Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Livskraftig 20-åring

En rask prat med Runa Solvang som forbereder seg til eksamen i statistikk. Ole Arve Misund tror antallet studenter kommer til å dobles. FOTO: Eirik Palm

Livskraftig 20-åring

Om noen år har Universitetet på Svalbard 1.000 studenter, tror sjefen.

Tekst:

Publisert:

Ole Arve Misund, administrerende direktør på Unis, titter i glasskula. Det har gått halvannet år siden han kom fra Havforskningsinsitituttet til jobben i Longyearbyen. Nå forbereder han feiring.

Sped start

Da Unis startet opp i 1993, var det med et par tiltall studenter og et beskjedent budsjett. I dag er det omlag 470 studenter og rundt 80 ansatte ved utdannings- og forskningsinstitusjonen. Budsjettet har vokst til 180 millioner, 112 av dem gjennom statsbudsjettet, det øvrige fra eksterne kilder. Studentene kommer fra 30 land, de ansatte fra 25, og det offisielle språket på ledermøtene er engelsk.

– Vi spiller en viktig rolle i forhold til forskning og utvikling i Norge og utdanner etter hvert en betydelig del studenter, fastslår Misund, som karakteriserer Unis som sentral for den norske tilstedeværelsen på Svalbard og Nordområdene.

– Med det vi ser fra erklæringen fra Erna Solberg, er at de også satser på en nordområdeutvikling, forskning, kvalitet på utdanning i studier og de satser mye på klimarettede tiltak som CO2-fangst og lagring. Det tilsier en fortsatt vekst, sier han.

Siste oppdrag

Onsdag åpnet det nye Stortinget, og etter at statsbudsjettet er lagt fram vil regjeringen Stoltenberg søke om avskjed. Markeringen av 20-årsjubileet blir derfor en av de siste oppgavene Kristin Halvorsen (SV) har som statsråd i Kunnskapsdepartementet.

– Det har vært en fantastisk spennende utvikling fra1993 og fram til i dag, sier hun.

Mellom 20 og 25 prosent av befolkningen i Longyearbyen har tilknytning til Unis. Halvorsen mener universitetet har vært med på å forandre og sette Svalbard på kartet internasjonalt.

– Unis har vært og er et veldig godt knutepunkt for forskning og utvikling knyttet til Arktis. Det har vært et enestående sted å være for å skaffe kunnskap om klimaendringer, mineralforekomster og olje og gass.

Å holde på kompetansen, sikre god norsk faglig koordinering og ledelse, og samtidig sørge for å tiltrekke seg den internasjonalt interessen er det som blir viktig framover, mener Halvorsen.

– Samtidig blir det færre arbeidsplasser i Store Norske. Blir forskning og utvikling det neste store?

– Det er det jo allerede, nettopp fordi et universitetsmiljø i et så spennende område som Svalbard har så store fortrinn, særlig når det kommer til klima- og miljøspørsmål.

Lærte av Svalbard

Ole Arve Misund mener det også er avgjørende at Unis leverer godt og med høy kvalitet. Unis samarbeider nå med Senter for fremragende forskning og Birkelandsenteret for romforskning i samarbeid med Universitetet i Bergen og NTNU i Trondheim.

I tillegg er Unis sentral i Conoco Phillips og Lundins arktiske programmer. Det svenske oljeselskapet Lundin sier rett ut at det var takket være studier på Svalbard at oljeselskapet avdekket en ny letemodell og nylig fant det tredje oljefeltet i Barentshavet.

– Forskningsmessig har vi de nærmeste fire årene mye å drive med. Men hovedoppgaven er utdanningen. De mange studentene som kommer hit, må vi ta oss godt av, og sørge for å gi dem en utdanning som gir dem en merverdi.

Tror på dobling

Lørdag markeres de første 20 årene, og direktøren er ikke ubeskjeden når han ser framover.

– Om noen år er det nok ikke 500 studenter. Når vi kommer til et 40-årsjubileum tror jeg nok det er 1.000 studenter her.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!