Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Langøysund» kommer likevel

Får lov til å reise til Svalbard. FOTO: Eirik Berger

«Langøysund» kommer likevel

MS «Langøysund» får likevel lov til å reise fra Tromsø. Det opplyser eieren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

To dager før avreise til Svalbard fikk eier og driver, Henningsen Transport & Guiding (HTG), beskjed fra Sjøfartdirektoratet om at båten måtte utbedres i forhold til nye krav om godkjent skadestabilitetsrapport. Eier av HTG, Stig Henningsen, fryktet dermed en konkurs for selskapet. Nå ser det derimot til at det ordner seg.
– Vi har fått beskjed om at alle skip som er berørt vil få dispensasjon denne sesongen, det betyr at vi får mulighet til å gå til Svalbard denne sommeren, sier Hanne Sterten, som jobber for HTG. Hun forteller at de må få en skriftlig tillatelse før de forlater Tromsø, men at de regner med å få den fredag. Da er de klare til å reise umiddelbart. Dette blir bekreftet av Sjøfartsdirektoratet.

– Sjøfartsdirektoratet kommer til å ta en besiktelse for å se at tilstanden er tilfredstillende, og hvis det er greit så får fartøyet seilingstillatelse til Svalbard og de vil få fartstillatelse for Svalbard slik som i fjor, sier kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Eilif Fjon. Han sier besiktelsen vil skje ganske kjapt, mest sannsynligvis allerede i morgen.

– En gladnyhet
– Dette er selvfølgelig en gladnyhet, og vi vil selvsagt utbedre alle kravene så fort som mulig når sesongen er over, sier Sterten. Hun forteller at kravet om utbedring kom som lyn fra klar himmel.
– Vi fikk beskjed om det nye regelverket først 7. mai. Og da skulle båten være klar fra 9. mai, sier Sterten, som forteller at båten har et mannskap på fire personer, pluss en guide om sommeren. Den første turen til «Langøysund» skulle egentlig gått 15. mai.
– Vi har måtte kansellere alle turene, og alle som ikke kunne booke om har fått pengene sine tilbake, sier Sterten.
– Har folk vært gretne?
– Stort sett synes jeg folk har vært forståelsesfulle, men det er klart at det har vært mange skuffete gjester, sier Sterten.

Kan kjøre fra tirsdag
Sterten forteller at båten vil kunne være klart for vanlig trafikk fra tirsdag hvis de får den skriftlig tillatelsen i morgen.
– Men vi har blitt vant til at ting kan ta tid, sier Sterten.
Lokalstyreleder Kjell Mork har slåss hardt for at Henningsen skal få lov til å kjøre båten til Svalbard. Sist tirsdag ringt han justisminister Knut Storberget (Ap) for å orientere han om saken. Dagen etter fikk han skriftlig redegjørelse som Storberget tok med til næringsminister Dag Terje Andersen (Ap).
– Vi har brukt alle musklene vi kunne mobilisere i denne saken, sier Mork, som nå er glad for at ting ser ut til å ordne seg.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!