Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lettvint og robust fuglebok

Mann og fugler: Georg Bangjord har tilbrakt mange sesonger på Svalbard, men arbeider nå hos Statens naturoppsyn i Trondheim. FOTO: Birger Amundsen

Lettvint og robust fuglebok

Folk flokker seg som aldri før med kikkerter og telelinser på fuglejakt. En ny fuglebok vil gjøre det lettere for dem å finne ut hva de ser.

– Det finnes flere fuglebøker, men ingen i et slikt hendig lommeformat. Og heller ingen som er like oppdatert, skryter Georg Bangjord.

Sammen med Trond Haugskott og Stig Hammer har han nettopp utgitt «Svalbardfugler - en enkel felthåndbok» med norsk og engelsk tekst. Utgiver er Longyearbyen feltbiologiske forening, Loff.

Bangjord er biolog med mange års fugleliv bak seg på Svalbard, og den som er ansvarlig for teksten i boka. Han skriver at det er registrert 208 fuglearter på Svalbard, og at kun 38 av disse regnes som årlige hekkefugler. Av hekkefuglene er det bare svalbardrypa som overvintrer på land.


Praktisk bok

– Ei ordinær fuglebok inneholder alle arter, vår håndbok inneholder bare fugler som forekommer årlig, noe som gjør den enklere å orientere seg i, forklarer han.

At boka er oppdatert, gjør at også heipiplerke og lappspurv er kommet med. De er begge funnet hekkende, og er også stadig å se for den med trent fugleøye.

Havsula er også med. Den er funnet hekkende på Bjørnøya, men ikke på Spitsbergen.

Stadig flere fugleinteresserte tilreisende dukker opp i Longyearbyen, ofte fra sentraleuropeiske land, med store kikkerter og kostbart kamerautstyr. Alle som en trekker mot Adventdalen, og da særlig til den stadig voksende ærfuglkolonien ved hundegårdene i munningen av dalen.


Sjeldne arter

– Folk som kommer tilreisende er særlig interessert i to arter, polarsvømmesnipe i sommerdrakt og ismåken, sier fuglemannen.

Polarsvømmesnipa er en liten vadefugl, hannfuglen er vakkert rødbrun, hunnfuglen noe mer diskret. Ifølge håndboka forekommer den over det meste av øygruppa, og hekker trolig i flere tusen par.

Ismåka er langt sjeldnere, men er nå og da å se rundt hundegårdene, hvor den jakter på snaddspekk og annen hundemat som måtte finnes.

Bangjord sier at også prakt­ærfuglen henger høyt, til tross for at den oftest flyr lavt, og sabinemåke.

Boka er utstyrt med spiralrygg, som forenkler bruken, og trykket på et robust, vannavstøtende papir.

Ifølge boka er det gode muligheter for den som oppholder seg på Svalbard på denne tiden av året å kunne oppleve 20 fuglearter. Og for den som er særlig aktiv, er det mulig å se det dobbelte.

Selv så Georg Bangjord en låvesvale på flyplassen da han ankom Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!