Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Liten, men tøff

Som du allerede har sett har det skjedd noe med Svalbardposten siden forrige nummer av avisen utkom like oppunder jul.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Avisen er ikke lenger blå i toppen men rød, samtidig som isbjørnen med isfjellet i bakgrunnen er blitt borte. (Noe som ikke skyldes global oppvarming.) I 17 år har den blå toppen, med visse mindre justeringer, satt sitt karakteristiske preg på Svalbardposten. Av den grunn tvinger to argument seg fram, begge er like gangbare: 1. Når avishodet har berget seg gjennom 17 år er det bevaringsverdig. 2. Etter så lang tid var det på tide med en forandring.

Kjetil Anthonsen var redaktør den gang i 1989. I anledningen det nye avishodet skriver han i en kommentar at avisen neppe har vondt av en «viss ansiktsløfting», men at han samtidig er «overbevist om at andre vil mene det er helligbrøde å forandre avisens ansikt». Utgangspunktet vårt var ikke å fjerne avishodet men å gi avisen et mer tidsriktig utseende. På side 16 og 17 viser vi 28 forskjellige forsider av Svalbardposten siden første nummer ble utgitt i 1948. Det som preger avisen innholdsmessig og teknisk i de 58 år som er gått er hvordan den har utviklet seg fra et ytterst beskjedent, stensilert meldingsblad uten en eneste illustrasjon til dagens journalistiske produkt.

De første årene, før Svalbardposten hadde «satt seg» formmessig, bærer den sterkt preg av hvem som til enhver tid var velferdssekretær, og med det også redaktør av avisen. Først høsten 1967 fikk Svalbardposten et mer grafisk utformet avishode som kom til å vare over flere sesonger. Mens det var svært så hyppige endringer de 20 første årene, har seks forskjellig hoder satt sitt preg på avisen siden våren 1970.

Forandringene som er gjort er også et resultat av nye og mer avanserte maskiner hos Lundblad Media i Tromsø, som trykker avisen. Det har blant annet medført at Svalbardposten fra dette nummer trykkes gjennomgående i farger. Samtlige sider er nå i farger. Det igjen har medført at side 5, smånotisene «Det skjer på Svalbard», er flyttet til side 9 for å gi mer plass til nyhetsstoff. Vi håper at det vi har tillatt oss å gjøre med avisen ikke faller dere altfor tungt for brystet. Skulle du ha innvendinger er vi åpne for kommentarer.

Svalbard står overfor store utfordringer i årene framover. I løpet av våren innledes Det internasjonale polaråret 2007-2009 med stor vitenskapelig aktivitet rundt om på hele øyriket. Gjennom sin Nordområdesatsing har regjeringen også til de grader satt Svalbard ettertrykkelig på kartet. Det vi så langt har merket er at stadig flere delegasjoner av ymse kaliber ønsker å besøke oss. Dette vil utvilsomt medføre økt trykk på Svalbard. Svalbardposten har ambisjon om til enhver tid å være der det skjer. Vi har økt bemanningen, åpnet nye internettsider med fortløpende nyhetsoppdatering, og nå altså redesignet avisen.

Isbjørnen har dratt sin kos og er avløst av en alkekonge, en særdeles tøff og hardfør liten fugl. Selv om også vi er små, vil vi gjerne være like tøffe.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!