Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lite tog med stort budskap

Arbeid til alle» var hovedparole i årets 1. mai-tog. Oppslutningen har vært større, godt turvær kan være forklaringen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Lite tog med stort budskap

35 personer deltok i Longyearbyens 1. mai-tog.

Tekst:

Publisert:

1.mai-toget har nok vært mektigere før. Omlag 35 mennesker gikk bak korpset og de tre parolene; «Sikre videreføring av kulldriften». «Arbeid til alle» og «Min lønn». «Mine penger». «Min pensjon».

– Dette er nok blant de minste togene vi har hatt her 1. mai, men det må skyldes det gode været og at folk er ute på tur, sier tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen som har deltatt de siste 20 årene.

Therese Bjerkeng la ned røde roser fra ungdommen på minnebautaen over Johannes Buø som ble drept på Utøya. Ved krigsminnemonumentet la assisterende partisekretær Kristine Kallset blomster, og holdt tale der det viktige fellesskapet var tema.

– De som falt under krigen på Svalbard kjempet for frihet, likeverd, solidaritet og demokrati. Ekstremisme er igjen på fremmarsj, og verdiene fra den gang er like viktig nå. Våre mange stemmer må overdøve de ekstreme, sa Kallset.


Like før hadde sogneprest Leif Magne Helgesen vært innom samme tema i sin preken. Også i år benyttet han arbeidernes frigjøringsdag til å tale fritt fra prekestolen. Han oppfordret også menigheten til å delta i toget som startet rett utenfor kirkedøren.

– Politikk er å bry seg. Politikk er også verdier vi bygger gode fellesskap på, sa han.

Presten trakk frem tre store etiske utfordringer vi står overfor; Fattigdom, krig og klima.

– 836 millioner mennesker lever i så stor fattigdom at de trenger hjelp. Vi kan alle delta, og det er et kollektivt ansvar, sa han.

Han minnet om sin tale i fjor, da han oppfordret til å boikotte Israel.

Under syndsbekjennelsen tok han opp menneskenes tukling med naturen; Om isen som smelter, plasten som dreper liv i havet og tørken som rammer matproduksjon. Han ba Vårherre om tilgivelse for våre synder.

Nøkkelord

Se bildet større

Therese Bjerkeng la på vegne av ungdommen ned røde roser på minnesteinen over Svalbards 22. juli-offer. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!