Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lettvint og robust fuglebok

Mann og fugler: Georg Bangjord har tilbrakt mange sesonger på Svalbard, men arbeider nå hos Statens naturoppsyn i Trondheim. FOTO: Birger Amundsen

Lettvint og robust fuglebok

Folk flokker seg som aldri før med kikkerter og telelinser på fuglejakt. En ny fuglebok vil gjøre det lettere for dem å finne ut hva de ser.

Tekst:

Publisert:

– Det finnes flere fuglebøker, men ingen i et slikt hendig lommeformat. Og heller ingen som er like oppdatert, skryter Georg Bangjord.

Sammen med Trond Haugskott og Stig Hammer har han nettopp utgitt «Svalbardfugler - en enkel felthåndbok» med norsk og engelsk tekst. Utgiver er Longyearbyen feltbiologiske forening, Loff.

Bangjord er biolog med mange års fugleliv bak seg på Svalbard, og den som er ansvarlig for teksten i boka. Han skriver at det er registrert 208 fuglearter på Svalbard, og at kun 38 av disse regnes som årlige hekkefugler. Av hekkefuglene er det bare svalbardrypa som overvintrer på land.


Praktisk bok

– Ei ordinær fuglebok inneholder alle arter, vår håndbok inneholder bare fugler som forekommer årlig, noe som gjør den enklere å orientere seg i, forklarer han.

At boka er oppdatert, gjør at også heipiplerke og lappspurv er kommet med. De er begge funnet hekkende, og er også stadig å se for den med trent fugleøye.

Havsula er også med. Den er funnet hekkende på Bjørnøya, men ikke på Spitsbergen.

Stadig flere fugleinteresserte tilreisende dukker opp i Longyearbyen, ofte fra sentraleuropeiske land, med store kikkerter og kostbart kamerautstyr. Alle som en trekker mot Adventdalen, og da særlig til den stadig voksende ærfuglkolonien ved hundegårdene i munningen av dalen.


Sjeldne arter

– Folk som kommer tilreisende er særlig interessert i to arter, polarsvømmesnipe i sommerdrakt og ismåken, sier fuglemannen.

Polarsvømmesnipa er en liten vadefugl, hannfuglen er vakkert rødbrun, hunnfuglen noe mer diskret. Ifølge håndboka forekommer den over det meste av øygruppa, og hekker trolig i flere tusen par.

Ismåka er langt sjeldnere, men er nå og da å se rundt hundegårdene, hvor den jakter på snaddspekk og annen hundemat som måtte finnes.

Bangjord sier at også prakt­ærfuglen henger høyt, til tross for at den oftest flyr lavt, og sabinemåke.

Boka er utstyrt med spiralrygg, som forenkler bruken, og trykket på et robust, vannavstøtende papir.

Ifølge boka er det gode muligheter for den som oppholder seg på Svalbard på denne tiden av året å kunne oppleve 20 fuglearter. Og for den som er særlig aktiv, er det mulig å se det dobbelte.

Selv så Georg Bangjord en låvesvale på flyplassen da han ankom Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!