Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lite håp om is på fjordene

Satellittbildet fra 8. mars viser at det er isfritt på vestsiden av Spitsbergen. FOTO: Meteorologisk institutt, Istjenesten

Lite håp om is på fjordene

Sjansen for is på fjordene er svært dårlig. Skal du se sjøis, må du til østkysten i vinter.

Tekst:

Publisert:

Forskerne levner lite håp om is på fjordene på vestkysten av Spitsbergen. Årsaken er at mye varmt vann føres inn i fjordsystemene. Til og med i Van Mijenfjorden, som skulle vært islagt ut til Akseløya, er det svært mye åpent vann, og Frank Nilsen som er professor i oceanografi og konstituert direktør ved Unis, mener sjansen er liten for at det blir is på fjordene i vest i vinter.

Åpen dør

– Enkelt fortalt ligger det mye varmt vann tilgjengelig langs sokkelen ved Spitsbergen og det er ingenting som hindrer dette vannet i å strømme inn. Døren står åpen for å få varmt vann inn i fjordene, sier han.

Etter flere dårlige år kom det i fjor vinter is på fjordene. Årsaken var at kyststrømmen som følger kysten fra Sørkapp og nordvestover, skapte en barriere for det varme vannet fra Altanaterhavet. Slik er det ikke i år, og Isfjorden er varm.

Det er fremdeles en liten sjanse for at det skal komme is i de mindre bifjordene, men lavtrykkene som går vest av Spitsbergen gir en langtidseffekt for tilstrømmingen av varmt vann.

Tviler

Meteorologikonsulent Torgeir Mørk har liten tro på is med det første.

– Det tviler jeg sterkt på. Det tror jeg ikke vi får, sier han.

De kommende dagene er det ventet lavtrykk med mildere luft og nedbør. Deretter blir det kaldere, men selv om temperaturen synker i atomsfæren tar det lengre tid før det samme skjer i fjordene.

– Det ser ut på torsdag 17. at vi skal ned 12-14 kuldegrader. Da begynner du å nærme deg normal temperatur, men når du kommer så langt fram i tid som i en uke, begynner prognosene å sprike litt, sier han.

– Jeg tviler sterkt på at det blir is på vestsiden. Det kan jeg ikke tenke meg, sier han.

Største svikten

I forrige uke skrev Janne Søreide, Ragnheid Skogseth, Ylva Ericsson, Maja Hatlebakk og Denis Moiseev i en kronikk i Svalbardposten at vi kan stå overfor den største svikten i sjøisdannelsen på Vest-Spitsbergen noen gang.De baserte seg blant annet på undersøkelser fra februar.

«Sjøisen er i dag i stor grad fraværende på Vest-Spitsbergen. Selv Van Mijenfjorden, som normalt er ansett som en 'sikker' fjord med mye sjøis, er fortsatt stort sett åpent vann», skrev de i kronikken.

– Dette er ett av disse ekstremårene med varmt vann, som begynte i 2006. Men nå, de siste fem årene har det vært veldig ekstremt. Hele fjorden er varm, sier Frank Nilsen.

Nøkkelord

Gallup

Det er rekordlite is på fjordene nå. Er det på grunn av klimaendringer eller naturlige svingninger?

Klimaendringer.
Naturlige svingninger.
Vet ikke.

Vis resultat

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!