Lettelse i gruva

Men karene i Gruve 7 savner kolleger og venner som måtte gå. Derfor ble det heller ingen stor feiring dagen etter redningen.

Det ble kake på Klaus Ryberg og kollegene hans i messa fredag.
Publisert

- Folk her har ventet og ventet og spurt hva de nå pønsker på. Men det er jo politikk, sier Svein J. Albrigtsen, veteran i Store Norske med snart 30 år bak seg i kullgruvene på Svalbard.


Bursdagspresang

Skiftet har nettopp kommet inn til matpause, svart av kullstøv i ansiktet etter formiddagsøkta inne i gruva. Hvite tenner kommer til syne når Jim Rognmo kommer inn med skuffkake. Han blir 38 år i dag. Det er bare 15 timer siden nyheten om at Store Norske får en halv milliard kroner for å klare krisen i selskapet. Dermed er usikkerheten om det blir noen jobb å gå til, feiet vekk. Det ble litt av en bursdagspresang.

- Det er godt å slappe av litt, senke skuldrene, sier 38-åringen som har jobbet i seks år i Store Norske som gruveelektriker.

- Vi må vel sende en takk til Putin. Jeg tror nok bildet på Twitter fikk fart i sakene. Russerne har vist at de vil noe her, sies det.


LES OGSÅ:
- Nå skal vi konsentrere oss om å produsere kull

Mistet venner
Det var jubel i Longyearbyen da løsningen for kullselskapet ble kjent, men i gruva er det moderat feiring. For mange kolleger har måttet gå siden november i fjor. Nær 100 ansatte har mistet jobben på grunn av sparetiltak.

- Vi kan være glade, vi som er igjen. Det er masse folk som er oppsagte.

- Hvordan har det vært å miste kolleger?

- Nei, det er ikke trivelig. Du mister både venner og kolleger, sier Guttorm Wilhelmsen.
Han har jevnlig kontakt med flere av dem som måtte gå.

- Det er ikke enkelt å få seg jobb der nede heller, sier han og sikter til fastlandet.

- Flesteparten har fått seg jobb, men ikke alle.


Ingen sjampis

Til uka er det nytt styremøte i Store Norske. Klubbleder Arild Olsen hadde med seg mandelstang da han fredag formiddag dro for å være sammen med kollegene i matpausen. Mandag til onsdag har Store Norske nytt styremøte, og han er glad for at selskapet nå kan konsentrere seg om å produsere kull så billig og trygt som mulig.

- Det er mange som tror at det skulle bli sjampis og bløtkake, men det har vært et vakuum. Nå gjelder det å brette opp ermene, holde trykket og bygge på de positive sidene. Det blir ikke noen dans på roser, og er det noen som opplever at de ikke har fått endringer i hverdagen, så har de ikke gjort nok, sier han.

ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Powered by Labrador CMS