Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Latter på trappene

Truppen i trappa: Revygruppa er klar. Øverst f.v.: Kristin Furu Grøtting, Eva Therese Jenssen, Ane Hammervoll Bjørsvik, Torgeir Mørk, Grete Bossart, May Gransrøm, Laurits Finjord, Tone Hertzberg, Alexander Flygel, Marlene Mellum, Torgeir Prytz, Markus Bech Mikalsen og Anne Lise K. Sandvik. Haakon Sandvik og Ottar Svensen var ikke til stede da bildet ble tatt. FOTO: Eirik Palm

Latter på trappene

Premieredagen nærmer seg. Det er kaos, og det vil helst gå godt. Som alltid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2015 kl 09:18

En gruppe står samlet rundt flygelet og synger av full hals. Med ett blir det stille inne i kinosalen på Huset.

– Hva handlet nummeret om?

– Eeh, nei det sier vi ikke.

Lurt smil.

Så kommer det folk ruslende inn fra andre rom. Vi samles i sofakroken. Kaffen kommer på bordet. Stemningen er tilsynelatende rolig.

– Når var første øvinga? prøver jeg.

– I dag, sier produsent Anne Lise K. Sandvik.

– I dag?

– Noen begynte nå på søndag, repliseres det.


Struktur
Det er tirsdag og premieredagen nærmer seg faretruende raskt. Om halvannen uke er det tid for solfestrevy igjen, men først uka før begynner tingene å få struktur, skal vi tro revyskuespillerne.

– Fredag kommer instruktøren og da begynner arbeidet egentlig, sier Sandvik.

– Nå er det litt øving og litt krangling om roller, sier Eva Therese Jenssen.

Det blir ofte en litt trang start. Slik var det også forrige gang det var revy, og slik blir det helt sikkert også den neste. Men det ligger mye rutine i kaoset. Revygruppa har 23 forestillinger bak seg, og dette blir den 21. solfestrevyen.

Som i mange lokalsamfunn er det avisa som er kilden. Noen ganger kan det være litt krevende å finne de gode historiene, andre ganger kan den være rene overflødighetshornet.

– Vi har gått gjennom Svalbardposten. Det er selve grunnlaget for manus, og vi satser på en wow-opplevelse, sier Anne Lise K. Sandvik og røper i hvert fall to tema.

Når Svalbardposten er på øvrig er tittelen «Wow, en ny kullalder – eller går det den veien kullhøna sparker?»

– Men ellers?

– Neeei, det får du nå se.

Mye kan endre seg, og det er flere spørsmål som henger i lufta, både svalbardmeldingen og om Store Norske får støtte.

– Og blir det solformørkelse, eller blir det ikke? spøker leder Torgeir Mørk til stor begeistring rundt bordet.


Gull
Tekster og sketsjer blir til i alle sammenhenger, i en pause, om natta, i godt lag, og noen ganger kommer et medlem med bare en setning. Så starter prosessen, og ofte blir det gull av det.

– Jeg har faktisk opplevd å komme hit med én setning og så har vi sittet rundt bordet og skrevet ut fra ideer som har kommet. Det har også hendt at et nummer har blitt skrevet helt om, eller at vi har hatt fem nye vers, sier Jenssen.

Det har også hendt at revynumre som egentlig har blitt forkastet, har slått til og blitt stjernenummeret etter litt pynting med regi og kostyme og punch-line.

I tillegg hjelper det med nytt blod og nye blikk.

– Vi begynner kanskje å bli så «gamle» her oppe at vi ikke ser hva som er morsomt. Da er det godt med nye sier Laurits Finjord.


Latter
Spitsbergen revylag ble stiftet i 1994. Til sammen 15 stykker står for årets utgave av solfestrevyen. Alexander Flygel, Torgeir Prytz og Tone Hertzberg, er ferske av året.
– Det var en av tingene jeg så etter da jeg kom opp, sier Hertzberg som til daglig er kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen. I Oslo har hun erfaring fra revyene til departementene.

– Det er ikke så stor forskjell, for byråkrater er også opptatt av de nære ting, legger hun til.

I tillegg må det tas stilling til miljøet på scenen. Heller ikke det er klart når Svalbardposten er på øvelse (eller egentlig pause) og kortene holdes tett til kroppen.
Men «noen og tyve» blir det i hvert fall, og veien dit byr sansynligvis på mye latter. Forhåpentligvis også når det er fulle hus neste helg.

Og til dem som blir karikert i år til sidemannens fornøyelse: Det er en ære på revy.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!