Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Legeforeningen refser sykehuset

Legeforeningen mener det er noe galt med Longyearbyen sykehus og UNN. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Legeforeningen refser sykehuset

Mener varslere blir behandlet kritikkverdig av Longyearbyen sykehus. Nå ber de direktøren i UNN gripe inn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2014 kl 14:36

– Å bli truet til stillhet når du sier ifra om at redningsdrakten din ikke passer og du skal ut i vanskelige redningsoperasjoner, er ikke god arbeidsgiverhåndtering. At det dessuten ikke blir korrigert før Arbeidstilsynet kommer inn i saken, kan tyde på at her har man et problem, sier Anne Kjersti Befring.

Hun er direktør for jus og arbeidsliv i Den norske legeforening, og sier at foreningen har saker som kan vise problemer med åpenhet og varsling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) generelt, og Longyearbyen sykehus (LS) spesielt. I et brev til UNN trekker de fram behandlingen av Kari Schrøder Hansen, som sluttet som lege ved LS i fjor høst, og ber administrerende direktør Tor Ingebrigtsen ta tak i saken.

– Hun har sagt i fra i lang tid uten å trenge igjennom. Neste ledd går ikke videre med det opp i UNN-linja. Nå må topplederen ta ansvar, sier Befring.

Personangrep

Legeforeningen skriver at Schrøder Hansen har opplevd det å varsle om kritikkverdige forhold som svært belastende.

«Hun opplevde en total mangel på mulighet for saklig diskusjon og at hun ble tatt på alvor. Hun opplevde i stedet å bli utsatt for personangrep som svar på varslet», skriver Legeforeningen i brevet, som er undertegnet av generalsekretær Geir Riise i tillegg til Befring.

– Var varsler

Schrøder Hansen ønsker ikke å utdype momentene som kommer fram i brevet fra Legeforeningen.

– Jeg ønsker ikke å fokusere mer på meg, men på det som er saken: At det er vanskelig å si ifra generelt på sykehuset om ting som ikke er bra, sier hun.


LES OGSÅ: - Hun er ingen varsler

Siden 2008 har den tidligere legen ved Longyearbyen sykehus varslet om sikkerhetsmessige mangler når medisinsk personell deltok på redningsaksjoner med helikopter. Blant annet handlet det om behovet for personlig utstyr som passet den enkelte. De tre første årene var varslene rettet mot ledelsen eller vernetjenesten. Da det ikke skjedde noe, tok hun kontakt med Arbeidstilsynet i 2011, og igjen i 2013 da pålagte tiltak ikke ble fulgt opp.

– Jeg så ikke på meg selv som en varsler i starten, for jeg gikk alltid i linja. Men i ettertid er jeg enig i den beskrivelsen, sier Schrøder Hansen.

– Noe som ikke fungerer

Svalbardposten skrev i slutten av januar i år om et møte mellom UNN, Arbeidstilsynet og Luftfartstilsynet. Der ble det gitt full tilslutning til at varslene fra Schrøder Hansen var reelle, og at sikkerhetsmanglene måtte utbedres.

– Arbeidstilsynet sa de ble overrasket over sykehuset og det er alvorlig at man bruker så mye offentlige ressurser på en sak som burde vært rettet ved første henvendelse. Det viser at noe må endres, sier Befring fra Legeforeningen.

Kari Schrøder Hansen er nå ansatt i Legeforeningen. Befring mener at det ikke har noe å si for saken.

– Denne saken startet lenge før hun ble ansatt her, og hun behandles som hvilket som helst annet medlem, sier hun.

– Ikke godt nok

Foretakstillitvalgte Glenn Stamnes-Larsen ved UNN sier at de ikke har fått tatt opp saken ennå, men at de skal følge opp.

– En varsler skal beskyttes, og i denne prosessen ser det ut som det ikke har vært godt nok, sier Stamnes-Larsen, som forøvrig også er medlem av Den norske legeforening.

– Legeforeningen sier de har hatt flere saker som har handlet om varsling på UNN. Er det en dårlig varslerkultur i UNN?

– Jeg har ikke vært foretakstillitsvalgt så lenge, men har fått høre at det skal ha skjedd episoder der ansatte har blitt møtt på en måte som ikke har vært bra. Men det er ting jeg har hørt, ikke som jeg har opplevd selv, sier Stamnes-Larsen.

Etter hva Svalbardposten har fått opplyst, er det ennå ikke valgt en tillitsvalgt blant legene på Longyearbyen sykehus. Tillitsvalgt for sykepleierne, Arne Kooij, sier at de ikke vil uttale seg før de har fått behandlet dette internt.

Fremskynder møte

Et møte i kvalitets- og arbeidsmiljøutvalget var satt til den 14. mars, men blir nå fremskyndet på grunn av varslersaken. Utvalget består av like mange personer fra ledelsen og ansatte.

– Før vi får diskutert det der, vil vi ikke si noe om saken, sier Kooij.

Avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus vil ikke kommentere brevet.

– Dette er en sak mellom Den norske legeforeningen og UNN sentralt. Derfor er det vanskelig for meg å kommentere dette, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Anne Kjesti Befring fra Legeforeningen mener det er alvorlig at man bruker store offentlige ressurser på en sak som burde vært rettet ved første henvendelse. FOTO: Legeforeningen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!