Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lenge leve Huset

Planen om å bygge et allaktivitetshus, kall det gjerne kulturhus, i sentrum av Longyearbyen har igjen ført til heftig engasjement.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Da svalbardposten.no stilte spørsmålet «Trenger Longyearbyen nytt kulturhus?» registrerte vi 1.152 klikk. Nærmere 72 prosent av disse mente at det trengte Longyearbyen ikke. Underskriftskampanjen «Nei til allaktivitetshus i sentrum – la Huset leve» i fjor høst indikerte også en viss motstand. I oppropet ble det argumentert med Huset som «samlingssted og nøytral grunn for alle samfunnsklasser», at byen er i ferd med å miste sin identitet, at noen få presser gjennom prosjektet, og at det hele er et monument over egen fortreffelighet.

Det begynner å bli noen år nå siden Longyearbyens befolkning tok stilling til om de ønsket lokaldemokrati. Som kjent er lokaldemokratiet innført, og er kommet for å bli enten vi liker det eller ikke. De få som har sagt seg villige til å la seg velge inn i Longyearbyen lokalstyre, og på den måte representere oss alle, har behandlet saken om kulturhus i sentrum i flere runder. Allerede i 2002 var det enstemmig vedtak i Lokalstyret at opprusting av Huset gikk ut som alternativ. Året etter vedtok våre folkevalgte samlokalisering av bibliotek, kultursal og kino som tilbygg til Næringsbygget. Også det enstemmig. I 2004 ble saken igjen behandlet, og en prosjektgruppe fikk i oppdrag å legge fram en plan for politisk behandling våren 2005.

I fjor vår ble så planen for et allaktivitetshus i sentrum presentert her i Svalbardposten. «Arbeidet startet i 1999, så dette har vært en lang prosess. Nå har vi nådd en viktig milepæl», sa prosjektleder Alf Seltveit, kultursjef i Longyearbyen lokalstyre. Det var snakk om et prosjekt til 50-55 millioner kroner, delvis finansiert gjennom statlige spillemidler og lokale korkpenger. Huset inneholdt storsal med plass for inntil 400 personer, kinosal for 70-80, møterom, galleri, kaffebar, verksted, hobbyrom, musikkrom, multimedierom, ja, til og med egen flygelgarasje. I sin vurdering av vinnerforslaget, etter at seks arkitektfirma var blitt bedt om å delta, ga juryen uttrykk for tilfredshet med luftig volum, høy brukskvalitet og store glassflater som tar vare på utsikten til Hiorthfjellet og Platåberget.

Og nå er vi i gang igjen. Argumenter om at lokalpolitikere og byråkrater kun ønsker seg dette som monument over egen fortreffelighet. At drosjenæringen vil lide. At Huset vil dø. Det hele oser av mistenksomhet og dulgte motiver. Hva er det med dette huset som framkaller så mye angst? At vi en dag risikerer å bli sittende i mørket? At de vi har valgt til å representere oss i Lokalstyret har en skjult agenda? Og at de i Lokalstyret som vi har betalt for å sørge for at hjulene surrer rundt, det være seg byråkrater eller teknokrater, vil påføre oss kulturell forstoppelse? Hva er det med begrepet «kultur», selve ordet, som utløser slik angst?

Vårt alles kjære forsamlingshus i bunnen av dalen har overlevd seg selv som kulturhus, men har på ingen måte overlevd seg selv som Huset. Huset er en alternativ arena, og vil fortsette som det. Ikke minst på grunn av daglig leders entusiasme og drivende kraft.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!