Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Like lovlydige

Det er relativt få lovbrudd på Svalbard. Bildet er fra en bilbulkingsepisode i fjor sommer. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Like lovlydige

2013 føyer seg inn i rekken av år der svalbardianere har vært blant landets mest lovlydige borgere.

Tekst:

Publisert:

Som leserne kan se av spalten «Svalbardposten for 25 år siden» (side 2), har svalbardianere hatt tradisjon for å være blant landets mest lovlydige. Dette er fortsatt tilfelle.

– Det er på det jevne. Jeg har ikke opplevd noen store svingninger mens jeg har vært her, sier avtroppende assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

Hvis man bruker prosenter, kan man imidlertid få ganske store utslag.

– Vi hadde en episode i fjor som førte til tre voldssaker av totalt ni. Når vi kun hadde en voldssak året før, så sier det seg selv at det får ekstreme utslag i prosenter. Men tallene er fortsatt lave, sier Alfheim.

På samme måte kan en si at antallet narkotikaforbrytelser har økt med 50 prosent fra 2012 til 2013. Men når en tar i betraktning at antallet saker totalt økte fra to til tre blir bildet mer nyansert.

Når det er sagt, antallet forbrytelser og forseelser har økt fra 2012 til i fjor. Henholdsvis med 31 og 13 prosent. Foruten voldsstatistikken som fikk seg et hopp spesielt på grunn av én hendelse, kan en merke seg at det er en økning i antallet miljøforbrytelser.

Gledelig er det at antallet trafikkforsseelser har gått ned fra 18 til 13. To av disse forseelsene handler om promillekjøring.

Tallene

(Tall fra året før i parentes)
• Vold 9 (1)
• Narkotika 3 (2)
• Trafikkforseelser 13 (18)
• Miljøforbrytelser 12 (7)
• Miljøforseelser 13 (18)

Alle tallene for 2013 er ikke kategorisert ennå, men totalbildet ser slik ut:
• Forbrytelser : 72 (55)
• Forseelser 43 (38)

Oppklaringsprosent: 60

Saksbehandlingstid: 64 dager

Når det kommer til forbrytelser, er saksbehandlingstiden hos Sysselmannen nede i 34 dager. Både oppklaringsprosent og saksbehandlingstid er blant de beste i landet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!