Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lite tog med stort budskap

Arbeid til alle» var hovedparole i årets 1. mai-tog. Oppslutningen har vært større, godt turvær kan være forklaringen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Lite tog med stort budskap

35 personer deltok i Longyearbyens 1. mai-tog.

Tekst:

Publisert:

1.mai-toget har nok vært mektigere før. Omlag 35 mennesker gikk bak korpset og de tre parolene; «Sikre videreføring av kulldriften». «Arbeid til alle» og «Min lønn». «Mine penger». «Min pensjon».

– Dette er nok blant de minste togene vi har hatt her 1. mai, men det må skyldes det gode været og at folk er ute på tur, sier tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen som har deltatt de siste 20 årene.

Therese Bjerkeng la ned røde roser fra ungdommen på minnebautaen over Johannes Buø som ble drept på Utøya. Ved krigsminnemonumentet la assisterende partisekretær Kristine Kallset blomster, og holdt tale der det viktige fellesskapet var tema.

– De som falt under krigen på Svalbard kjempet for frihet, likeverd, solidaritet og demokrati. Ekstremisme er igjen på fremmarsj, og verdiene fra den gang er like viktig nå. Våre mange stemmer må overdøve de ekstreme, sa Kallset.


Like før hadde sogneprest Leif Magne Helgesen vært innom samme tema i sin preken. Også i år benyttet han arbeidernes frigjøringsdag til å tale fritt fra prekestolen. Han oppfordret også menigheten til å delta i toget som startet rett utenfor kirkedøren.

– Politikk er å bry seg. Politikk er også verdier vi bygger gode fellesskap på, sa han.

Presten trakk frem tre store etiske utfordringer vi står overfor; Fattigdom, krig og klima.

– 836 millioner mennesker lever i så stor fattigdom at de trenger hjelp. Vi kan alle delta, og det er et kollektivt ansvar, sa han.

Han minnet om sin tale i fjor, da han oppfordret til å boikotte Israel.

Under syndsbekjennelsen tok han opp menneskenes tukling med naturen; Om isen som smelter, plasten som dreper liv i havet og tørken som rammer matproduksjon. Han ba Vårherre om tilgivelse for våre synder.

Nøkkelord

Se bildet større

Therese Bjerkeng la på vegne av ungdommen ned røde roser på minnesteinen over Svalbards 22. juli-offer. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!