PRESSEFOTO FRA LNS-GRUPPEN

LNS satser på rubiner

LNS-Gruppen har inngått avtale med et kanadisk selskap om utvinning av rubiner ved Fiskenæsset i Vest-Grønland.

LNS har, gjennom Greenland Mining Services (GMS), inngått avtale med kanadiske True North Gems (TNG) om oppføring og drift av en rubingruve. LNS-Gruppen kjøpte opp GMS tidligere i år.

Rubinforekomsten ved Fiske­næsset skal romme 400 millioner karat rubiner. Hvor mye dette utgjør i norske kroner, vil ikke prosjektdirektør Frank Jakobsen i LNS Spitsbergen spekulere på, annet enn at det er store verdier. Rubinen er blant de mest verdifulle edelsteinene.

Ifølge en pressemelding fra LNS skal forekomsten være den største kjente rubinforekomsten i fast fjell. Foreløpig er det påvist drift for ni år, mens LNS tror at det er rubiner for 30 års drift.


Dagbrudd

– Vi skal bygge opp anlegget fra A til Å, og setter nå i gang prosessen med å bygge veier og kai. For oss gir prosjektet langsiktighet på Grønland, og noe av det viktigste er at det er vi som skal drifte dette, sier Frank Jakobsen.

Han forteller at det så langt er tatt ut 60 tonn malm i forekomsten som det er utvunnet rubiner fra. Malmen skal brytes i et dagbrudd, og LNS og GMS skal stå for utvinning og transport til et foredlingsanlegg i Nuuk.

– Det er kanadiske TNG som sitter inne med ekspertisen når det gjelder rubiner, understreker Jakobsen.


Vil markere seg i nord

LNS-Gruppen har store polare ambisjoner, noe utvidelsen av aktiviteten fra Svalbard vestover til Grønland viser. Selv sier selskapet at de har en visjon om å bli den beste leverandøren av komplette entreprenør- og serviceytelser til mineralindustrien på Grønland:

«Fokuset vårt er å sikre så mange lokale arbeidsplasser som mulig. LNS-Gruppen vil gjennom avtalen få en eierandel i det nye gruveselskapet TNG Greenland på  20 prosent. Kombinasjonen av LNS-Gruppen og GMS på Grønland var avgjørende for at avtalen kunne komme i stand. TNG har som ønske å samarbeide med et selskap som er lokalt forankret i det Grønlandske samfunn», skriver LNS i pressemeldingen.

Se bildet større

Enkelte steder, som på dette berget, stikker rubinene fram fra steinen. FOTO: PRESSEFOTO FRA LNS-GRUPPEN

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!