Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

LL vil ha makt og penger

Administrasjonen og politikerne har mange uløste oppgaver de ønsker statlig bidrag til, og forbereder seg på å møte Polaravdelingen. Konstituert administrasjonssjef Elin Dolmseth, lokalstyreleder Arild Olsen og politisk sekretær Joakim Damkås. FOTO: Christopher Engås

LL vil ha makt og penger

Polaravdelingen kan vente seg klar tale fra Longyearbyen lokalstyre (LL).

Tekst:

Publisert:

Det er dyrt å opprettholde et samfunn på 78 grader nord. Det akter LL å presisere overfor Polaravdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. 13. oktober skal de framlegge sine langsiktige behov i en 1-2 timer lang presentasjon.

– LL må få makt, mer myndighet og mer kapital for å kunne møte framtidens utfordringer. Vi må også få kortere beslutningsprosesser, slo lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) fast i et møte i Administrasjonsutvalget (AU) denne uken.

Sikkerhet nummer én

For å opprettholde bosetting i Longyearbyen kreves det uante mengder med penger i årene som kommer. AU bestemte seg derfor for å spisse sitt budskap til Polaravdelingen med de viktigste punktene først.

Og det aller viktigste er sikkerheten til innbyggerne.

– Rapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), vil utløse et stort behov for kapitaltilførsel. Det må understrekes i dette møtet, for saken er den aller viktigste i denne omgang, uttalte Eirik Berger (V).

– Dette vil ryste Longyearbyen i grunnvollene, føyde Espen Klungseth Rotevatn (MDG) til.

Dermed fikk konstituert administrasjons­sjef Elin Dolmseth sikkerhet som punkt nummer en i foredraget som skal forberedes.

Energi

Av de over 20 punktene med behov for oppmerksomhet fra myndighetene, ble energi­situasjonen rangert som nummer to. Et hanglende energiverk er ikke erstattet i et øyeblikk, og politikerne ønsker at staten begynner å utrede mulighetene umiddelbart.

– Det vil ta 10-15 år å få noe nytt på plass, og det vil koste veldig mye. Det vi kan gjøre nå er å satse på ENØK-tiltak. Det vil også koste, men det er noe vi kan starte med umiddelbart, sa Olsen.

– Men vi må passe på at dette ikke blir ei sovepute for å unngå å jobbe med problemet med nytt energiverk, presiserte Kristin Furu Grøtting (V).

Avløp og vann

Polaravdelingen ønsker å snakke med LL om muligheter for avløpsrensing. Hvordan dette skal gjøres, og ikke minst finansieres, er uklart. Et annet problem som kan bli kostnadskrevende er hvis drikkevannsforskriften blir gjort gjeldende for Svalbard.

– Da må vi ha ei reservevannsløsning, og det har vi ikke i dag. Det mest nærliggende for å få dette til er et osmose-anlegg, fortalte sektorsjef for teknisk, Kjersti Olsen Ingerø i AU-møtet.

Osmose brukes blant annet til å avsalte havvann.

Grunneierforhold

I forlengelsen av Arild Olsens budskap om makt til LL, ønsker man å se på grunneierforholdene i Longyearbyen, og avtalene som regulerer disse. LL er ikke enig med seg selv om hvorvidt det beste hadde vært å bli grunneier i byen eller ikke. Men politikerne er enige seg imellom om at avtalene må bli klarere.

– Å ha ordnede forhold til grunneier, enten det er vi eller andre, er del av den verktøy­kassen vi trenger for å kunne ta tak i dette samfunnet og ruste det for framtiden, uttalte Olsen.

Administrasjonen fikk i oppgave å spisse et foredrag til Polaravdelingen i det kommende møtet. Bortsett fra de nevnte punktene ble forholdene for barn og unge av utenlandske arbeidstakere tatt opp som et tema. Konseptvalgutredingen for ny havnestruktur i Longyearbyen skal også nevnes i møtet.

Mye kan endre seg

Men Eirik Berger presiserte at ting kan endre seg. En uke før møtet med Polaravdelingen legges regjeringens forslag til statsbudsjett fram, og der kan det ligge ting som gjør at det blir behov for å endre på framlegget til Polaravdelingen.

Statsbudsjettet vil inneholde en post som heter Svalbardbudsjettet, som vil ligge på om lag 745 millioner kroner, og det kommenterte lokalstyreleder Arild Olsen slik:

– 745 millioner går til øya totalt. Av dette får vi om lag 150 millioner kroner for å sørge for at 2.162 mennesker i Longyearbyen har det greit. Resten går til andre formål, sa Olsen.

– Sa jeg akkurat at vi burde få mer penger, spurte han så retorisk.

Se bildet større

Eirik Berger (V) er en av mange politikere som mener sikkerhet er den aller viktigste oppgaven framover. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!