Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lanserte de «gale» turistene

Regissør Daniele Di Domenico er glad for at prosjektet med Sval og Bard er ferdig, men han står fast på at han ikke er lei figurene. FOTO: Christopher Engås

Lanserte de «gale» turistene

På en dag klarte flere personer i Studio Kairos å lage mellom fem og sju sekunder med film.

Tekst:

Publisert:

Å lage animasjonsfilmer med stop-motion-metoden i er ikke for den utålmodige. Filmene om Sval og Bard har tatt to år å lage, og regissør Daniele Di Domenico fortalte hvorfor det har tatt så lang tid i forrige uke da det var lansering.

24 bilder i sekundet

Før italienerne kunne begynne å sette sammen filmen, måtte de til Svalbard og ta bilder og film av omgivelsene. Deretter ble miljøene bygd opp i et studio i Parma. Så begynte arbeidet.

– Vi tar 24 bilder per sekund, og flytter dukkene litt mellom hvert bilde. Slik får vi en sammenhengende film til slutt. Men det krever nøye planlegging, og mye tålmodighet. På en god dag kunne vil lage mellom fem og syv sekunder med film, og det er etter at scenen og miljøet er bygget opp i studio, sier Di Domenico.

Slipper to i uken

Den første filmen, som illustrerer svalbardvettregel nummer 1, ble sluppet fredag i forrige uke. Den neste måneden skal to filmer slippes hver uke, til alle ti er ute og kan brukes av spesielt reiselivsnæringen på Svalbard for å illustrere for tilreisende hvordan man ikke skal oppføre seg i Arktis.

For Sval og Bard gjør det meste feil. De herjer med dyrelivet og kulturminner, og viser slett ikke hensyn til andre i sin framferd.

Ikke lei

Regissøren er glad at prosjektet er ferdig, men han er ikke lei av Sval og Bard.

– Som regel når man holder på med langvarige prosjekt, er man luta lei når det nærmer seg slutten. Men slik har det ikke vært med Sval og Bard. Jeg er blitt mer og mer glad i de to gale fyrene, sier Di Domenico.

Studio Kairos har brukt langt mer penger på filmene enn det de fikk i støtte fra Svalbards Miljøvernfond, og det er bevisst. De så tidlig at det gikk an å lage et prestisjeprosjekt ut av Sval og Bard.

Visittkort

– Vi vil bruke filmene som et visittkort, for å vise hva vi kan lage. Allerede har filmene om Sval og Bard skaffet oss oppdrag for det italienske nasjonale TV-selskapet RAI og for Danmarks Radio, sier Daniele Di Domenico.

Studio Kairos planlegger også å delta på ulike animasjonsfestivaler rundt i verden med filmene.

– Viktig

Reiselivssjef Ronny Brunvoll er imponert over resultatet. Han tror filmene vil bli lagt merke til, og at det vil bidra til at besøkende får opp øynene for svalbardvettreglene.

– Det er et fantastisk arbeid som Studio Kairos har lagt ned, og det er viktig for oss. Dette er viktig fordi naturen er viktig for oss. Naturen er grunnen til at mange av oss bor på Svalbard, og naturen er grunnen til at turistene vil besøke øya, sier han.

Filmene blir å se på svalbardposten.no etter hvert som de lanseres.

Se bildet større

Regissør Daniele Di Domenico er glad for at prosjektet med Sval og Bard er ferdig, men han står fast på at han ikke er lei figurene. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Reiselivssjef Ronny Brunvoll er fornøyd med resultatet. Han mener filmene er viktige. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!