Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leter etter framtidsjobber

Til neste år skal gruppen, som ikke er fulltallig på bildet, komme med forslag til nye satsingsområder for næringslivet i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Leter etter framtidsjobber

Hva skal folk på Svalbard leve av i framtiden? En strategisk næringsplan er ment å lede fram til flere svar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2013 kl 08:44

Sist fredag startet arbeidet med å skaffe Longyearbyen en ny strategisk næringsplan. Målet er å ha et dokument ferdig til politisk behandling neste vår. Og håpet er at den skal inneholde langt mer enn de tre hovedpillarene så langt, nemlig kull, reiseliv og forsking.

Stor interesse

Det var en mangslungen gjeng som satte hodene sine sammen i Longyearbyen. Styringsgruppa i prosjektet har møtt mye godvilje i arbeidet med å fornye næringsutsiktene til Svalbard. Næringsdepartementet, Justisdepartementet og Innovasjon Norge har alle bidratt til finansieringen.

– Og vi har opplevd et sterkt engasjement fra betydelige aktører. Det er en sterkt økende interesse for området vi befinner oss i, sier styreleder i Svalbard Næringsforening, Terje Aunevik.

På deltakerlista står Norsk Polarinstitutt, Svalsat, shippingselskaper, teleselskap, Næringsforeningen i Tromsøregionen, cruiseselskap, reiselivsselskap, Norsk Bergindustri, Store Norske og sammenslutningen Norsk olje og gass, for å nevne noen.

Mange muligheter

Seansen i forrige uke gikk ut på å komme opp med så mange ideer som mulig. På neste samling skal ideene bearbeides.

Aunevik er fornøyd med arbeidet som ble gjort på første samling.

– Det er veldig positivt at vi ser en vilje til å tenke nytt, utover de tre grunnpillarene vi har hatt. Vi ser mer en tankegang mot en symbiose mellom de tre, der det kan oppstå kommersielle muligheter, sier Aunevik og kommer opp med noen muligheter som kan ses nærmere på.

– Kan vi bruke Svalbard som testarena for for eksempel CO2-lagring? Kan vi bli en base for sikkerhet og beredskap i polare strøk? Kan Svalbard brukes i forbindelse med kursing og sertifisering av skip og mannskap? Kan Svalbard brukes i arbeidet med å utarbeide Polarkoden, altså FN-retningslinjene for sjøfart i polare strøk?

Smørbrødliste

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (A) er LLs representant i styringsgruppa for strategisk næringsplan. Eierskapet til planen tilhører næringsforeningen, og Kristoffersens oppgave blir å innføre den.

– Nå skal det utvikles ei smørbrødliste med muligheter som det blir opp til Stortinget og regjeringen å prioritere. Det krever samhandling, sier hun.

– Hvilke stikkord ser du for deg i det ferdige produktet?

– Vi er det beste samfunnet på 78 grader nord, og besitter kompetanse som hele nordområdet trenger, ikke bare når det gjelder bergverk, men også en rekke andre områder. Det er mange i Longyearbyen som besitter unik kompetanse. Vi må utvikle platformer for å ivareta dette, sier Kristoffersen og fortsetter:

– Vår plassering med de potensielle framtidsvisjoner som følger med økt skipstrafikk i nord, det voksende beredskapsbehovet, og muligens økte fiskeressurser rundt øygruppa er også viktig. Alt dette skal konkretiseres i prosessen vi er inne i, sier Kristoffersen.

Se bildet større

Terje Aunevik og næringsforeningen opplever stort engasjement rundt arbeidet. FOTO: Christophe Engås

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!