Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lei av dårlig vei

Kjellrun Eggenfellner får ikke brukt hytta si på Vestpynten slik hun ønsker. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Lei av dårlig vei

Kjellrun tør ikke lenger å kjøre til hytta på Vestpynten.

Tekst:

Publisert:

Kjellrun Eggenfellner har bodd på Svalbard i nærmere 50 år. Nå tør hun ikke lenger å kjøre ut til hytta si som ligger på Vestpynten.

– Jeg er redd for å havne i vannet, sier hun.

I tillegg forteller Eggenfellner at bilen hennes vil bli ødelagt dersom hun kjører ut til hytta.

– Bilen min er for lav, og veien slår opp i bilen. Hvis jeg kjører i fem kilometer i timen innover for at den ikke skal slå opp i, så kjører biler fort forbi så steinspruten står.

Bjørndalsveien har vært i elendig stand i lengre tid, noe Svein Nordahl poengterte i et leserinnlegg til Svalbardposten høsten 2013. Til tross for det har veien bare fortsatt å forfalle siden.

For Eggenfellner er det vanskelig å skjønne at det ikke er penger til å vedlikeholde veien

– Det er helt utrolig at man ikke kan komme til hytta si når man betaler så masse penger i veiavgift som man gjør her oppe, det er flere år siden det har vært mulig å kjøre ut til hytta, sier hun.

Ingen har ansvar
Noe av problemet med Bjørndalsveien er at grunneier, Store Norske ikke har noe ansvar for å holde veien i stand, og Longyearbyen lokalstyres (LL) forpliktelser stanser ved campingplassen. Utover det har LL kun ansvar for høvling én til to ganger per år. Når veien er i en slik stand som den er i dag, vil høvling bare gjøre ting verre, ifølge Einar Olsen som er driftsingeniør for vei, vann og avløp i LL.

Igjen sitter hytteeiere som ikke lenger kommer seg ut til hyttene sine med mindre de kjører store firhjulstrekkere.

Kan ikke sette opp bom
Store Norske eier grunnen, og forplikter seg å holde veien åpen for allmennheten, i en avtale gjort med LL i 2008.

– Det innebærer at veien skal være åpen. Det er en privat vei, så i henhold til avtalen er vi forpliktet å ikke stenge av veien, sier Sveinung Lystrup Thesen eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske.

Nå er veien på god vei til å stenges av seg selv.

Ser etter løsninger
Til tross for at Store Norske ikke har ansvar for vedlikehold av veien, forteller Thesen at de ønsker å finne en løsning slik at veien igjen blir fremkommelig.

– Vi har forsøkt å komme i kontakt med hytteeierne gjennom velforeningen, men har ikke lyktes å opprette en slik dialog. Vi har vært i kontakt med andre vesentlige brukere av veien, og ønsker å komme i kontakt med alle berørte parter. Thesen forteller også at de ser for seg hvordan en endelig løsning kan bli.

– Det vil være naturlig å opprette et vei-vel for alle som bruker veien, slik at alle kan være med å dra lasset. Store Norske er herunder innstilt på å bidra, sier Thesen.

LES OGSÅ: Veier til besvær

Positiv hytteeier
At alle kan være med å dra lasset ser heller ikke alle hytteeierne bort ifra, men de er ikke interesserte i å ta hele regningen selv.

– Ser vi på bruken av veien så er kanskje mellom fem og syv prosent hytteeierne, da kan ikke bare hytteeierne belastes, sier Svein Nordahl, som også er også har hytte langs Bjørndalsveien.

Nordahl mener at et av problemene er en ikke fungerende hytteforening, derfor tok han selv initiativ tidligere i høst for å se på hvilke muligheter som er for å få utbedret veien.

– Vi har fått budsjettert hva det vil koste å enten gruse eller legge asfalt ut til vintersnuplassen, men uavhengig av løsning så er det snakk om flere millioner.

Nordahl syntes ikke det er noen dum idé å opprette et vei-vel, og forteller at han inntrykk av at det er vilje tilstede fra alle berørte parter.

– Denne veien har ikke bare havnet mellom to stoler, men langt flere. Det er ingen som har ansvar for veien, og det er ingen sin feil at den ikke er blitt vedlikeholdt, men alle lider under at den forfaller, sier Nordahl.

Nøkkelord

Se bildet større

Svalbardposten nr. 36, 2013, Svein Nordahls leserinnlegg som belyser tilstanden på Bjørndalsveien. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!