Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Libyske fly vil lande uansett

Sam Rutherford (innfelt) i Prepare2go er fast bestemt på å fly en libysk delegasjon til nordpol-basen Barneo. FOTO: Prepare2go/privat

Libyske fly vil lande uansett

Libyske fly vil mellomlande i Longyearbyen uansett hva norske myndigheter måtte mene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.02.2012 kl 07:00

– Vi kommer til å gjennomføre flygningene som planlagt, uten mer samhandling med Sysselmannen, sier Sam Rutherford.

Han leder det belgiske logistikkselskapet Prepare2go som skal fly libyske representanter til Barneo-basen på Nordpolen. Der skal libyerne plante landets flagg.

Fikk nei

De to planlagte flyene må mellomlande i Longyearbyen. Som Svalbardposten skrev rett før jul, avslo Sysselmannen søknaden i november. Avslaget ble klaget inn for Direktoratet for Naturforvaltning (DN), men direktoratet opplyser til Svalbardposten at de ikke får avgjort saken før begynnelsen av mars. Dermed begynner det å haste for Libya-flygningen som etter planen skal gjennomføres i slutten av mars.

Vil prøve saken

Nå har Rutherford fått nok, og er parat til å trosse norske myndigheter.

I en epost til Svalbardposten, skriver Rutherford at han fått juridisk råd fra en «dansk luftfartsadvokat med utstrakt erfaring fra Norge». Ifølge denne advokaten, har ikke Sysselmannen myndighet til å nekte Libya-flygningen.

– Sysselmannen forsøker å utvide hjemmelen langt utover det som var utgangspunktet for loven. Om dette må prøves for retten, så får det være, skriver Rutherford uten å gå nærmere inn på hvem den danske advokaten er.

Sterkt uenig

Sysselmannen har hjemlet avslaget i motorferdselsforskriften for Svalbard. Den forbyr sightseeing-flygninger til og fra Svalbard. Kun ordinær rutetrafikk og noe chartertrafikk kan få tillatelse. Sysselmannen har definert Libya-mellomlandingen som sightseeing, noe Rutherford er sterkt uenig i.

Kan bli kinkig

Dersom DN opprettholder Sysselmannens nei, vil avslaget bli stående. Det betyr at det belgiske selskapet, som ansvarlig for prestisjeturen, vil bryte loven, om de to flyene lander i Longyearbyen.

Assisterende sysselmann, Lars Erik Alfheim, vil foreløpig ikke si noe særlig om sanksjonsmulighetene før DN har avgjort klagesaken.

– Hvis han hevder at han vil lande uavhengig av tillatelse, så får vi komme tilbake til dette, sier Alfheim.

For Svalbard lufthavn kan det bli kinkig om flyene plutselig skulle dukke opp uten landingstillatelse. Flyplassjef Morten Ulsnes vil derfor ha en løpende dialog med Sysselmannen. 

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!