Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lettet over ny beredskap

Beroliget: Sysselmann Odd Olsen Ingerøe var ærlig på at han ikke syntes det var en god situasjon uten en back-up-maskin i redningstjenesten. Her i samtale med Stig Onarheim (t.v) og Anders Anundsen. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen til høyre. FOTO: Eirik Palm

Lettet over ny beredskap

Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier han ikke alltid hadde en god følelse når han sendte ut helikoptre på oppdrag i dårlig vær. Nå er ny hangar og nye helikoptre på plass.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.05.2014 kl 09:59

Det var høytidelig inne i flyhagaren under åpningen med taler, korsang og overrekkelse av gaver. Hangarprosjektet hadde en ramme på 118 millioner kroner, og Avinor-sjef Dag Falk Petersen var fornøyd med å ha gjennomført innenfor tidsfristene og under budsjettet.

Kontinuelig
Mest lettet var likevel sysselmann Odd Olsen Ingerø, som nå har to jevnbyrdige Super Puma-maskiner til redningsaksjoner og andre oppdrag. Han innrømmer at han ikke alltid har hatt en god følelse under aksjoner i tøft vær.

– I mange tilfeller har vi fløyet ut i ganske hardt vær uten back-up. Det har vært ubehagelig, slo han fast under den offisielle åpningen tirsdag, før han overakte hangarnøkkelen videre til Lufttransport.

– Jeg føler at vi har en god beredskap nå overfor de hendelsene man kan komme utfor, utdyper han overfor Svalbardposten.

Ilddåp
I påsken fikk den nye helikopterberedskapen ilddåp, og i flere tilfeller måtte begge maskinene ut på oppdrag sammen. I ett av tilfellene var været så dårlig at det ble vurdert å sende en redningsgruppe på ski til et følge med turister som satt fast i fjellet på grunn av uvær. Når værvindet tillot det, klarte de å få med seg samtlige ut av situasjonen.

– Så det er en gledens dag, sier Olsen Ingerø som mener beredskapen på Svalbard med det har blitt mer effektiv. Mens det tidligere var et beredskapskrav på åtte timer på helikopter nummer to i helgene, er det nå kontinuerlig back-up.

Større plass
Hangaren er samtidig dimensjonert for to adskillig større helikoptre dersom det skal bli aktuelt i framtida. Modellen har vært AW 101-helikoptrene, som Forsvaret kjøper inn til redningstjenesten.

Det vil ikke justisminister Anders Anundsen mene noe om nå. Under åpningen og den påfølgende omvisningen slo han i stedet fast at Norge har tatt et nytt og viktig steg mot et enda tryggere Svalbard.

– Jeg skal ikke gjøre det til noen vane å skryte av mine forgjengere, men dette er høsting av tidligere arbeid, sa Anundsen.

Under den påfølgende omvisningen og før en testtur til Ny-Ålesund ble han orientet av blant andre pilot Stig Onarheim.

– Det er en forbedring i forhold til tidligere redningsberedskap i området. Det gjelder både antall som kan reddes samtidig og som forsikring dersom det skulle skje noe med det første helikoptert som drar ut. Og vi har en langt bedre rekkevidde enn tidligere, sier han til Svalbardposten.

– For tidlig
– Hangaren er dimensjonert for de nye AW 101-maskinene. Er det tenkelig at det kommer nye helikoptre?

– Det er for tidlig å si noe om nå. Det viktigste nå er å si at vi har fått en veldig bra avtale med veldig god redningskapasitet. Dette er ett av flere beredskaptiltak som er gjort på Svalbard.

Også Christin Kristoffersen, lokalstyreleder i Longyearbyen, peker på at den nye beredskapen er viktig for både de fastboende og turistene, med hendelsene i og rundt påsken friskt i minne.

Nøkkelord

Se bildet større

Utsikt: Justisminister Anders Anundsen fikk en prøvetur til Ny-Ålesund. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Løftet taket: Mandsangen sørget for musikk og stemning under seremonien. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!