Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Litt av en bjørnemamma

Her er trillingkullet fra 2011. Bare én av dem overlevde. FOTO: Jon Aars, Norsk Polarinstitutt

Litt av en bjørnemamma

Isbjørnfamilien som holdt til i Tempelfjorden i vinter, er nå nord for Nordaustlandet og jakter. Men den store isbjørntellingen er fremdeles i det blå.

Tekst:

Publisert:

Bjørnefamilien vakte stor interesse da de slo seg ned på isen ved Tempelfjorden. Fine isforhold ga god tilgang på mat, og de fire fikk spist seg opp.

Bedre odds
I vår satte de kursen innover Billefjorden og videre langs Austfjorden og Widjefjorden, før de jaktet seg østover til Nordaustlandet. Deretter har de fulgt isen, viser sporingen.
Svalbardposten skrev forrige uke at det var observert mange binner med unger under vårtoktet i april. Isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt fortalte av elleve av 20 hadde unger, og én av dem var altså binna fra Tempefjorden. I april ble hun fanget rett nordvest for Austfjordneset.

Dette er imidlertid ikke første gang binna som kalles N26018 får trillinger. Senest 19. april 2011, da hun ble merket og registrert på østkysten, hadde hun trillinger. Aars sier likevel det ikke er noe oppsiktsvekkende ved henne.

– Det som var spesielt med henne var at det har gått så bra. Vanligvis dør den ene ungen ganske kjapt om de har trillinger, sier han.

Men oddsene for at de skal klare seg øker med tiden.

Tre kull
Det er nemlig ikke sikkert at alle tre kommer til å overleve. Sannsynligvis dør minst én av de tre i løpet av første leveår. Da bjørnefamilien ble fanget i april, veide den største ungen 20 kilo, den minste 13.

Av kullet hennes i 2011 var det bare én som levde året etter.

Den over 20 år gamle binna er imidlertid rutinert, og Aars har sett større vektforskjeller, og hvor den minste var enda mindre.

– Det er bare to–tre prosent av binnene som har trillinger på Svalbard, så sånn sett kan man si at hun er en veldig god mor, sier han.

Selv om det er langt mellom trillingene, er det andre som har hatt flere.

– Vi har hatt ei anna binne på Svalbard som har hatt trillinger tre ganger. Hun hadde trillinger en gang på slutten av 90-tallet, så fanget vi henne i 2003 med tre ettåringer, og for noen år siden ble hun igjen fanget med trillinger, forteller isbjørnforskeren.

Uavklart
Selv om det har vært et bra år for isbjørnene endrer det ikke på utviklingen. Isbjørnen vil få større problemer som følge av klimaendringer og mindre is.

I 2004 ble det foretatt en stor telling av isbjørn i Barentshavet, men ingen vet med sikkerhet hvor stor denne bestanden er. I slutten av juli er det planlagt et nytt samarbeidstokt mellom Norge og Russland, men da Svalbardposten gikk i trykken onsdag, hadde russerne fremdeles ikke gitt noen godkjenning. Klima- og miljødepartementet purrer på svar, og sier tellingen blir avgrenset til norsk side dersom det ikke snart foreligger en avklaring.

– Det har dessverre ennå ikke kommet noen avklaring med hensyn til tillatelse fra russisk side. Vi håper fortsatt at dette skal finne sin løsning, sier politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) til Svalbardposten onsdag.

Norge har bevilget 10 millioner kroner til tellingen, som skal gi en oversikt over antallet og en pekepinn på hvilken vei det går med den norsk-russiske isbjørnstammen.

Nøkkelord

Se bildet større

Mor og sine tre små barn på isen i Tempelfjorden i sommer. Dette er hennes andre bekreftede trillingkull. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

2015-kullet. Trillingene er i svært godt hold, men forskere tør ikke vedde på at samtlige av trillingene overlever. FOTO: Jon Aars, Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Kartet viser sporene etter bjørnefamilienn mens den har jaktet seg nordover. Nå er de fire oppe i isen nord for Nordaustlandet. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!