Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lite tog med stort budskap

Arbeid til alle» var hovedparole i årets 1. mai-tog. Oppslutningen har vært større, godt turvær kan være forklaringen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Lite tog med stort budskap

35 personer deltok i Longyearbyens 1. mai-tog.

Tekst:

Publisert:

1.mai-toget har nok vært mektigere før. Omlag 35 mennesker gikk bak korpset og de tre parolene; «Sikre videreføring av kulldriften». «Arbeid til alle» og «Min lønn». «Mine penger». «Min pensjon».

– Dette er nok blant de minste togene vi har hatt her 1. mai, men det må skyldes det gode været og at folk er ute på tur, sier tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen som har deltatt de siste 20 årene.

Therese Bjerkeng la ned røde roser fra ungdommen på minnebautaen over Johannes Buø som ble drept på Utøya. Ved krigsminnemonumentet la assisterende partisekretær Kristine Kallset blomster, og holdt tale der det viktige fellesskapet var tema.

– De som falt under krigen på Svalbard kjempet for frihet, likeverd, solidaritet og demokrati. Ekstremisme er igjen på fremmarsj, og verdiene fra den gang er like viktig nå. Våre mange stemmer må overdøve de ekstreme, sa Kallset.


Like før hadde sogneprest Leif Magne Helgesen vært innom samme tema i sin preken. Også i år benyttet han arbeidernes frigjøringsdag til å tale fritt fra prekestolen. Han oppfordret også menigheten til å delta i toget som startet rett utenfor kirkedøren.

– Politikk er å bry seg. Politikk er også verdier vi bygger gode fellesskap på, sa han.

Presten trakk frem tre store etiske utfordringer vi står overfor; Fattigdom, krig og klima.

– 836 millioner mennesker lever i så stor fattigdom at de trenger hjelp. Vi kan alle delta, og det er et kollektivt ansvar, sa han.

Han minnet om sin tale i fjor, da han oppfordret til å boikotte Israel.

Under syndsbekjennelsen tok han opp menneskenes tukling med naturen; Om isen som smelter, plasten som dreper liv i havet og tørken som rammer matproduksjon. Han ba Vårherre om tilgivelse for våre synder.

Nøkkelord

Se bildet større

Therese Bjerkeng la på vegne av ungdommen ned røde roser på minnesteinen over Svalbards 22. juli-offer. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!