Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lengter til kjøpesentre

Vil fremover: Aina Malerud vil til fastlandet for å få noen nye opplevelser og venner. FOTO: Monika Aaserud

Lengter til kjøpesentre

Da hun ankom Longyearbyen som sjuåring, tenkte hun at det manglet trær her. Nå tenker hun at det mangler kjøpesentre, akvariefisk og katter.

Tekst:

Publisert:

Aina Malerud (17) har bodd i Longyearbyen i ti år. Nå ønsker ungjenta å oppleve noe nytt.

– De første tre årene har man jo fått gjort alt det er å gjøre her. Etter det gjentar man jo bare det samme igjen og igjen, sier Tromsø-jenta som har begynt å se for seg et liv på fastlandet.

Da hun kom opp, ble hun raskt bestevenninne med Andrea. Men i en by der det er stor gjennomtrekk av fastboende, har hun hatt mange bestevenninner siden den gang. Stadige avskjeder har blitt en del av det å ha venner for Aina.

– Jeg savner de som sto meg nærmest, og som i løpet av de ti årene har kommet opp og reist ned igjen. Det er ikke så lett å holde kontakten etterpå, sier Aina.

Til gjengjeld får man stadig nye venner i Longyearbyen. Hun synes ungdomsmiljøet her er bra.

– Alle blir som regel inkludert og det er stort sett alltid noen å henge med. Noen ganger blir det jo litt drama, men det går stort sett greit, forteller 17-åringen.

Hun er akkurat ferdig med det første året på videregående skole. Når hun er ferdig med de to neste årene setter hun seg på flyet til Tromsø.

– Hva er det du gleder deg til på fastlandet?

– Kjøpesentre! Det å kunne sette seg på bussen, med mange andre, inn til byen og gå rundt på et kjøpesenter! Det gleder jeg meg til. Jeg gleder meg også til å treffe mange nye mennesker og få større vennekrets. Jeg har hatt de samme rutinene i mer eller mindre ti år. Jeg vil gjøre noe nytt, sier hun.

Vel nede på fastlandet har hun også planer om å skaffe seg akvariefisker. Hun har snorklet på sydenferier og vært på dykketur i Egypt. Livet under havoverflaten har fascinert henne lenge.

– Jeg vil ha en fisk med farger. Kanskje en Nemo-fisk, sier hun.

Hun kan også tenke seg en katt. Hva slags yrke hun ønsker seg, er derimot uavklart.

– Da jeg var yngre, ønsket jeg å bli flyvertinne. Nå har jeg sommerjobb hos Sandmo & Svenkerud. Hva jeg ender opp som, aner jeg ikke, sier hun.

Etter at ukene med sommerjobbing er overstått, reiser hun med kjæresten og bestevenninnen på sydenferie. På hjemveien skal hun og kjæresten innom Paris på romantisk tur.

– Det var han som tok initiativet til å reise til Paris, bare oss to. Jeg nikket fornøyd og sa ja, forteller hun.

Selv om hun lengter mot kjøpesentre og bort fra Svalbard, utelukker hun ikke at hun vil savnet stedet hun vokste opp.

– Det er klart jeg liker meg her i byen, men jeg synes det er viktig at jeg kommer meg fremover. Jeg vil ut i verden og prøve meg, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!