Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Legger ut nye hyttetomter

Grunneier Store Norske foreslår å åpne for flere hytter i Bjørndalen og de andre hytteområdene. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Legger ut nye hyttetomter

Store Norske åpner for at det kan bygges flere hytter både i Bjørndalen, Todalen, Foxdalen og på Vindodden og Vestpynten.

Tekst:

Publisert:

– Innenfor Vindodden hytte­område er det stort område som heter Sveltihel hvor det kommer til å bli foreslått flere nye tomter. Ellers foreslår vi noen tomter i de øvrige hyttefeltene, sier eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske.


Lang tid
Sist Store Norske lyste ut hytte­tomter var i 2007. Da ble åtte tomter lagt ut i Todalen og to i Foxdalen.

Året etter startet de arbeidet med å rullere delplanen for de fem hytteområdene, for å legge til rette for nye tomter.

– Hvorfor har arbeidet tatt så lang tid?

– Mye på grunn av utarbeidelse av kart og ras- og skredvurderinger. I tillegg har det vært en opprydding i uregulerte veier og parkeringsplasser. Det har nå kommet i orden og vi har begynt å skrive den nye delplanen, hvor vi legger inn forslag til nye hytte­tomter. Vi ser rom for noen flere hyttetomter i samtlige av hytte­områdene, men med hovedvekt på Sveltihel sier Thesen.

Han ønsker ikke å si hvor mange nye hytter Store Norske foreslår i planen før den sendes videre til politisk behandling.


Til politisk behandling
Folk fra Longyearbyen har vært velkomne til å komme med forslag til hvor det bør legges nye hyttetomter.

– Vi har gjort en konkret vurdering av de enkelte forslagene og landet på en plan som skal sendes til Longyearbyen lokalstyre, sier Thesen.

Han legger til at det ikke er meningen at det skal bygges nye hytter på en slik måte at de ødelegger for etablerte hytter.

– Vi skal ikke gjøre det tettere mellom hyttene enn det som er normalen for de enkelte hytteområdene i dag. Er det for eksempel 100 eller 200 meter mellom hyttene i dag, vil det være normalen, sier han.


Det blir trekning
Store Norske er i ferd med å sette siste punktum i den nye planen nå.

– Vi håper å få sendt planen videre til Longyearbyen lokalstyre i løpet av noen uker. Der skal den behandles demokratisk på vanlig måte, sier Thesen.

De nye tomtene vil bli fordelt via trekning.

– Hva som blir reglene for trekningen er ikke på det rene ennå, men vi regner med å følge etablerte prinsipper om at søker må være fastboende og at de som ikke har hytte fra før blir prioritert, sier Thesen.

Ifølge seniorrådgiver for plan og utvikling Astrid Meek i Longyearbyen lokalstyre blir behandlingstiden på delplanen minimum seks måneder dersom alt går smertefritt igjennom.

Planen skal først til behandling i Teknisk utvalg (Tu) før den legges ut på høring. Så skal den behandles på nytt i Tu før den sendes til lokalstyret.

Nøkkelord

Se bildet større

Eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske. FOTO: Christopher Engås

Faktaboks

Svalbardmiljøloven § 85 og 86

Fritidshytter kan bare eies eller leies av den som er eller har vært fastboende på Svalbard.

Sammenslutninger som har sitt hovedsete på Svalbard, og som har ansatte eller medlemmer som i hovedsak er fastboende kan også kjøpe eller leie hytter.

Ingen kan eie eller leie mer enn to fritidshytter.

Fritidshytter og deres nærområder skal holdes ved like, slik at de ikke skjemmer landskapet eller volder fare for mennesker eller dyr.

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!