Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Litt av en bjørnemamma

Her er trillingkullet fra 2011. Bare én av dem overlevde. FOTO: Jon Aars, Norsk Polarinstitutt

Litt av en bjørnemamma

Isbjørnfamilien som holdt til i Tempelfjorden i vinter, er nå nord for Nordaustlandet og jakter. Men den store isbjørntellingen er fremdeles i det blå.

Bjørnefamilien vakte stor interesse da de slo seg ned på isen ved Tempelfjorden. Fine isforhold ga god tilgang på mat, og de fire fikk spist seg opp.

Bedre odds
I vår satte de kursen innover Billefjorden og videre langs Austfjorden og Widjefjorden, før de jaktet seg østover til Nordaustlandet. Deretter har de fulgt isen, viser sporingen.
Svalbardposten skrev forrige uke at det var observert mange binner med unger under vårtoktet i april. Isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt fortalte av elleve av 20 hadde unger, og én av dem var altså binna fra Tempefjorden. I april ble hun fanget rett nordvest for Austfjordneset.

Dette er imidlertid ikke første gang binna som kalles N26018 får trillinger. Senest 19. april 2011, da hun ble merket og registrert på østkysten, hadde hun trillinger. Aars sier likevel det ikke er noe oppsiktsvekkende ved henne.

– Det som var spesielt med henne var at det har gått så bra. Vanligvis dør den ene ungen ganske kjapt om de har trillinger, sier han.

Men oddsene for at de skal klare seg øker med tiden.

Tre kull
Det er nemlig ikke sikkert at alle tre kommer til å overleve. Sannsynligvis dør minst én av de tre i løpet av første leveår. Da bjørnefamilien ble fanget i april, veide den største ungen 20 kilo, den minste 13.

Av kullet hennes i 2011 var det bare én som levde året etter.

Den over 20 år gamle binna er imidlertid rutinert, og Aars har sett større vektforskjeller, og hvor den minste var enda mindre.

– Det er bare to–tre prosent av binnene som har trillinger på Svalbard, så sånn sett kan man si at hun er en veldig god mor, sier han.

Selv om det er langt mellom trillingene, er det andre som har hatt flere.

– Vi har hatt ei anna binne på Svalbard som har hatt trillinger tre ganger. Hun hadde trillinger en gang på slutten av 90-tallet, så fanget vi henne i 2003 med tre ettåringer, og for noen år siden ble hun igjen fanget med trillinger, forteller isbjørnforskeren.

Uavklart
Selv om det har vært et bra år for isbjørnene endrer det ikke på utviklingen. Isbjørnen vil få større problemer som følge av klimaendringer og mindre is.

I 2004 ble det foretatt en stor telling av isbjørn i Barentshavet, men ingen vet med sikkerhet hvor stor denne bestanden er. I slutten av juli er det planlagt et nytt samarbeidstokt mellom Norge og Russland, men da Svalbardposten gikk i trykken onsdag, hadde russerne fremdeles ikke gitt noen godkjenning. Klima- og miljødepartementet purrer på svar, og sier tellingen blir avgrenset til norsk side dersom det ikke snart foreligger en avklaring.

– Det har dessverre ennå ikke kommet noen avklaring med hensyn til tillatelse fra russisk side. Vi håper fortsatt at dette skal finne sin løsning, sier politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) til Svalbardposten onsdag.

Norge har bevilget 10 millioner kroner til tellingen, som skal gi en oversikt over antallet og en pekepinn på hvilken vei det går med den norsk-russiske isbjørnstammen.

Nøkkelord

Se bildet større

Mor og sine tre små barn på isen i Tempelfjorden i sommer. Dette er hennes andre bekreftede trillingkull. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

2015-kullet. Trillingene er i svært godt hold, men forskere tør ikke vedde på at samtlige av trillingene overlever. FOTO: Jon Aars, Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Kartet viser sporene etter bjørnefamilienn mens den har jaktet seg nordover. Nå er de fire oppe i isen nord for Nordaustlandet. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!