Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lasten ødelagt av storm

Lasten, som i hovedsak besto av reservedeler til driften i Svea, har blitt slengt fram og tilbake i lasterommet på «Green Frost» under stormen. Resultatet ble store ødeleggelser på både last og lasterom. FOTO: Nils Anton Sverkmo/Store Norske

Lasten ødelagt av storm

Skipet «Green Frost» havnet i hardt vær på vei til Svea. Det førte til store ødeleggelser både på last og lasterom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.01.2014 kl 14:38

«Green Frost», som opereres av bodøbaserte Zahl Transport AS, ankom Svea for ei uke siden med en last med blant annet reservedeler til bruk i kulldriften i Svea. Men reservedelene og det meste annet i lasterommet var da blitt ubrukelig.

Full storm

Eier og daglig leder i Zahl Transport, Bjørn Tore Zahl, forteller om en dramatisk tur til Svea fra fastlandet for «Green Frost».

– Båten befant seg omtrent 60 nautiske mil sør for Svalbard, litt ute av kurs mot Grønland. Den forsøkte å gå på været for å minimere skadene, men klarte altså ikke det. Båten var i full storm med gjennomsnittlig bølgehøyde på 12 meter. Det betyr at enkelte bølger var mye høyere enn som så, sier Zahl.

– Kom stormen uventet på selskapet?

– Absolutt. Vi må stole på værmeldingene, men den stemte overhodet ikke denne gangen. Ifølge kapteinen var bølgehøyden meldt til å bli mindre enn halvparten av det som var.

Forskjøvet last

Det var da båten smalt ned fra en av de aller største bølgene at innholdet i lasterommet ble forskjøvet. Og når lasten først er begynt å røre på seg er det for seint.

– Da kan man ikke sende folk inn i lasterommet. Pallegods og containere er livsfarlige i bevegelse. Det var bare å komme seg videre og vurdere skadene når båten kom til havn i Svea, sier Zahl.

Og skadene er formidable. Det meste av pallegods er skadet, og en container har fått seg en skikkelig knekk. I tillegg er selve lasterommet på «Green Frost» skadet.

Jobber med oversikt

Administrerende direktør i Store Norske, Per Andersson, hadde tidligere i uken ennå ikke fått oversikt over situasjonen med lasten.

– Vi arbeider med å få oversikt over skadene på lasten, slik at vi kan rapportere dette så korrekt som mulig til forsikringsselskapet, sier Andersson.

Nøkkelord

Se bildet større

«Green Frost» kom fram til Kapp Amsterdam, men ikke uten skader fra en dramatisk tur. FOTO: Linda Bakken

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!