Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Like lovlydige

Det er relativt få lovbrudd på Svalbard. Bildet er fra en bilbulkingsepisode i fjor sommer. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Like lovlydige

2013 føyer seg inn i rekken av år der svalbardianere har vært blant landets mest lovlydige borgere.

Som leserne kan se av spalten «Svalbardposten for 25 år siden» (side 2), har svalbardianere hatt tradisjon for å være blant landets mest lovlydige. Dette er fortsatt tilfelle.

– Det er på det jevne. Jeg har ikke opplevd noen store svingninger mens jeg har vært her, sier avtroppende assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

Hvis man bruker prosenter, kan man imidlertid få ganske store utslag.

– Vi hadde en episode i fjor som førte til tre voldssaker av totalt ni. Når vi kun hadde en voldssak året før, så sier det seg selv at det får ekstreme utslag i prosenter. Men tallene er fortsatt lave, sier Alfheim.

På samme måte kan en si at antallet narkotikaforbrytelser har økt med 50 prosent fra 2012 til 2013. Men når en tar i betraktning at antallet saker totalt økte fra to til tre blir bildet mer nyansert.

Når det er sagt, antallet forbrytelser og forseelser har økt fra 2012 til i fjor. Henholdsvis med 31 og 13 prosent. Foruten voldsstatistikken som fikk seg et hopp spesielt på grunn av én hendelse, kan en merke seg at det er en økning i antallet miljøforbrytelser.

Gledelig er det at antallet trafikkforsseelser har gått ned fra 18 til 13. To av disse forseelsene handler om promillekjøring.

Tallene

(Tall fra året før i parentes)
• Vold 9 (1)
• Narkotika 3 (2)
• Trafikkforseelser 13 (18)
• Miljøforbrytelser 12 (7)
• Miljøforseelser 13 (18)

Alle tallene for 2013 er ikke kategorisert ennå, men totalbildet ser slik ut:
• Forbrytelser : 72 (55)
• Forseelser 43 (38)

Oppklaringsprosent: 60

Saksbehandlingstid: 64 dager

Når det kommer til forbrytelser, er saksbehandlingstiden hos Sysselmannen nede i 34 dager. Både oppklaringsprosent og saksbehandlingstid er blant de beste i landet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!