Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leter etter henretta svalbardfolk

I løpet av våren skal store områder på Håøya i Oslofjorden finkjemmes med jordradar. Målet er å finne graven til mennene fra Longyearbyen som ble henrettet av tyskerne høsten 1941.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2012 kl 07:00

– Vi har alt gjort undersøkelser på Håøya med metalldetektor, uten å finne noe. Til våren skal vi ut med en georadar for å se om det er mulig å finne graven, sier Helge Gert Simonsen. Han er pensjonert journalist og redaktør, og arbeider nå i regi av Oscarsborgs venner for å finne graven.

Håøya ligger i Oslofjorden, like nord for Drøbak. Tidlig på formiddagen 2. november 1941 ble fem kullarbeiderne fra Longyearbyen og en av mannskapet som hadde vært involvert i kapringen av isbryteren «Isbjørn», ført i land nord på øya. En grav var kastet opp på forhånd.

Gjemte seg om bord

De seks tilhørte en gruppe på 14 som i slutten av mai 1941 kapret den lille isbryteren.

Aksjonen var nøye planlagt. Åtte kullarbeidere hadde gjemt seg i maskinrommet mens skipet lå til kai på Hotellneset. Seks av mannskapet sluttet seg også til kaprerne. Planen var å gå med «Isbjørn» vestover til alliert havn, enten til Island eller til Storbritannia. Slik skulle det ikke gå.

Utbruddet av andre verdenskrig høsten 1939 fikk ingen umiddelbare konsekvenser for kullvirksomheten på Svalbard, selv om det oppsto en god del uro blant arbeiderne etter hvert som krigen utviklet seg i sør. Mange følte seg fanget på Svalbard og ivret for å komme seg ned til fastlandet.

Utover høsten 1940 dukket det oppe en rekke personer fra fastlandet som skaffet seg jobb hos Store Norske. Noen av dem hadde helt andre hensikter enn å stikke seg unna krig og elendighet. De hadde tvert imot dratt til Svalbard, for derfra å forsøke å komme seg videre vestover for å slåss mot tyskerne.

Kapringen

I slutten av mai 1941 lå den lille dampdrevne isbryteren «Isbjørn» ved kullkaia på Hotellneset, etter å ha brutt seg gjennom isen inn Adventfjorden. Det var da at kullarbeiderne ubemerket tok seg om bord, med god hjelp av fyrbøter Sverre Helmersen.

Ut på ettermiddagen, da «Isbjørn» var kommet midtveis på Isfjorden ble døren til styrehuset revet opp og en mann rettet en revolver mot styrmannen og sa: «I den Norske Marines navn overtar jeg skipet.»

Overga seg

Kaprerne overtok skuta, plasserte skipperen, styrmannen og de øvrige av mannskapet under bevoktning og satte kursen sørvestover mot Island.

Manglende sjømannskap og dårlig vær førte til at kaprerne etter noen døgn valgte å overgi skuta til kaptein Svendsen, som satte kursen mot Bjørnøya. Kullbeholdninga om bord var på et minimum, og et skip ble sendt ut fra Tromsø med kull.

9. juni kom ei ishavsskuta opp på siden av «Isbjørn». Om bord befant seg også seks politimenn fra Tromsø. Kaprerne havnet i klørne til Gestapo i Tromsø, og ble senere sendt sørover til Oslo. Etter to tyske rettsrunder endte det med at seks av de 14 kaprerne ble dømt til døden, sju til tukthusstraff i Tyskland og en som ble benådet.

Dømt til døden

Lørdag 1. november 1941 møtte en tysk militærprest opp på Akershus festning som sjelesørger for de dødsdømte. Dommen var stadfestet fra Berlin og de seks ville bli henrettet neste morgen.

Den tyske presten skrev i ettertid til en norsk prest om henrettelsen. De seks ble overført til eneceller på Hovedøya, like ved havna i Oslo. Morgenen etter ble de så ført med en liten dampbåt utover fjorden til Håøya:

Presten skriver: «Da motoren ble stoppet gikk det et rykk gjennom mennene. De visste at den siste timen var kommet. Vi ba Fadervår og gikk opp. Vi gikk til venstre inn i skogen, inntil vi kom til en lysning, hvor eksekusjonen skulle gå for seg. De ble ført fram en etter en, men kunne ikke se hverandre.»

De døde mennene ble lagt i en fellesgrav, som siden aldri er funnet. Etter krigen gjorde slektninger av de seks stadig forsøk på å finne ut hvor henrettelsen hadde foregått, uten å lykkes.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!