Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Legger kampen på is

Linda Sommervold har i to år arbeidet for å få spesialundervisning for elever på videregående i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Legger kampen på is

Verken Barneombudet, Kunnskapsdepartementet eller lokalpolitikerne vil presse på for spesialundervisning på videregående i Longyearbyen. Nå gir foreldrene opp.

Tekst:

Publisert:

I dag har ikke elevene på videregående i Longyearbyen rett til spesialundervisning. Årsaken er at Longyearbyen lokalstyre (LL) ikke har plikt til å tilby videregående opplæring, samt at opplæringsloven bare gjelder til en viss grad på Svalbard. Situasjonen har fått flere foreldre til å reagere kraftig.


Legges på is

Tidligere i vinter skrev Linda Sommervold til Barneombudet og ba dem presse Kunnskaps­departementet til å vurdere saken på nytt.

I slutten av april kom svaret. Departementet viser til at de behandlet spørsmålet sist høsten 2011.

«Departementet ser på denne bakgrunn ikke grunn til noen ny vurdering av spørsmålet», skriver Erik Saglie, avdelingsdirektør i departementet.

Svaret har også slått lufta ut av Barneombudet. I et brev til Linda Sommervold skriver ombudet at de ikke har kapasitet til å forfølge saken videre.

«Dette betyr ikke at saken, om rett til spesialundervisning i videregående opplæring på Svalbard, ikke er viktig», understreker fagsjef Camilla Kayed i Barneombudet.


Avslutter engasjementet

Svarene kommer naturligvis som en skuffelse på foreldrene i Longyearbyen. Linda Sommervold har forsøkt å overtale både lokale og sentrale myndigheter.

«Mer enn det kan jeg ikke gjøre, og engasjementet mitt i denne saken på generell basis avsluttes nå», skriver hun i en epost til Svalbardposten.

Sommervold mener Kunnskapsdepartementet ser bort fra den egentlige problemstillingen i saken.

«Nemlig det at unge mellom 16 og 19 år i Longyearbyen har svakere rettigheter på videregående skole her, enn på alle andre norske skoler både utenriks og innenriks», skriver Sommervold.


Håper på lokal støtte

Nå er siste håp at lokalpolitikerne sier ja til å innføre spesial­undervisning. Politikerne er imidlertid lunkne og frykter for kostnadene. I april sa lokalstyreleder Christin Kristoffersen at de må ha kontroll over tilbudet og kostnadene det vil utløse.

– Vi må stille spørsmålet om vi har et samfunn som gjør at de som trenger spesialundervisning får et godt nok liv her oppe, sa Kristoffersen til Svalbardposten.


Misforstår begrep

Det er Linda Sommervold sterkt uenig i. Hun mener politikerne i Longyearbyen misforstår begrepet «spesialundervisning».

«Det er ikke snakk om å drive en spesialskole, men å gi et helt vanlig pedagogisk undervisningstilbud som finnes i alle andre norske skoler», påpeker Sommervold.

Hun mener Longyearbyen vil bli enda mer attraktiv om hele opplæringsloven innføres på Svalbard. Politikerne frykter derimot at byen blir for attraktiv. Kristoffersen har tidligere vist til Bø kommune i Telemark, som var svært gode på tilrettelegging for personer med spesielle behov. Dermed økte tilflyttingen, og kommunen gikk nærmest konkurs.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!