Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lei av å bli vekket av alarmen

Preben Storelvmo (t.v.) og Robin Jönsson er blitt vant til de mange brannalarmene i Vei 232 - 20 A. De håper at systemet aldri svikter, for konsekvensene kan bli fatale. FOTO: Christopher Engås

Lei av å bli vekket av alarmen

Har hatt et titall alarmer på et drøyt halvår.

Tekst:

Publisert:

Snekkerne Robin Jönsson og Preben Sørelvmo bor i et leilighetskompleks i Longyearbyen med hele 36 små boenheter. En storbrann her er det verst tenkelige scenariet for både beboere og brannvesen. Derfor er bygget naturligvis sikret med direktevarsling til brannvesenet.

Men alarmen utløses så ofte at det er fristende å ignorere den, mener de to.


Full mobilisering
Sist helg skjedde det igjen – to ganger. Den første gangen, fredag kveld, hadde en beboer glemt noe på komfyren, som tok til å utvikle røyk slik at brannalarmen ble utløst. Brannvesenet kom til, og situasjonen ble raskt avklart.

Bare timer etterpå var det ny alarm, denne gangen på nattmorgenen.

– I slike situasjoner er det vanlig at vi hiver på oss noen klær, og forlater leilighetene. Det står også i husreglene. Men det er tungt å måtte stå opp, sier Preben Sørelvmo.

Alarmen natt til lørdag ble utløst da en beboer sovnet fra en pizza i ovnen.

– Da vi kom ut av leilighetene, var det en del røyk i lufta. Det ble fort klart hvor branntilløpet var, sier Robin Jönsson.


Titall alarmer
Sørelvmo og Jönsson har bodd i sine små leiligheter i henholdsvis fire og sju måneder. På denne tiden er alarmer og tilhørende nattlig evakuering blitt en vane.

– Jeg vet ikke tallet eksakt, men jeg anslår at alarmen har gått et titall ganger. Det er ikke hver gang det har resultert i full utrykning, men alarmen går relativt hyppig her, sier Jönsson.

Bare siden årsskiftet har det vært tre branntilløp med utrykning til leilighetskomplekset.


– Ulv, ulv
Både Jönsson og Sørelvmo priser alarmsystemet som er installert, selv om mange nok føler at det kan være litt for følsomt. Det kan for eksempel bli utløst av damp fra en varm dusj. Og når alarmen går i ei leilighet, går den i alle.

– Men man har alarmer for at de skal være følsomme, og at de skal gå av. Uten systemet tror jeg ikke vi hadde følt oss like trygge, sier Jönsson.

De to kommer i prat om en alarm i fjor høst, da en lader til ei hodelykt tok til å brenne i ei av endeleilighetene. Da brant det oppover veggene, før branvesenet kom til.

– Men når alarmen går såpass ofte som den gjør, og vi har et effektivt og kjapt brannvesen som alltid ordner opp, blir det litt sånn «ulv, ulv», sier Sørelvmo, og sikter til Æsops fabel om gjetergutten som lurte folk med å rope at ulven var på vei til å ta sauene hans. Da ulven virkelig kom en dag, trodde folk at han bare skulle lure dem igjen, og ingen løp til for å hjelpe.

– Det kan være fristende å bare snu seg rundt i senga, og ignorere alarmen når den går. Den går jo så ofte likevel, og det blir alltid ordnet opp, forklarer Sørelvmo.

– Det kan være farlig det, legger han til.


Ikke redde
De to beboerne legger ikke skjul på at de kan bli litt irritert når de må evakuere leiligheten sin midt på natta på grunn av en brannalarm. Men det går fort over, og de føler seg ikke utrygge.

– Tenker dere på at direktevarslingen kun er ei teknisk innretning som kan svikte?

– Jo da, jeg har tenkt på det. Og det er en litt skremmende tanke. Men jeg kan liksom ikke dvele ved det. Vi må bare alle passe på at vi lever så brannsikkert som mulig, sier Jönsson.

Å leve sikkert for de to innebærer å unngå å lage mat på komfyren etter byturer i helgene.

– Da velger jeg konsekvent å spise brødskive. Å hanskes med komfyren midt på natta når jeg er trøtt er noe jeg rett og slett unngår, sier Sørelvmo.

Nøkkelord

Se bildet større

Vei 232 - 20A har 36 små boenheter. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!