Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Legger kampen på is

Linda Sommervold har i to år arbeidet for å få spesialundervisning for elever på videregående i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Legger kampen på is

Verken Barneombudet, Kunnskapsdepartementet eller lokalpolitikerne vil presse på for spesialundervisning på videregående i Longyearbyen. Nå gir foreldrene opp.

Tekst:

Publisert:

I dag har ikke elevene på videregående i Longyearbyen rett til spesialundervisning. Årsaken er at Longyearbyen lokalstyre (LL) ikke har plikt til å tilby videregående opplæring, samt at opplæringsloven bare gjelder til en viss grad på Svalbard. Situasjonen har fått flere foreldre til å reagere kraftig.


Legges på is

Tidligere i vinter skrev Linda Sommervold til Barneombudet og ba dem presse Kunnskaps­departementet til å vurdere saken på nytt.

I slutten av april kom svaret. Departementet viser til at de behandlet spørsmålet sist høsten 2011.

«Departementet ser på denne bakgrunn ikke grunn til noen ny vurdering av spørsmålet», skriver Erik Saglie, avdelingsdirektør i departementet.

Svaret har også slått lufta ut av Barneombudet. I et brev til Linda Sommervold skriver ombudet at de ikke har kapasitet til å forfølge saken videre.

«Dette betyr ikke at saken, om rett til spesialundervisning i videregående opplæring på Svalbard, ikke er viktig», understreker fagsjef Camilla Kayed i Barneombudet.


Avslutter engasjementet

Svarene kommer naturligvis som en skuffelse på foreldrene i Longyearbyen. Linda Sommervold har forsøkt å overtale både lokale og sentrale myndigheter.

«Mer enn det kan jeg ikke gjøre, og engasjementet mitt i denne saken på generell basis avsluttes nå», skriver hun i en epost til Svalbardposten.

Sommervold mener Kunnskapsdepartementet ser bort fra den egentlige problemstillingen i saken.

«Nemlig det at unge mellom 16 og 19 år i Longyearbyen har svakere rettigheter på videregående skole her, enn på alle andre norske skoler både utenriks og innenriks», skriver Sommervold.


Håper på lokal støtte

Nå er siste håp at lokalpolitikerne sier ja til å innføre spesial­undervisning. Politikerne er imidlertid lunkne og frykter for kostnadene. I april sa lokalstyreleder Christin Kristoffersen at de må ha kontroll over tilbudet og kostnadene det vil utløse.

– Vi må stille spørsmålet om vi har et samfunn som gjør at de som trenger spesialundervisning får et godt nok liv her oppe, sa Kristoffersen til Svalbardposten.


Misforstår begrep

Det er Linda Sommervold sterkt uenig i. Hun mener politikerne i Longyearbyen misforstår begrepet «spesialundervisning».

«Det er ikke snakk om å drive en spesialskole, men å gi et helt vanlig pedagogisk undervisningstilbud som finnes i alle andre norske skoler», påpeker Sommervold.

Hun mener Longyearbyen vil bli enda mer attraktiv om hele opplæringsloven innføres på Svalbard. Politikerne frykter derimot at byen blir for attraktiv. Kristoffersen har tidligere vist til Bø kommune i Telemark, som var svært gode på tilrettelegging for personer med spesielle behov. Dermed økte tilflyttingen, og kommunen gikk nærmest konkurs.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!