Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Legendarisk trening

På 1970- og 1980-tallet herjet Phil Neal fotballbanen for Liverpool. Lørdag før påske var han trenervikar for unge fotballspillere i Svalbardhallen. FOTO: Anders Fjellestad

Legendarisk trening

De var ikke engang påtenkt da Phil Neal herjet på fotballbanen. Men de unge fotballspillerne i Svalbardhallen lot seg likevel rive med lørdag før påske.

Tekst:

Publisert:

– Her er vi litt starstruck, innrømmer medlemmene i Liver­birds Svalbard, de lokale supporterne til fotballklubben Liverpool.

Palmehelga fikk nemlig Svalbard-fansen opp den tidligere Liverpool-spilleren Phil Neal – i Norge bedre kjent som Phil «Gris» Neal. Tilnavnet fikk han av den norske kommentator­legenden Børge Lillelien etter en stygg takling i den like legen­dariske landskampen mellom Norge og England i 1981.


På skutertur

Navnet har Neal lært seg å like, og han har vært en rekke ganger i Norge i ettertid. Men Svalbard var en helt ny opplevelse for den britiske 62-åringen.

– Dette er et drømmested. Jeg har flere ganger spurt meg selv hvor langt unna jeg egentlig er Nordpolen. Det har vært en glede å se dette massive landskapet, sier Neal.

Under oppholdet fikk legenden blant annet tid til en skutertur til Tempelfjorden. Lørdag stilte han opp som trener for rundt 20 unge fotballspillere i Svalbardhallen. Selv om ungene knapt har hørt om 1970-tallet, forsto de at trenervikaren ikke var noen hvemsomhelst. Neal spilte for Liverpool fra 1974 til 1985, og er fremdeles klubbens mest­vinnende spiller. I Svalbardhallen lærte fotballegenden bort både teknikk og triks, men hadde også en oppfordring til de unge:

– Nordmenn er for dårlige til å feire. Når dere skårer et mål, så slipp jubelen løs. Dere må lære dere å feire mer, sa han.


Flau over snøkaos

Etter treningen var Neal imponert over de unge Svalbard-spillerne.

– Jeg så verken for meg noen idrettshall eller masse unger her. Jeg trodde bare det skulle være noen brakker i Longyearbyen, sier Neal og fortsetter:

– Jeg har alltid vært et friluftslivsmenneske, men jeg lurer på hvordan jeg ville klart meg her. Dere overlever den lange vinteren, mens England stopper opp om vi får tre tommer snø. Det er flaut, humrer 62-åringen.

I tillegg til Neal, var også flere styremedlemmer fra den skandinaviske Liverpool-supporterklubben på besøk på Svalbard.

Nøkkelord

Se bildet større

De unge fotballspillerne fikk kyndig veiledning, samt tips om hvordan en skal juble etter å ha skåret mål. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Gruppebilde etter trening. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

De var langt fra påtenkt da Phil Neal regjerte på fotballbanen, men barna i Svalbardhallen forsto at det ikke var noen hvemsomhelst som trente dem. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!