Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Libyske fly vil lande uansett

Sam Rutherford (innfelt) i Prepare2go er fast bestemt på å fly en libysk delegasjon til nordpol-basen Barneo. FOTO: Prepare2go/privat

Libyske fly vil lande uansett

Libyske fly vil mellomlande i Longyearbyen uansett hva norske myndigheter måtte mene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.02.2012 kl 07:00

– Vi kommer til å gjennomføre flygningene som planlagt, uten mer samhandling med Sysselmannen, sier Sam Rutherford.

Han leder det belgiske logistikkselskapet Prepare2go som skal fly libyske representanter til Barneo-basen på Nordpolen. Der skal libyerne plante landets flagg.

Fikk nei

De to planlagte flyene må mellomlande i Longyearbyen. Som Svalbardposten skrev rett før jul, avslo Sysselmannen søknaden i november. Avslaget ble klaget inn for Direktoratet for Naturforvaltning (DN), men direktoratet opplyser til Svalbardposten at de ikke får avgjort saken før begynnelsen av mars. Dermed begynner det å haste for Libya-flygningen som etter planen skal gjennomføres i slutten av mars.

Vil prøve saken

Nå har Rutherford fått nok, og er parat til å trosse norske myndigheter.

I en epost til Svalbardposten, skriver Rutherford at han fått juridisk råd fra en «dansk luftfartsadvokat med utstrakt erfaring fra Norge». Ifølge denne advokaten, har ikke Sysselmannen myndighet til å nekte Libya-flygningen.

– Sysselmannen forsøker å utvide hjemmelen langt utover det som var utgangspunktet for loven. Om dette må prøves for retten, så får det være, skriver Rutherford uten å gå nærmere inn på hvem den danske advokaten er.

Sterkt uenig

Sysselmannen har hjemlet avslaget i motorferdselsforskriften for Svalbard. Den forbyr sightseeing-flygninger til og fra Svalbard. Kun ordinær rutetrafikk og noe chartertrafikk kan få tillatelse. Sysselmannen har definert Libya-mellomlandingen som sightseeing, noe Rutherford er sterkt uenig i.

Kan bli kinkig

Dersom DN opprettholder Sysselmannens nei, vil avslaget bli stående. Det betyr at det belgiske selskapet, som ansvarlig for prestisjeturen, vil bryte loven, om de to flyene lander i Longyearbyen.

Assisterende sysselmann, Lars Erik Alfheim, vil foreløpig ikke si noe særlig om sanksjonsmulighetene før DN har avgjort klagesaken.

– Hvis han hevder at han vil lande uavhengig av tillatelse, så får vi komme tilbake til dette, sier Alfheim.

For Svalbard lufthavn kan det bli kinkig om flyene plutselig skulle dukke opp uten landingstillatelse. Flyplassjef Morten Ulsnes vil derfor ha en løpende dialog med Sysselmannen. 

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!