Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Liten, men tøff

Som du allerede har sett har det skjedd noe med Svalbardposten siden forrige nummer av avisen utkom like oppunder jul.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Avisen er ikke lenger blå i toppen men rød, samtidig som isbjørnen med isfjellet i bakgrunnen er blitt borte. (Noe som ikke skyldes global oppvarming.) I 17 år har den blå toppen, med visse mindre justeringer, satt sitt karakteristiske preg på Svalbardposten. Av den grunn tvinger to argument seg fram, begge er like gangbare: 1. Når avishodet har berget seg gjennom 17 år er det bevaringsverdig. 2. Etter så lang tid var det på tide med en forandring.

Kjetil Anthonsen var redaktør den gang i 1989. I anledningen det nye avishodet skriver han i en kommentar at avisen neppe har vondt av en «viss ansiktsløfting», men at han samtidig er «overbevist om at andre vil mene det er helligbrøde å forandre avisens ansikt». Utgangspunktet vårt var ikke å fjerne avishodet men å gi avisen et mer tidsriktig utseende. På side 16 og 17 viser vi 28 forskjellige forsider av Svalbardposten siden første nummer ble utgitt i 1948. Det som preger avisen innholdsmessig og teknisk i de 58 år som er gått er hvordan den har utviklet seg fra et ytterst beskjedent, stensilert meldingsblad uten en eneste illustrasjon til dagens journalistiske produkt.

De første årene, før Svalbardposten hadde «satt seg» formmessig, bærer den sterkt preg av hvem som til enhver tid var velferdssekretær, og med det også redaktør av avisen. Først høsten 1967 fikk Svalbardposten et mer grafisk utformet avishode som kom til å vare over flere sesonger. Mens det var svært så hyppige endringer de 20 første årene, har seks forskjellig hoder satt sitt preg på avisen siden våren 1970.

Forandringene som er gjort er også et resultat av nye og mer avanserte maskiner hos Lundblad Media i Tromsø, som trykker avisen. Det har blant annet medført at Svalbardposten fra dette nummer trykkes gjennomgående i farger. Samtlige sider er nå i farger. Det igjen har medført at side 5, smånotisene «Det skjer på Svalbard», er flyttet til side 9 for å gi mer plass til nyhetsstoff. Vi håper at det vi har tillatt oss å gjøre med avisen ikke faller dere altfor tungt for brystet. Skulle du ha innvendinger er vi åpne for kommentarer.

Svalbard står overfor store utfordringer i årene framover. I løpet av våren innledes Det internasjonale polaråret 2007-2009 med stor vitenskapelig aktivitet rundt om på hele øyriket. Gjennom sin Nordområdesatsing har regjeringen også til de grader satt Svalbard ettertrykkelig på kartet. Det vi så langt har merket er at stadig flere delegasjoner av ymse kaliber ønsker å besøke oss. Dette vil utvilsomt medføre økt trykk på Svalbard. Svalbardposten har ambisjon om til enhver tid å være der det skjer. Vi har økt bemanningen, åpnet nye internettsider med fortløpende nyhetsoppdatering, og nå altså redesignet avisen.

Isbjørnen har dratt sin kos og er avløst av en alkekonge, en særdeles tøff og hardfør liten fugl. Selv om også vi er små, vil vi gjerne være like tøffe.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!