Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lat dag på isen

Isbjørnmamma slapper av sammen med ungene på vestsiden av Spitsbergen. FOTO: Terje Weiseth Andersen

Lat dag på isen

Se videoen av isbjørnfamilien. Mens mamma ligger og dormer, følger isbjørnungene nysgjerrig med på hva fotografen foretar seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2014 kl 14:42

Mange opplever å bo år på Svalbard uten å se snurten til isbjørn. Andre får i bøtter og spann.

I helga fikk turfolk se ikke mindre enn åtte isbjørner på østkysten av Spitsbergen. Aller mest sjarmerende var nok de to ungene som lå og koste seg sammen med bamsemamma.

- Det var en veldig spesiell opplevelse, forteller Ronny Brunvoll, reiselivssjef på Svalbard til Svalbardposten.


SE VIDEO: Lat dag på isen


Turen over øya ble et minne for livet. I Mohnbukta så skuterfølget seks isbjørner, alle opptatt med sine ting. Videre i Dunérbukta så de ytterligere to.

- Det rareste var da vi stoppet for å spise oppe i ei skråning. Plutselig
kom to store bjørner ruslende like nedenfor oss, noen hundre meter unna. En stor rugg av en hannbjørn gikk først, et stykke lenger bak kom en annen. Men samtidig var vi på trygg avstand.

- Har du sett isbjørn ofte?

- Nei. Jeg har sett ei binne på tempefjorden, og så har jeg sett isbjørn to ganger fra båter og på teleskopavstand, forteller Brunvoll som i høyeste grad fikk oppleve det han lever av å markedsføre.

Reiselivssjefen var imidlertid ikke alene, og det var mange som kunne nyte synet, for det var forholdsvis mye trafikk på Mohnsbukta med både fastboende, turister og studenter fra Unis. Mens Terje Weiseth filmet og fotograferte, kunne Brunvoll også konstatere at turfolkene holdt respektfull avstand og ikke kjørte for nær dyrene.

- Det lå ei binne med unger helt inne ved isen, og det var mer tilfeldig at vi så den. De som står ute på isen er lett å se, ei binne som ligger er vanskeligere å få øye på. I tillegg til binna med to unger, så det ut til å være et lite drama på gang ute på isen mellom to hannbjørner, som var interessert i ei og samme binne. Det var et utrolig øyeblikk og det er et fantastisk dyr, sier Ronny Brunvoll, som med dette har fått en opplevelse alle tilreisende drømmer om.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!