Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lettet over konklusjonen

Lokalstyreleder Arild Olsen er lettet over DSB-rapportens konklusjoner etter det fatale snøskredet i Longyearbyen 19. desember i fjor. FOTO: Geir Barstein

Lettet over konklusjonen

Det kunne ikke vært reddet flere liv i skredkatastrofen i Longyearbyen i desember i fjor, ifølge evalueringsrapporten fra DSB. Lokalstyreleder Arild Olsen er lettet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.09.2016 kl 10:55

I dag kommer klokken 12 kommer rapporten fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som ser på hvordan krisesituasjonen i forbindelse med snøskredet i Longyearbyen 19. desember i fjor ble håndtert. Nikoline Røkenes (2) og Atle Husby (42) omkom da de enorme snømassene tok med seg 11 hus i skredet fra fjellet Sukkertoppen øst for bebyggelsen i byen.

Lokalstyreleder Arild Olsen har lest rapporten og er lettet.

– Jeg er lettet over at rapporten slår fast at utfallet ikke kunne blitt bedre etter at skredet gikk. Vi kunne ikke berget flere menneskeliv den 19. desember, og det er en lettelse for alle som var involvert i redningsarbeidet, sier Olsen.

Rapporten peker likevel på forbedringspotensialer.

– Det er en del viktige læringspunkter som rapporten peker på. Hvor grensene for myndighetsutøvelsen går mellom lokalstyret og Sysselmannen var en av dem. Den peker også på enkelte deler av kommunikasjonsprosessen ut til lokalbefolkningen, som vi må ta lærdom av, sier Olsen.

Rapporten peker blant annet på at det burde blitt publisert informasjon på engelsk. Dette fordi Longyearbyen er et internasjonalt samfunn, der en fjerdedel av innbyggerne ikke er etnisk norske.

– Peker rapporten på hvem som hadde ansvaret i forkant av raset? Hvem som eventuelt skulle vurdert ei evakuering av boligfeltet?

– Nei det gjør den ikke. Og jeg oppfatter ikke at dette var innenfor mandatet til DSB i denne rapporten, sier Olsen.

– Er det noe i rapporten som du oppfatter som direkte eller indirekte kritikk?

– Nei. Nå skal det sies at jeg har ikke lest rapporten fra perm til perm, men det jeg har fått innblikk i oppfattes ikke som kritikk, sier Olsen.

Lokalstyrelederen sier ellers at DSB-rapporten ikke endrer hans oppfatning av hvordan den ekstreme situasjonen ble håndtert.

– Dette håndterte vi på en god måte, og de frivillige er en av våre største styrker. Vi vet at vi ikke har en beredskap som er like sterk og stor som fastlandskommuner har, og derfor er det ekstremt viktig at vi alle drar i lag i ekstreme situasjoner. Det gjorde byens innbyggere til gangs i denne situasjonen.

Om noen uker kommer det en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som skal si noe om skredfaren i Longyearbyen. Olsen tror denne rapporten vil få betydelig større konsekvenser for lokalsamfunnet.

– Her vil vi sannsynligvis ende opp i en situasjon der man ser på en kombinasjon mellom sikringstiltak som må utføres, og sanering av eksisterende bygningsmasse som ligger i skredutsatt terreng. Det blir en krevende øvelse, og vi vil nok ikke komme i mål med dette arbeidet med det første, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Svalbardposten kommer tilbake med mer.

Se bildet større

Skredet som gikk i Sukkertoppen tok elleve spisshus. Ni personer ble begravet i snømassene. To av dem mistet livet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!