Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leverer med stil

Det har blitt travelt på riggen. Mary-Ann Dahle jobber fra morgen til kveld, men har ingen planer om å trappe ned. FOTO: John Christian Nygaard

2014 i tall

Leverer med stil

Mary-Ann Dahle leverer resultater store deler av overnattingsbransjen kan drømme om.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.07.2015 kl 11:11

– Oppskriften? Ja, den har jeg. Jobb hardt og ha kontroll på økonomien. Det er ikke noen annen måte å gjøre det på.

Mary-Ann Dahle (67) ser seg rundt på anlegget hun har bygd opp. Her bor hun på hybel og jobber nærmest døgnet rundt. Mary-Ann's Polarrigg skiller seg definitivt ut fra andre overnattingssteder, og selv synes eieren det er hyggelig når gjester kommer til hotellfrokosten i morgenkåpe.

– Skjer det?

– Ja. Og da føler man deg hjemme, sier hun og legger til at det også hender at gjester tar ettermiddagsluren på sofaen i vinterhagen, et av fellesrommene.

– Jeg synes det er trivelig, og det er ingen som reagerer på det. Jeg vil ha det på denne måten.

– Egentlig ikke forberedt
Det var mange gjester som må ha likt det, for 2014 endte med et resultat hun ikke hadde sett for seg da hun startet egen overnattingsbedrift i 1999. Siden 2012 har hun økt omsetningen med 65 prosent til 11,2 millioner kroner i fjor. Samtidig har resultatet mangedoblet seg i løpet av siste året til vel 2,5 millioner kroner. Dette gir en resultatgrad de fleste i med hotellsenger kan drømme om. Av hver hundrelapp sitter bedriften igjen med cirka 26,50.

Til sammenlikning lå for eksempel driftsmarginen i norsk hotellbransje i 2011 på 3,6 prosent.

– Det var nesten sånn at du nesten ikke er forberedt på hva som egentlig skjer, framholder Dahle, som innrømmer at hun er overrasket over at pågangen økte så kraftig de siste årene. Hun er imidlertid sikker på én ting:

– Jeg har markedsført meg på de rette stedene, og jeg har merket at markedsføringen har begynt å gi resultater. Så er det slik at denne plassen blir mer og mer spesiell, og folk trekkes til spesielle plasser, sier hun.

Selv om september foreløpig ligger under fjoråret, merker hun seg at årets sesong så langt er bedre enn fjorårets.

Isøde
Historien om polarriggen startet i 1999, da hun gikk inn og leide deler av riggen. Å leie alt ble for dyrt, og innredningen ble løst ved gjenbruk. Ting som sto lagret rundt i Longyearbyen fikk et nytt liv i riggen, mens Statsbygg sparte seg mye arbeid ved å la henne få møbler og utstyr som ikke skulle brukes mer. Malingen ble kjøpt billig, og fargen på rommene ble bestemt etter hvilken farge hun fikk tak i. I tillegg har hun fått mye fra Store Norske, og fra folk som har tilknytning til Svalbard, blant annet fra Harstad.

Selv kommer Mary-Ann Dahle fra Lenvik kommune, og etter å ha bodd og jobbet sør i landet i flere år, ble hun overtalt til å dra til Svalbard.

– Først sa at jeg ikke skal opp til det isødet der. Men ett år etter var jeg der. Det var i 1997, og jeg skulle bare være et kort stund og legge opp penger.

Guts
2,1 millioner kroner av overskuddet i 2014 ble ført tilbake i bedriften. Ute er snekkere i gang med bygging av ny terrasse. Målet i sommer er å få ferdig uteområdet, og byggingen skjer ved gjenbruk av gamle paller. Å bruke det man har blir tøft, dessuten står det i stil til resten av anlegget, fastslår Dahle, som ble 67 år i mars.

– Men jeg har ikke tenkt å gi meg. Jeg har så mye guts i meg, så det gjør jeg ikke. Den dagen jeg kjenner at det er ok, så roer jeg ned, men som det er i dag, har jeg ingen problemer med å gå fra morgen til kveld, sier hun.

– Jeg elsker å jobbe. Jeg elsker å utvikle ideene mine, og å få gjennomført dem.


LES OGSÅ:
2014 i tall: Lønnsom satsing på drømmen
2014 i tall: Tar tak etter milliontap

Se bildet større

I 1999 leide Mary-Ann Dahle en del av riggen og gjorde den om til overnattingssted. I fjor omsatte hun for over elleve millioner kroner. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Grafene viser utviklingen de siste tre årene i omsetning (blå) og resultat før skatt (rød). FOTO: Svalbardposten

Hovedtall

Mary-Ann's Polarrigg AS

Driftsinntekter 11.220
Res. før skatt 2.541
Resultatgrad 26,48%
Lønnsomhet 27,70%
Egenkapitalandel 47,80%


Andre resultater:

Store Norske Boliger AS
Driftsinntekter 52.716
Res. før skatt 21.190

Svalbard Catering AS
Driftsinntekter 1.288
Res. før skatt -304

Ulla Arctic AS
Driftsinntekter 743
Res. før skatt 41

Unis CO2 Lab AS
Driftsinntekter 12.976
Res. før skatt 0

Unis AS
Driftsinntekter 182.670
Res. før skatt 2.105

(Tall i 1.000)

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!