Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Liker ikke tonen

Espen Rotevatn er vant til at det er høyt under taket, men tonen etter debattinnlegget om Store Norskes redningspakke, synes han ikke er grei. Her fra en konsert med Store Norske Mandskor ved Taubanesentralen. FOTO: Christopher Engås

Liker ikke tonen

Espen Rotevatn synes det er greit at han får pepper for utspill, men ikke personkarakteristikker.

Tekst:

Publisert:

Blant kommentarene er det dem som «spyr» etter innlegget hvor Rotevatn sammen med partifelle Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne (MDG) stiller spørsmål ved blant annet Store Norskes redningspakke. I innlegget peker de to videre på at Lunckefjellgruva har vært en fiasko og viser til Longyearbyen kan gjøre som Kings Bay i Ny-Ålesund.


– Litt lei
Det vakte sterke reaksjoner på nettet, og noen går lenger enn til bare saken.
– I mye større grad enn jeg trodde er det noen som sliter med å skille mellom sak og person, sier Rotevatn, som er vant til friske diskusjoner.

Men han er også vant til at man er venner selv om man er uenig.

– Det forventer jeg egentlig, at vi kan være like gode venner selv om vi er uenige. Vi kan diskutere så fillene fyker og så kan vi drikke øl på Kroa og ha det hyggelig etterpå, sier han om lokalpolitikere.

Utfallene på Facebook kaller han «litt friske». Det var disse som var årsaken til at Svalbardposten har ringt ham.

– Jeg har jo sagt at jeg skal stå i stormen, men man blir jo litt lei seg, ikke minst at ingen av meningsmotstandere tar opp formene i debatten. Det skuffer meg. Kanskje er det noen å rette frustrasjonen mot, sier han.


Ulikt ståsted
Men det er flere som tar ham i forsvar. Blant dem Arild Olsen, som er klubbleder i Store Norske og Arbeiderpartiets førstekandidat til valget. I tillegg tar Høyre-lederen i lokalpartiet på Svalbard et oppgjør i dagens avis.

– De som den siste tiden har fulgt debatten i sosiale media, og ellers i byen, vil se at vi er i ferd med å få vår egen «Sandra» (Borch, red. anm.) i Longyearbyen, skriver Kjetil Figenschou (H) med referanse til netthetsen mot Senterparti-politikeren og den tidligere SpU-lederen fra Troms.

Figenschou tar avstand fra hets. Det samme gjør Arild Olsen.

– Det må være rom for ulike ståsteder. I utgangspunktet mener jeg personkarakteristikker ikke hører hjemme i debatten. Stort sett alle er jo «enige». De ønsker et godt samfunn å leve i, men veien dit er forskjellig, sier han.


Subsidiert
Rotevatn firer ikke på påstandene om at kull er ut, men han påpeker at det er snakk om flere år fram i tid.

– Jeg har den siste tiden og de siste årene med økende fascinasjon registrert den manglende evnen og viljen til å omstille seg og ta fakta innover seg. Vi peker vel på noe, og så følges det som personangrep og som sårt for dem som er rammet.

Rotevatn har tro på at MDG kommer inn i lokalstyret til høsten og tror partiet har mange stemmer innenfor forskning og akademia, samt reiselivsnæringen i Longyearbyen.

– Jeg har sagt og skrevet mange ganger at jeg tror at Store Norske kan bestå.

– Men kan det etter ditt syn bli noe annet enn et subsidiert samfunn i framtida når dere vil satse på forskning?

– Noe annet er helt umulig. Man kan diskutere hva som er investeringer og hva som er utgifter. Jeg mener forskning er investeringer, og staten må absolutt punge ut hvis det er noen som skal bo her.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!