Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Liten økning i strømprisen

Økonomisjef Elin Dolmseth (t.v.) la fram budsjettforslaget for AU tirsdag. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Liten økning i strømprisen

Strømprisen i Longyearbyen øker lite til neste år sammenlignet med de to siste årene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2009 kl 10:00

Fra 2007 til 2008 økte strømprisen i Longyearbyen med over 18 prosent. Året etter var økningen på nær 21 prosent. Den kraftige økningen skyldes blant annet at kostnadene ved et reservekraftverk skulle være delvis brukerfinansiert. Til neste år vil strømprisen bare øke med rundt fire prosent. 

Dersom lokalstyret vedtar satsene, vil grunnavgiften fra årsskiftet ligge på 1.685 kroner i året, med en pris per kilowattime på 1,14 kroner.

Riktig samsvar

Administrerende direktør i Bydrift, Iver Rode, forklarer den lave økningen med at bruker­finansieringen av driften nå ligger på riktig nivå.

– Det er ikke noen regnskapsmessig grunn til å legge på strømprisen utover den vanlige prisøkningen på fire prosent. Vi er rimelig trygge på at forbruket og utgiftene samsvarer godt slik det er i dag, sier Rode.

Nå regner Bydrift med mer hjelp fra staten i fremtidige investeringer. På neste års budsjett har foretaket blant annet fått 7,1 millioner kroner fra staten, som er øremerket til betjening av lån tatt opp til investeringer i fjernvarmenettet.

Flere prosjekter

Strømprisene ble diskutert da Administrasjonsutvalget (AU) denne uka behandlet neste års budsjett. AU gikk inn for at Longyearbyen lokalstyre til neste år skal ha et investeringsbudsjett på 11 millioner kroner og et driftsbudsjett på nær 95 millioner kroner.

I investeringsbudsjettet er de fleste prosjektene i regi av Bydrift. Blant disse er hall for lagring av kull, planlegging av utbygging av skolen, tilleggsfinansiering av utbyggingen av Polarflokken barnehage, nye søppelcontainere, vei på Hotellneset og tilrettelegging i utbyggingsområder.

Få investeringer

Lokalstyret skulle gjerne gjort flere større investeringer, men mangler penger. Blant annet trenger skolen en utvidelse.

– I søknaden vi sendte til Justisdepartementet om statstilskudd søkte vi om 188 millioner. Når vi da får rundt 90 millioner, får vi ikke gjennomført annet enn drift og den nødvendige samfunnsproduksjonen, sier lokalstyreleder Kjell Mork (Ap).

Lokalstyret skal behandle budsjettet 15. desember.

Forslag til priser for kulturtilbud

Forslag til priser for oppveksttilbud

Last ned vedlegg

Budsjettforslag.pdf

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!