Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Legger press på trusten

Temperaturen stiger, og gasser inne i tippen tyder på at det brenner. FOTO: Halvard Pedersen/ Sysselmannen

Legger press på trusten

Sysselmannen ber norske myndigheter på fastlandet legge press på Trust Arktikugol for å få slokket ulmebrannen i Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Miljøvernsjef hos Sysselmannen, Rune Bergstrøm, har lenge vært bekymret for at det ville begynne å brenne inne i den store steintippen som ligger like ved Barentsburg. For litt over to uker siden var han i den russiske gruvebyen for å måle temperaturen i tippen.
– Vi så at temperaturen steg fort, så vi bestemte oss for å gjøre en måling på gassene som kommer opp, sier Bergstrøm.

Stiller krav
Etter dette besøket kom Sysselmannen med en rekke pålegg overfor Trust Arktikugol, for å hindre at en brann skulle utvikle seg i den store tippen. Den ligger like i nærheten av tippen som har brent i snart et år.

I et brev som ble skrevet dagen etter besøket, krever Sysselmannen at den 46 meter høye tippen doses ned til ti meter og at det umiddelbart hentes tilstrekkelig utstyr til Barentsburg for å gjøre de tiltakene som kreves.

I tillegg må trusten varsle Sysselmannen om alle endringene i tilstanden på steintippene, og ha ukentlig kontakt via tolk vedrørerende utviklingen, står det i brevet.

Flere gasser
Forrige fredag var Bergstrøm igjen i Barentsburg, denne gangen sammen med bergmester Torfinn Kjærnet, for å gjøre nye målinger. De viser at temperaturen nå er steget til over 90 grader, og at det blant annet er karbonmonoksid inne i tippen, noe som tyder på at det brenner.
– Det er flere gasser som viser brann nede i tippen. Russerne jobber for fullt på tippen med to bulldosere, men problemet er at de har så lite utstyr, og at det de har er nedslitt og stadig må repareres, sier Bergstrøm.

Bulldoserne er også små i forhold til de massene som de skal holde i sjakk.
– Det er viktig å isolere brannen, og det er ikke nok å skyve steinmassene ned fra toppen. De må skyves videre utfor kanten, så brannen ikke sprer seg, sier Bergstrøm.

Trenger ekspertise
Derfor har Sysselmannen nå bedt norske myndigheter om å legge press på russiske myndigheter i Moskva for å få løst situasjonen.
– Det er trusten som har ansvaret, men de har jo bare to bulldosere som er gamle og slitne, sier Bergstrøm.

Han sier Sysselmannen nå jobber med å skaffe ekspertise og råd om hva som bør gjøres, blant annet fra kullmiljøer i Tyskland. Mandag hadde han og sysselmann Per Sefland møte med Miljøverndepartementet og Justisdepartementet om saken. Tirsdag var miljøvernavdelingen hos Sysselmannen igjen i Barentsburg for å hente inn steinprøver som nå skal analyseres.
– Vi ser svært alvorlig på situasjonen, og vi samarbeider tett med andre relevante departementer i tillegg til Sysselmannen, sier avdelingsdirektør i MD, Tore Ising.

Skaffer oversikt
Han er svært bekymret for hva slags forurensing en åpen brann i tippen kan medføre.
– Nå skal vi analysere prøver fra steintippene for å få en oversikt over hva en brann kan bety. Situasjonen vurderes fortløpende, sier Ising.
Ifølge Rune Bergstrøm kan situasjonen bli kritisk.
– Hvis det blir en stor brann i denne tippen, vil det bety et ille luftmiljø i Barentsburg og betydelige utslipp av gasser på Svalbard. Utslippene vil også påvirke de langsiktige måleseriene i Ny-Ålesund, sier Bergstrøm.

I tillegg viser ferske målinger fra den tippen der det først begynte å brenne at varmen har spredd seg, til tross for grøfta som russerne har gravd for å isolere brannen.
– Dette understreker at de må begynne å dose igjen der også, så varmen ikke skal utvikle seg, sier forurensingsrådgiver hos Sysselmannen, Halvard Pedersen.

Tett dialog
Sysselmannen har derfor sendt et bekymringsnotat til departementene angående miljøkonsekvensene, også i forhold til innbyggerne i Barentsburg.
Ekspedisjonssjef i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt sier at også de ser alvorlig på ulmebrannen.
– Vi prioriterer denne saken høyt, og vi er i tett dialog med Sysselmannen om utviklingen, sier hun.

Justisminister Knut Storberget er i dag på besøk i Barentsburg, og Askholt sier det er naturlig at han tar opp spørsmålet under oppholdet. Men hva slags press norske myndigheter kan eller vil legge på russerne, vil hun ikke svare på.
– Det må Utenriksdepartementet svare på, men det er viktig med en tett og god dialog også med russerne, sier Askholt.
– Hva vil norske myndigheter gjøre hvis det blir helt ulevelig for folk i Barentsburg på grunn av luftforholdene?
– Det er naturlig med en tett dialog med russerne, men jeg ønsker ikke å si noe mer om det nå. Vi foholder oss til det Sysselmannen beskriver, som er grunnlaget for vår aktivitet.

Har kontroll
Generaldirektør i Trust Arktikugol, Jurij V. Tsivka vil ikke kommentere at norske myndigheter på fastlandet er koblet inn i saken. Han mener imidlertid at situasjonen er langt mindre dramatisk enn det Sysselmannen gir uttrykk for.
– Situasjonen er under kontroll. Vi hadde et tilløp til brann, som vi har klart å stoppe. Hvis vi jobber for fullt som nå i ti dager til, vil spørsmålet være ute av verden, sier Tsivka.
Miljøvernavdelingen til Sysselmannen mener derimot det vil ta tre måneder å få kontroll, dersom det jobbes døgnet rundt, med langt flere maskiner enn det russerne har i dag.
Tsivka forteller at de har to bulldosere til rådighet, og at en av dem nå går kontinuerlig.
– Vi har alle nødvendige ressurser tilgjengelig, og vi får opp en bulldoser til som kommer med første mulige båt, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!