Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lengter til kjøpesentre

Vil fremover: Aina Malerud vil til fastlandet for å få noen nye opplevelser og venner. FOTO: Monika Aaserud

Lengter til kjøpesentre

Da hun ankom Longyearbyen som sjuåring, tenkte hun at det manglet trær her. Nå tenker hun at det mangler kjøpesentre, akvariefisk og katter.

Tekst:

Publisert:

Aina Malerud (17) har bodd i Longyearbyen i ti år. Nå ønsker ungjenta å oppleve noe nytt.

– De første tre årene har man jo fått gjort alt det er å gjøre her. Etter det gjentar man jo bare det samme igjen og igjen, sier Tromsø-jenta som har begynt å se for seg et liv på fastlandet.

Da hun kom opp, ble hun raskt bestevenninne med Andrea. Men i en by der det er stor gjennomtrekk av fastboende, har hun hatt mange bestevenninner siden den gang. Stadige avskjeder har blitt en del av det å ha venner for Aina.

– Jeg savner de som sto meg nærmest, og som i løpet av de ti årene har kommet opp og reist ned igjen. Det er ikke så lett å holde kontakten etterpå, sier Aina.

Til gjengjeld får man stadig nye venner i Longyearbyen. Hun synes ungdomsmiljøet her er bra.

– Alle blir som regel inkludert og det er stort sett alltid noen å henge med. Noen ganger blir det jo litt drama, men det går stort sett greit, forteller 17-åringen.

Hun er akkurat ferdig med det første året på videregående skole. Når hun er ferdig med de to neste årene setter hun seg på flyet til Tromsø.

– Hva er det du gleder deg til på fastlandet?

– Kjøpesentre! Det å kunne sette seg på bussen, med mange andre, inn til byen og gå rundt på et kjøpesenter! Det gleder jeg meg til. Jeg gleder meg også til å treffe mange nye mennesker og få større vennekrets. Jeg har hatt de samme rutinene i mer eller mindre ti år. Jeg vil gjøre noe nytt, sier hun.

Vel nede på fastlandet har hun også planer om å skaffe seg akvariefisker. Hun har snorklet på sydenferier og vært på dykketur i Egypt. Livet under havoverflaten har fascinert henne lenge.

– Jeg vil ha en fisk med farger. Kanskje en Nemo-fisk, sier hun.

Hun kan også tenke seg en katt. Hva slags yrke hun ønsker seg, er derimot uavklart.

– Da jeg var yngre, ønsket jeg å bli flyvertinne. Nå har jeg sommerjobb hos Sandmo & Svenkerud. Hva jeg ender opp som, aner jeg ikke, sier hun.

Etter at ukene med sommerjobbing er overstått, reiser hun med kjæresten og bestevenninnen på sydenferie. På hjemveien skal hun og kjæresten innom Paris på romantisk tur.

– Det var han som tok initiativet til å reise til Paris, bare oss to. Jeg nikket fornøyd og sa ja, forteller hun.

Selv om hun lengter mot kjøpesentre og bort fra Svalbard, utelukker hun ikke at hun vil savnet stedet hun vokste opp.

– Det er klart jeg liker meg her i byen, men jeg synes det er viktig at jeg kommer meg fremover. Jeg vil ut i verden og prøve meg, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!