Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Leter etter framtidsjobber

Til neste år skal gruppen, som ikke er fulltallig på bildet, komme med forslag til nye satsingsområder for næringslivet i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Leter etter framtidsjobber

Hva skal folk på Svalbard leve av i framtiden? En strategisk næringsplan er ment å lede fram til flere svar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2013 kl 08:44

Sist fredag startet arbeidet med å skaffe Longyearbyen en ny strategisk næringsplan. Målet er å ha et dokument ferdig til politisk behandling neste vår. Og håpet er at den skal inneholde langt mer enn de tre hovedpillarene så langt, nemlig kull, reiseliv og forsking.

Stor interesse

Det var en mangslungen gjeng som satte hodene sine sammen i Longyearbyen. Styringsgruppa i prosjektet har møtt mye godvilje i arbeidet med å fornye næringsutsiktene til Svalbard. Næringsdepartementet, Justisdepartementet og Innovasjon Norge har alle bidratt til finansieringen.

– Og vi har opplevd et sterkt engasjement fra betydelige aktører. Det er en sterkt økende interesse for området vi befinner oss i, sier styreleder i Svalbard Næringsforening, Terje Aunevik.

På deltakerlista står Norsk Polarinstitutt, Svalsat, shippingselskaper, teleselskap, Næringsforeningen i Tromsøregionen, cruiseselskap, reiselivsselskap, Norsk Bergindustri, Store Norske og sammenslutningen Norsk olje og gass, for å nevne noen.

Mange muligheter

Seansen i forrige uke gikk ut på å komme opp med så mange ideer som mulig. På neste samling skal ideene bearbeides.

Aunevik er fornøyd med arbeidet som ble gjort på første samling.

– Det er veldig positivt at vi ser en vilje til å tenke nytt, utover de tre grunnpillarene vi har hatt. Vi ser mer en tankegang mot en symbiose mellom de tre, der det kan oppstå kommersielle muligheter, sier Aunevik og kommer opp med noen muligheter som kan ses nærmere på.

– Kan vi bruke Svalbard som testarena for for eksempel CO2-lagring? Kan vi bli en base for sikkerhet og beredskap i polare strøk? Kan Svalbard brukes i forbindelse med kursing og sertifisering av skip og mannskap? Kan Svalbard brukes i arbeidet med å utarbeide Polarkoden, altså FN-retningslinjene for sjøfart i polare strøk?

Smørbrødliste

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (A) er LLs representant i styringsgruppa for strategisk næringsplan. Eierskapet til planen tilhører næringsforeningen, og Kristoffersens oppgave blir å innføre den.

– Nå skal det utvikles ei smørbrødliste med muligheter som det blir opp til Stortinget og regjeringen å prioritere. Det krever samhandling, sier hun.

– Hvilke stikkord ser du for deg i det ferdige produktet?

– Vi er det beste samfunnet på 78 grader nord, og besitter kompetanse som hele nordområdet trenger, ikke bare når det gjelder bergverk, men også en rekke andre områder. Det er mange i Longyearbyen som besitter unik kompetanse. Vi må utvikle platformer for å ivareta dette, sier Kristoffersen og fortsetter:

– Vår plassering med de potensielle framtidsvisjoner som følger med økt skipstrafikk i nord, det voksende beredskapsbehovet, og muligens økte fiskeressurser rundt øygruppa er også viktig. Alt dette skal konkretiseres i prosessen vi er inne i, sier Kristoffersen.

Se bildet større

Terje Aunevik og næringsforeningen opplever stort engasjement rundt arbeidet. FOTO: Christophe Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!